Hemgjord ostkaka med ostlöpe

Ett klassisk småländskt recept på riktig gammeldags ostkaka med mjölk och ostlöpe. Ostlöpe kan du köpa på Apoteket.
Du behöver 3 formar, ex. 1-liters folie- aluminiumformar.
Gammaldags ostkaka serveras som dessert med lättvispad grädde och sylt som jordgubbssylt, hallonsylt, hjortronsylt eller efter smak.
Ostkakorna håller i frysen i 3-4 månader.
Du kan dubbla receptet till 5 stora ostkakor för ca 30 portioner om du ska bjuda många men då behöver du en stor 15 liters kastrull.

15 portioner hemgjord ostkaka

  • Förberedelse: 1 tim
  • Tillagning: 1 tim 10 min
  • Klart på: 2 tim 10 min

Ingredienser

  • 5,5 liter mjölk 3%, gärna ekologisk
  • 0,5 dl vetemjöl
  • 2 msk ostlöpe
  • 4 ägg
  • 1 msk vetemjöl
  • 2 dl vispgrädde
  • 0,75 dl socker
  • 50 gram sötmandel
  • 2 bittermandlar
  • 2 msk smör att smörja formar med

Tillagning

  1. Värm 5 liter av mjölken till 37 grader i en stor kastrull.
  2. Vispa ihop vetemjöl och 5 dl mjölk.
  3. Ta grytan från värmen och vispa ner mjölk- och mjölblandningen samt löpen.
  4. Ställ åt sidan i 50 minuter med lock.
  5. Under tiden skållar, skalar och hackar du mandel.
  6. Vispa ihop ägg, vetemjöl, grädde, socker, mandel och mald/riven bittermandel i en bunke.
  7. Sätt ugnen på 175 grader.
  8. Smörj formarna för ostkakan.
  9. Lyft på locket till kastrullen - ostmassan ska nu ha koagulerat. Häll av så mycket du kan av vasslan (kan användas att baka med). Skär sedan ostmassan i ett rutnät 1x1 cm med en lång kniv.
  10. Vänd ner ostmasan försiktigt i ett durkslag så att den sista vasslan rinner av.
  11. Häll tillbaka ostmassan i kastrullen och blanda rör ner ägg- och gräddblandninen i ostmassan till en ostkakesmet. Använd ex. en träslev.
  12. Häll ostkakesmeten i formarna.
  13. Grädda ostkakan i en timme.
  14. Du kan behöva täcka ostkakan med lite folie mot slutet om den börjar bli bränd i toppen.
  15. Ta ut ostkakan och låt svalna. Servera ostkakan ljummen eller kall med vispad grädde och sylt.
  16. Ostkakorna håller sig flera dagar i kylen och månader i frysen.
E-mail
Medel: 4.5 (4 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer