Hemgjord crème fraiche

Introduktion och förberedelse

Hemgjord crème fraiche av grädde blir väldigt god.

Den sköter sig själv och tjocknar när du blandat grädden med crème fraiche-kultur.

Serveringsförslag

  • Passar likt köpt créme fraiche till midsommar med matjessill, gräslök och färskpotatis.
  • Passar också som sås naturell med varmrökt lax, dekatesspotatis och citron.
  • Ett annat gott förslag är att smaksätta med ex. hackade örter och vitlök samt servera som kall sås till grillat kött, lax eller med soltorkad tomat och servera till kyckling med rostade rotfrukter eller klyftpotatis.

Crème fraiche kultur

Här har jag använt frystorkad crème fraiche-kultur som finns att beställa från Danmark Hjemmeproduktions sida.

Alternativ är att använda några msk köpt färdig ekologisk crème fraiche.

När du väl ha en färdig crème fraiche använder du en sparad del (0,5 dl räcker - förvara i kylen) som start för nästa omgång crème fraiche. Kan upprepas 10-15 gånger.

Crème fraiche kan du göra i en plastburk där du blandar grädde med crème fraichekultur.
Crème fraiche kan du göra i en plastburk där du blandar grädde med crème fraichekultur som är ett pulver i burken till vänster.

5 dl hemgjord crème fraiche

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 2 dagar
  • Klart på: 2 dagar 5 min

Ingredienser

  • 0,5 krm frystorkad creme-fraiche kultur
  • 5 dl grädde 40%

Tillagning

  1. Blanda grädden med creme fraiche-kulturen i en burk.
  2. Låt stå övertäckt i 24-72 timmar i rumstemperatur beroende på hur sur du vill ha den. Smaka och känn efter.
  3. Förvara sedan i kylen.
E-mail
Medel: 4.1 (13 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 323 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2022-08-22