Blåbärspaj

Smulpaj med blåbär. Baka en god paj med blåbär och smuldeg. Servera blåbärspajen med vaniljglass eller vaniljsås.

Du kan använda färska eller frysta blåbär. Även blåbärssylt går bra (ta då inget extra socker).
Blåbär vätskar sig när de är frysta och tinar. Då kan kan pajen bli lite lös (jag gillar det ändå) men vill man ha en fastare paj så kan man pudra lite potatismjöl över blåbären.

Detta pajrecept blir också gott med björnbär, krusbär eller hallon.

1 blåbärspaj till 4-6 personer

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 700 gram blåbär, färska eller frysta
  • 1 msk potatismjöl (valfritt)
  • 0,5 dl socker
  • 2 dl vetemjöl
  • 1 dl grahamsmjöl eller havregryn
  • 4 tsk socker
  • 150 g smör eller margarin
  • 0,5 krm salt

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Smörj en ugnsäker form med 1 msk smör eller margarin.
  3. Med färska blåbär:
  4. Med frysta blåbär som går att dela styckvis: Fördela blåbären i botten på formen och strö över 1 msk potatismjöl.
  5. Med frysta blåbär som är i en klump: tina blåbären i en skål. Häll av lite av blåbärssaften i ett glas och rör i potatismjöl. Häll tillbaka och blanda blåbärssaften med potatismjölet med blåbären i bunken.
  6. Fördela blåbären jämnt i botten på formen.
  7. Strö över socker över blåbären.
  8. Gör smuldegen: lägg mjöl, socker och smör (margarin) samt salt i en skål. Arbeta med fingertopparna eller en gaffel samman mjölblandningen till en grynig massa.
  9. Strö och fördela smuldegen i ett jämt lager över blåbären.
  10. Ställ formen på mellanläge i ugnen och grädda pajen tills den fått ljusbrun färg, ca 20 - 30 minuter. Sätt ev. på grill sista minuterna om pajen ej fått färg på toppen.
  11. Ta ut blåbärspajen och låt den svalna något innan servering.
  12. Servera blåbärspajen med kall vaniljsås eller glass.
E-mail
Medel: 4.3 (12 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Klassiska semlor och nya varianter

Fira Fettisdagen - tisdag den 28 januari - med klassiska semlor fyllda med nyvispad grädde och massor med mandelmassa. Här hittar du de klassiska recepten såväl som modernare tolkningar och varianter med mindre fett, utan laktos med mera. 

Läs mer

Våffeldagen den 25 mars

Dags att äta våfflor tills man spricker igen :) Här hittar du våffelsmet med och utan ägg, frasiga och smöriga och andra varianter. Bästa våffellaggen och tips på hur du gräddar våfflor. 

Läs mer

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer