Tunnbrödskorgar med lax

En god förrätt. Knapriga korgar av tunnbröd fyllda med laxröra, majonnäs, riven rotselleri, avokado, räkor och rom.
Som sallad kan du ex. välja isbergsallad, grönsallad eller romansallad.
Gott med ett vitt fatlagrat vin ex. en Chardonnay från USA eller Australien.
Riktigt lyxiga blir tunnbrödskorgarna med löjrom. Vidare kan man toppa och garnera med en extra skiva lax om man önskar.

2 tunnbrödskorgar med lax

  • Förberedelse: 40 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 50 min

Ingredienser

  • 2 hårda tunnbröd (delas till 4 stycken) ex. Mjälloms korntunnbröd
  • 60 gram rotselleri
  • 5 msk majonnäs
  • 1 tsk citronsaft
  • 4 skivor rökt lax
  • 0,5 avokado
  • 0,5 krm salt
  • 0,5 krm vit- eller svartpeppar
  • 4 blad isbergssallad att ha i botten
  • 3 cocktailtomater
  • 6 oskalade räkor eller stora skalade räkor
  • 2 msk rom, ex Abbas finkorniga rom
  • 2 dillvippor
  • 2 klyftor citron

Tillagning

  1. Tunnbrödskorgar: Sätt ugnen på 100 grader.
  2. Koka upp en kastrull med vatten.
  3. Lägg ett galler över det kokande vattnet och lägg på tunnbröden så de ångas mjuka.
  4. Sätt dem i små skålar eller valfria formar i den storlek du önskar korgarna.
  5. Sätt in tunnbrödskorgarna i ugnen att torka i 20 minuter.
  6. Låt svalna och stelna. Förbered under tiden resten av receptet.
  7. Skala och riv rotselleri fint.
  8. Blanda med majonnäs och citronsaft.
  9. Tärna laxen, avokadon och halvera tomaterna. Blanda runt med rotselleriröran. Smaka av röran med salt och peppar (tänk på att laxen är rätt salt).
  10. Skala räkor om du köpt räkor med skal.
  11. Skär ut och rent två klyftor citron.
  12. Dags att lägga upp och servera: skölj sallad och torka av bladen. Lägg 1-2 blad i botten på varje tunnbrödskorg. Dela upp laxfyllningen i varje korg.
  13. Toppa laxröran med räkor, citronklyfta och dillvippa samt servera dina tunnbrödskorgar på tallrik.
E-mail
Medel: 3 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Festmat till Valborg och 1 maj

Till Valborg kan man laga lite vad man vill. Här är lite tips på enkla men festliga rätter till grillen samt till buffé med pajer, plock och lite tidiga primörer som sparris och annat grönt. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer