AKTUELLT FRÅN KOCKEN
gg, sill och lamm är klassiskt till påskbordet. Fyllda ägghalvor med rom är en av många varianter av...
Sök
Android

Chili con carne

Chili con carne Chili con carne - en het gryta med köttfärs eller biff, chili, bönor, paprika, vitlök och tomat.
Istället för köttfärs kan man använda mört tärnat eller strimlat grytkött (som på bilden) som biff, fransyska, lövbiff eller innanlår och då kokar du chilin någon timme. Använder du grytkött som högrev så behöver det koka i ca 2 timmar gärna längre. Då kan man också lägga med okokta vita bönor (låt svälla i vatten några timmar innan) och låta koka mjuka i chili con carnen. Ersätt då burkbönorna med 2 extra burkar tomater.
Chilipulver kan ersättas med hackad färsk chilifrukt ex. en eller två röd spansk peppar eller piri piri.
Här har jag valt vita bönor på burk men godast blir det såklart med egna koka vita bönor eller andra kokta bönor som svarta bönor eller röda bönor. I detta recept kan du ta 5 dl kokta bönor och tillsätta ytterliggare 1-2 burkar krossade tomater.
Chili con carne kan serveras med ris. Basmatiris, bulgur eller råris är gott till.
Jalapeñopeppar, tabasco, färsk hackad koriander, någon sås som guacamole, gräddfil eller matyouhurt, nachos eller brytbröd är andra tillbehör som passar till chili con carne.
I USA har de tävlingar i bästa chili con carnen.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote imagevote image 4 av 5 (Antal röster: 17)
4 port chili con carne
Förberedelse: 15 min
Tillagning: 15 min
Klart på: 30 min

Ingredienser:

  • 1 gul lök
  • 400 g nötfärs eller blandfärs eller nötkött förslagsvis grytbitar
  • 3 msk olivolja
  • 2 paprikor, röd och gul
  • 3 klyftor vitlök
  • 1 tsk chilipulver och/eller färsk hackad chili som en halv habanero eller en spansk röd peppar
  • 1 tsk paprikapulver
  • 1 krm svartpeppar
  • 1 tsk salt
  • 2 tsk kinesisk soja
  • 2 msk mjöl
  • 2 burkar skalade hela tomater (eller krossade eller passerade)
  • 2 burkar vita bönor i tomatsås eller 5 dl kokta bönor + en extra burk krossad tomat eller okokta bönor (låt koka mjuka med grytkött under hela koktiden)
  • Tabascosås efter smak

Tillagning:

  1. Skala och hacka lökarna.
  2. Skölj och skär paprikan i bitar.
  3. Skär nötkött i bitar ca 2x2 cm (eller använd köttfärs).
  4. Bryn färsen eller köttbitarna i oljan i en stor gryta tillsätt pressad vitlök, chilipulver (eller hackad färsk chili), paprikapulver, svartpeppar, salt och ev. soja. Du kan också bryna lite i taget i en stekpanna och sedan lägga över i en stor kastrull.
  5. Tillsätt tomater, rör om och koka i 10 minuter. Rör då och då.
  6. Tillsätt bönorna, rör och koka upp samt koka ca 2-3 minuter.
  7. Gör du chili con carnen med annat kött än köttfärs så låter du mört kött som biff, innanlår, fransyska eller lövbiff köttet koka ca en halvtimme. Använder du segare grytkött som högrev får du koka i 1,5 timmar. Koka då gärna med okokta vita bönor som då kokar mjuka med köttet.
  8. Smaka av chili con carnen med chili som några droppar tabasco, salt och svartpeppar.
  9. Någon nypa socker och msk vinäger kan man också justera smaken med på chili con carnen.


 

Fler recept ur samma kategori som Chili con carne:

Hjortfilé med kantarellsås
Hjortfilé med kantarellsås. Hjortfilé kan bytas mot annan viltfilé som älgfilé, rådjursfilé eller vildsvinsfilé.
Klyftpotatis är gott till.
Vintips blir smakrik belgisk öl som Leffe eller ett rött fylligt vin av Cabernet Sauvignon.
Tomatsallad och/eller grönsallad passar bra till. Kokt blomkål, broccoli, vaxbönor eller brysselkål också.
Vegetarisk lasagne med aubergine och mozzarella
Vegetarisk lasagne med aubergine, mozzarella, tomatsås samt bechamelsås toppat med god mozzarellaost.
Det blir sex stora portioner eller åtta mindre.
Mustig och god lasagne med grönsaker. Gott till är ex. en grönsallad, tomatsallad samt avokado (blanda med lite olivolja, vinäger, salt och peppar).
Om du vill förenkla din lasagne så finns färdig gratängsås och tomatsås att köpa. Godast och utan tillsatser blir det dock med hemlagat.
Lasagnen får god smak dagen efter men pastan är då rätt mjuk så det är en smaksak om lasagnen är godare dagen efter.
Receptet kan halveras och bakas i en mindre form. Eller så kan hela receptet bakas i två mindre formar. I mindre form så gräddas lasagnen bättre och jämnare.
Tomatsåsen ska helst småputtra en timme under lock för riktigt god smak. Laga den gärna dagen innan. Då kan du också bryna på grönsakerna och blanda i såsen till en grönsaksröra som blir mycket god smak på över natten i kylen. Koka sedan upp röran och varva med pastaplattor och gratängsås som vanligt.
Kycklingspett med lime
Kycklingspett med lime, cocktailtomat samt vårlök penslade med olivolja, ingefära, chili och vitlök.
Kycklingspetten är goda att grilla men kan också stekas i ugn eller i stekpanna.
Kycklingspett är goda med de flesta tillbehör. Förslag är ugnstekt potatis, grillad majs samt en kall sås som yogurt smaksatt med riven ingefära.
Se alla recept ur kategorin Huvudrätt
Köttbullar
Enkla och klassiska köttbullar. Köttbullar kan du göra av all slags färs. Vanligast är blandfärs av hälften nötfärs och hälften fläskfärs. Bara nötfärs, viltfärs och lammfärs blir också gott. Enbart fläskfärs blir inte så goda köttbullar tycker inte jag.
Du kan använda vitt bröd (utan kanter) istället för ströbröd. Blötlägg då brödet, låt svälla och mosa ihop det.
Grädden kan ersättas med mjölk eller vatten. Ett alternativ är att utesluta socker och grädde samt ta sockerdricka istället.
Gör du en stor sats köttbullar så dela upp köttbullesmeten i två skålar och ha en i kylen medan du rullar köttbullar av den andra.
Som omväxling kan du smaksätta köttbullarna: 1 msk stark senap eller 1 krm mald kryddpeppar - då passar köttbullarna till julbordet också.
Köttbullar är klassiskt med kokt potatis eller potatismos, gräddsås, lingon och inlagd gurka.
Klassisk grillad hamburgare
Grillad hamburgare. Alla tips du behöver vad gäller grillning och tillbehör till hamburgare.
Malet nötkött är vanligast till hamburgare. Två tredjedelar nötfärs och resten fläskfärs fungerar också. Vanlig blandfärs är dock ej att rekommendera.
Hamburgare är ömtåliga så vänd dem inte onödigt många gånger. Låt första sidan bli brun (cirka 4 minuter) vänd den sedan en gång. Höj gallret om burgaren blir bränd innan den nått den stekgrad du önskar. När steksaft börjar tränga upp så är köttet medium. Grillar du längre blir hamburgaren helt genomstekt och till slut torrt.
Köp gärna kött från ekologiska gårdar.
Med en ananasskiva mellan så får du hawaiburgare.
Servera hamburgarna gärna med pommes eller rostad potatis som potatisklyftor eller rostad färskpotatis. Vidare är coleslaw gott till.
Köttfärspaj
Enkel och god köttfärspaj. Köttfärspaj är gott med sallad som tex tomatsallad med rödlök, bönsallad eller blandad bladsallad.
Du kan också göra små portionspajer till ex. picknick istället för en stor paj.
Köttfärspaj passar på buffé, lunch eller knytkalas. Smaken är mild så den passar barn utmärkt.
Tacokrydda i köttfärsen ger texmexpaj vilket är lite mer smak i.
Hackad paprika, champinjoner och zucchini passar också i köttfärspaj att dryga ut köttfärsen med om du vill.
Se alla recept ur kategorin Köttfärs
Hökarpanna hökarepanna
Hökarpanna eller hökarepanna. En klassisk allt i ett gryta med potatis, kotlett eller fläsk, njurar och öl.
En god lageröl passar till Hökarpanna ex. Nils Oscar lager.
Grillbiff marinerad grillad biff
Grillbiff. Marinerad grillad biff blir mör och god. Marinaden fungerar gott till all slags kött men också kycklingfilé eller fläskfilé.
Mört kött som oxfilé eller ryggbiff kan du bara vända i marinaden och sedan grilla eller steka. Segare kött som innanlår, rostbiff, fransyska eller lövbiff marinerar skivat eller tärnat (till spett) du över natten eller längre i kyl.
Mango chutneyn bryter ner köttet så att det blir mörare. När man bankar ut köttet med köttklubba så blir det också mörare.
Spagetti med bacon och ärtor
Spagetti med bacon, ärtor, lök och vitlök. Enkel och god pasta med sälta från bacon och sötma från ärtor.
Servera gärna pastan med en blandad grönsallad, gott bröd, riven ost samt hackad bladpersilja till.
Se alla recept ur kategorin Övriga kötträtter
Majsplättar
Majsplättar. Små goda plättar med majs i plättsmeten. Majsplättar kan serveras som vanliga plättar med sylt och grädde men också som ex. frukost med vaniljyoghurt, fruktsallad och rostade hackade hasselnötter.
Du kan använda färsk kokt majs från majskolv, fryst tinad majs eller burkmajs. Godast är färsk kokt majs från majskolv.
Koka egen majs: ta bort bladen från fyra majskolvar, koka den i 40 minuter, låt svalna, dela på tvären i tre delar och skär bort majskornen från kolvarna samt använd majsen i receptet eller till annat.
Panerad spätta med örtsås
Panerad spätta med örtsås. Eller remoulad. Stekt spätta med en enkel och nyttig sås av yoghurt, dill och gräslök serverad med ärtor, kokt potatis samt citron.
Gott och nyttigt.
Spätta kan också serveras med remouladsås - gör gärna en egen av ex. 2 dl finhackade blandade pickles, 1,5 dl majonnäs, 1,5 dl matyoghurt samt 0,5 tsk curry (smaka av med salt och vitpeppar).
Äggakaka med Halloumi
Äggakaka med Halloumiost. En vegetarisk variant av äggakaka utan fläsk som är utbytt med salt stekt halloumiost.
Valfrit sallad är gott till. På bilden serverad med spenatsallad med parmesan samt småtomater i balsamvinäger (sök recept här på receptfavoriter).
Se alla recept ur kategorin Vardagsrecept
Tunnbrödssnittar
Tunnbrödssnittar är tunnbröd som rullats med två fyllningar av rökt lax samt med renstek. Färskost, gräslök och pepparrot ger också smak.
De blir goda snittar, tilltugg och aptitretare.
Att dricka till tunnbrödssnittarna är Champagne eller mousserande vin från Italien som (ex. Rotari), Cava från Spanien (ex. Freixenet eller Codornieu) eller från Australien (ex. Jacobs Creek eller Carrington).
Mjuk mandelkaka
Mjuk mandelkaka. Mandelkaka är gott med lättvispad grädde och gärna frukt som marinerade plommon till.
Mandelkakan är god nybakt till fika men också dagen efter ev. tillsammans med marinerade plommon och vispad grädde till dessert.
Valnötsbröd med spenat
Valnötsbröd med spenat. Ett gott bröd med hackade valnötter och spenat likt baguette. Baka med baksten eller på vanlig ugnsplåt.
Se alla recept ur kategorin Buffé
Citronmilkshake
Citronmilkshake. En frisk och läskande milkshake med citron, vaniljglass, mjölk och lite socker.
Mixa eller krossa gärna 3-4 isbitar i milkshaken så blir den riktigt kall och god.
Milkshaken kan garneras med vispad grädde på toppen och ev. några färska bär eller frukt.
Hembakat hamburgerbröd
Hembakat hamburgerbröd. Hemgjort hamburgerbröd är kanongott med egna hamburgare, rödlök, majonnäs, isbergssallad, tomat, ketchup - voila. Jag brukar börja med bröd såklart sedan majonnäs underst, sedan sallad, hamburgare, tomat, lök, ketchup och sist toppa med det goda nybakta hamburgerbrödet. Om du vill kan du byta ut hälften vetemjöl mot grahamsmjöl och lägga till någon msk fiber eller kli så får du ett nyttigare hamburgerbröd. Med dinkelmjöl så får du Gi-hamburgerbröd.
Hemgjord Ceasardressing till Ceasarsallad
Ceasardressing till ceasarsallad med romansallad, kyckling och parmesanost.
Ceasarsallad är god att servera i mindre portioner som förrätt, större som huvudrätt eller på fat vid buffé eller middag.
Se alla recept ur kategorin Amerikansk mat
Potatissallad med purjolök
Potatissallad med purjolök är enkelt och mycket gott med färskpotatis eller delikatesspotatis.
Färskpotatis behöver bara skrubbas. Delikatesspotatis med fint skal behöver bara sköljas. Annars välj en fast sort potatis som ex. Asterix.
Överbliven potatissallad håller sig i kylen. En god potatissallad till buffe, picknick, grillat eller som tillbehör till det mesta. Är du gi-styrd så kan jag tala om att kall potatis, speciellt färskpotatis, inte har så högt gi.
Kokt bulgur
Kokt bulgur. Bulgur är krossat matvete som kokas och serveras varmt eller kallt - gott till bulgursallad.
Bulgur innehåller mycket fibrer. Bulgur är ett gott alternativ till potatis, pasta eller ris.
Bulgur går snabbt att laga och kokar klart på nån kvart.
Ett tips är att koka ett helt eller halvt paket i taget så kan du låta överbliven bulgur svalna på en bricka och frysa in i lagom påsar att ta fram nästa gång du vill laga ex. bulgursallad, ta med lunchlåda eller bara värma bulguren i mikron som tillbehör. Då tar du bara dubbelt så mycket vatten som bulgur och 2-3 tsk salt.
Bulgur är smidigt att koka till många ex. till buffé eller fest och smidigt förbereda i god tid innan. Kokta bulgur kan förvaras kall kokt i kylen till serveringen som ex. bulgursallad eller frysas in i påsar tills den behövs.
Fiskgryta med marulk, tomat och citrus
Fiskgryta med marulk, tomat och citrus. Här med ris (färgat med gurkmeja). En god variant på fiskgryta med smak av tomat, vitlök, rotselleri, morot samt citrus som apelsin och citron.
Gott till är ris, pasta, råris eller potatismos eller valfritt tillbehör.
Lagar du GI eller LCHF kan du ersätta ris med ett huvud blomkål samt broccoli att koka med grönsakerna i grytan.
Det går bra att ersätta marulken med annan fisk. Byter du ut marulk med ben (som blir god när den får koka i 20 minuter) mot ex. torskfilé i bit så får du koka grunden till grytan i 20 minuter innan man lägger i fisken i några minuter till (fisken kokar annars sönder för mycket).
Vintips till grytan är ett vitt torrt vin ex. från Frankrike som Chablis.
OBS om du lagar denna rätt ska du veta att marulk är på rödlistan över hotade arter så välj gärna en annan fisksort märkt Msc eller Krav ex. lax eller hälleflundra.
Se alla recept ur kategorin Kokt mat och grytor
Vegetarisk gryta från Marocko
Vegetarisk gryta från Marocko. En mustig och värmande gryta kikärter, pumpa, morot samt zucchini smaksatt med spiskummin, kanel, gurkmeja, chili och vitlök.
Istället för pumpa kan du ta paprika, aubergine eller utesluta helt. Vidare kan du ha i quornbitar, tofu eller sojaprodukt du gillar.
Servera den marockanska grytan med couscousen samt gärna het harissa (chilipasta) blandat i en skål med lite olivolja, ett gott bröd samt en skål naturell matyoghurt blandat med några msk olivolja samt 0,5 dl citronsaft.
Hummus - kikärtsröra är också gott till.
Ett rött medelfylligt ev. spanskt vin, lageröl, mjölk, citronsaft eller ayran drickyoghurt passar att dricka till.
Chili con carne
Chili con carne - en het gryta med köttfärs eller biff, chili, bönor, paprika, vitlök och tomat.
Istället för köttfärs kan man använda mört tärnat eller strimlat grytkött (som på bilden) som biff, fransyska, lövbiff eller innanlår och då kokar du chilin någon timme. Använder du grytkött som högrev så behöver det koka i ca 2 timmar gärna längre. Då kan man också lägga med okokta vita bönor (låt svälla i vatten några timmar innan) och låta koka mjuka i chili con carnen. Ersätt då burkbönorna med 2 extra burkar tomater.
Chilipulver kan ersättas med hackad färsk chilifrukt ex. en eller två röd spansk peppar eller piri piri.
Här har jag valt vita bönor på burk men godast blir det såklart med egna koka vita bönor eller andra kokta bönor som svarta bönor eller röda bönor. I detta recept kan du ta 5 dl kokta bönor och tillsätta ytterliggare 1-2 burkar krossade tomater.
Chili con carne kan serveras med ris. Basmatiris, bulgur eller råris är gott till.
Jalapeñopeppar, tabasco, färsk hackad koriander, någon sås som guacamole, gräddfil eller matyouhurt, nachos eller brytbröd är andra tillbehör som passar till chili con carne.
I USA har de tävlingar i bästa chili con carnen.
Bruna Bönor
Bruna bönor till fläsk. Egna hemkokta bruna bönor blir goda och billigare än köpta. Bruna bönor är också goda med stekt falukorv, köttbullar eller vegetarisk variant med stekt halloumiost. Kokt potatis och lite grönsallad samt riven morot är också gott till.
Hemgjorda bruna bönor kan med fördel dubblas så att du kan frysa in bruna bönor till nästa gång.
Bruna bönor kan också serveras till julbord.
Steker du fläsk till så kan du hälla i fettet från fläsket i bruna bönorna så får bönorna lite mer smak.
Se alla recept ur kategorin Linser och bönor

Gilla oss på Facebook