Vetesurdeg

Introduktion och förberedelse

Ett grundrecept på surdeg med vetemjöl som du kan använda att baka vetebröd, vetebullar, kanelbullar eller andra ljusa bröd som baguetter.

Vetesurdegen ska lukta gott och lätt syrligt av jäsningen och bubbla något.

Välj ett färskt ekologiskt vetemjöl och ekologiskt äpple.

Tips på vad du kan baka med surdegen

  • Här är ett förslag på vanligt ljust surdegsbröd att baka med surdegen nedan.
  • Vidare förslag är dessa surdegsbaguetter - använd surdegen från steg tre där du blandar ihop med vetemjöl för att baka baguetterna.
  • I korthet kan du använda surdegen att jäsa vilket ljust bröd som helst med vanlig köpt jäst. Förslag är att använda ca 200 gram av vetesurdegen och ta hälften av den vanliga jästen i receptet. Några goda förslag är bröd med hackad spenat, valnötter, oliver och palsternacka eller hackad lök med mera.

Tips

Om du vill kontrollera när surdegen är bra att baka på så kan du mäta PH-värdet som ska ligga under 4 med en PH-sticka.

Variant

En variant är att göra rågsurdeg med rågmjöl istället för vetemjöl.

1 burk vetesurdeg

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 4 dagar
  • Klart på: 4 dagar 10 min

Ingredienser

  • 200 gram ekologiskt vetemjöl
  • 1,5 dl vatten, 35 grader varmt
  • 100 gram ca 1 rivet ekologiskt äpple utan skal
  • Dag 4 deg: 200 gram ekologiskt vetemjöl
  • 2 dl vatten, 35 grader varmt

Tillagning

  1. Dag 1: Blanda vetemjöl, vatten och rivet äpple i en 1 liters glasburk med locket på glänt. Lägg en kökshandduk över. Det får gärna vara lite över rumstemperatur ca 26-30 grader. Tips är att ställa surdegen strax över eller jämte ett varmt element. Efter något dygn ska den börja bubbla och se livlig ut. Man får testa sig fram så det ej är för varmt eller kallt.
  2. Dag 2: Rör om.
  3. Dag 3: Rör om.
  4. Dag 4: Rör i 200 gram vetemjöl och 2 dl 35 gradigt vatten. Låt stå ett dygn till.
  5. Dag 5: Nu har du en färdig surdeg som är klar att baka med.
  6. Förvara surdegen i kylen.
  7. När du ska baka med surdegen så tar du ut den ca 8 timmar eller en dag innan och friskar upp den. Ta förslagsvis lika mycket 35 gradigt vatten och vetemjöl blandat som du sedan ska använda i det recept det recept du tänkt baka. Ska du exempelvis baka med 100 gram surdeg så tillsätter du en blandning av 50 gram vetemjöl och 50 gram vatten. På så vis får du kvar lika mycket surdeg att förvara i kylen till nästa bak.
  8. När du friskat upp surdegen ska den börja bubbla igen. Gör den inte det kan du tillsätta lite ljummet vatten, sätta den i ett ljummet vattenbad och tillsätta några msk rivet äpple extra. Vaknar den inte då är den död och du får göra en ny.
E-mail
Medel: 3.6 (54 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 5 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2021-12-20

Tillbehör och liknande recept:

Lär dig baka supergott surdegsbröd

Lär dig baka goda, nyttiga, luftiga och hållbara surdegsbröd. Surdeg har vi använt sedan brödets början...