AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Rabarber växer så det knakar. Bland det godaste, vanligaste och enklaste att laga är nog en smulpaj med...
Sök
Android

Chili con carne

Chili con carne Chili con carne - en het gryta med köttfärs eller biff, chili, bönor, paprika, vitlök och tomat.
Istället för köttfärs kan man använda mört tärnat eller strimlat grytkött (som på bilden) som biff, fransyska, lövbiff eller innanlår och då kokar du chilin någon timme. Använder du grytkött som högrev så behöver det koka i ca 2 timmar gärna längre. Då kan man också lägga med okokta vita bönor (låt svälla i vatten några timmar innan) och låta koka mjuka i chili con carnen. Ersätt då burkbönorna med 2 extra burkar tomater.
Chilipulver kan ersättas med hackad färsk chilifrukt ex. en eller två röd spansk peppar eller piri piri.
Här har jag valt vita bönor på burk men godast blir det såklart med egna koka vita bönor eller andra kokta bönor som svarta bönor eller röda bönor. I detta recept kan du ta 5 dl kokta bönor och tillsätta ytterliggare 1-2 burkar krossade tomater.
Chili con carne kan serveras med ris. Basmatiris, bulgur eller råris är gott till.
Jalapeñopeppar, tabasco, färsk hackad koriander, någon sås som guacamole, gräddfil eller matyouhurt, nachos eller brytbröd är andra tillbehör som passar till chili con carne.
I USA har de tävlingar i bästa chili con carnen.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote imagevote image 4 av 5 (Antal röster: 20)
4 port chili con carne
Förberedelse: 15 min
Tillagning: 15 min
Klart på: 30 min

Ingredienser:

  • 1 gul lök
  • 400 g nötkött som färs eller i bitar
  • 3 msk olivolja
  • 2 paprikor, röd och gul
  • 3 klyftor vitlök
  • 1 tsk chilipulver och/eller färsk hackad chili som en halv habanero eller en spansk röd peppar
  • 1 tsk paprikapulver
  • 1 krm svartpeppar
  • 1 tsk salt
  • 2 tsk kinesisk soja
  • 2 msk mjöl
  • 2 burkar skalade hela tomater (eller krossade eller passerade)
  • 2 burkar vita bönor i tomatsås eller 5 dl kokta bönor + en extra burk krossad tomat eller okokta bönor (låt koka mjuka med grytkött under hela koktiden)
  • 1 tsk tabascosås (valfritt)

Tillagning:

  1. Skala och hacka lökarna.
  2. Skölj och skär paprikan i bitar.
  3. Skär nötkött i bitar ca 2x2 cm (eller använd köttfärs).
  4. Bryn färsen eller köttbitarna i oljan i en stor gryta tillsätt pressad vitlök, chilipulver (eller hackad färsk chili), paprikapulver, svartpeppar, salt och ev. soja. Du kan också bryna lite i taget i en stekpanna och sedan lägga över i en stor kastrull.
  5. Tillsätt tomater, rör om och koka i 10 minuter. Rör då och då.
  6. Tillsätt bönorna, rör och koka upp samt koka ca 2-3 minuter.
  7. Gör du chili con carnen med annat kött än köttfärs så låter du mört kött som biff, innanlår, fransyska eller lövbiff köttet koka ca en halvtimme. Använder du segare grytkött som högrev får du koka i 1,5 timmar. Koka då gärna med okokta vita bönor som då kokar mjuka med köttet.
  8. Smaka av chili con carnen med chili som några droppar tabasco, salt och svartpeppar. Någon nypa socker och msk vinäger kan man också justera smaken med.


 

Fler recept ur samma kategori som Chili con carne:

Spagetti med bacon och soltorkad tomat
Spagetti med bacon, soltorkad tomat, basilika, vitlök och chili samt parmesanost.
En god och enkel pasta att laga. Passar till middag, lunch men också till fest med ett glas gott rött vin ex. italiensk Sangiovese.
Ett gott bröd som ex. baguette är gott till pastan.
Köp spagetti av god kvalitet ex. Barilla no5.
Bacon kan uteslutas och ersättas med mer soltorkad tomat så har du en mycket god vegetarisk spagetti.
Viltgryta älggryta rådjursgryta
Viltgryta, älggryta eller rådjursgryta. Ett recept på gryta med viltkött med rödvin.
Köttgrytan blir också god med grytbitar av nötkött eller lamm.
Palsternacksmos (koka hälften potatis och palsternacka), brysselkål samt gele är gott till viltgrytan.
Helstekt kotlett
Helstekt kotlett med ben. Fläskstek är gott och enkelt att helsteka i ugnen. Servera förslagsvis med svampsås, kokt potatis, blomkål och morot eller andra valfria tillbehör.
Istället för kotlett kan man ta hel fläskkarré.
Se alla recept ur kategorin Huvudrätt
Fläskkorv med senapssås
Fläskkorv med senapssås, kokt potatis, rotfrukter och brysselkål. Använd köpt fläskkorv eller hemgjord.
Här hittar du recept på hemgjord fläskkorv men du kan också köpa färdig. Vidare kan man laga hemgjord senap att ha i såsen - sök recept här på receptfavoriter.se
Lagar du hemgjord fläskkorv så tar det någon timme extra att laga korven. Lägg gärna fjälstren i blöt över natten i kylen också. Det går dock att stoppa dem ändå.
Fylld paprika med tomatsås
Fylld paprika med tomatsås. Färsfylld paprika är gott med tomatsås, fetaost och kokt råris - här blandat till en rårispilaff med svarta bönor och majs.
Miniköttbullar
Miniköttbullar med nötfärs, lök, mosad kokt potatis smaksatta med lite gurkmeja (valfritt). Köttbullar utan ströbröd.
Se alla recept ur kategorin Köttfärs
Grillad kalventrecote med pepparrotssås
Grillad kalventrecote med pepparrotssås, rostad klyftpotatis, kokt morot, ruccola och tärnad tomat.
Räkna 4 bitar kalventrecote à ca 130-150 gram eller annat valfritt grillkött som vanlig entrecote, ryggbiff, fläskfilé, fläskkarré, kycklingfilé eller halloumiost.
Du kan också steka köttet i en grillpanna istället för på utegrillen.
Julköttbullar
Julköttbullar till julbordet. Köttbullarna har en touche av kryddpeppar som passar till julbordet. Receptet till julköttbullar är samma som till vanliga köttbullar med tillägget att man kan ha i kryddpeppar.
På restaurang görs de också ofta mindre. Av någon anledning så har köksmästarna vid Sveriges julbord fått för sig att det går åt mindre köttbullar om de är små eftersom man tror att varje gäst ändå tar samma antal köttbullar. Vilket givetvis är helt fel - gästerna äter alltid tills de storknar.
Du kan använda havrekli istället för ströbröd eller kokt bulgur.
Du kan använda nötfärs, fläskfärs, blandfärs, viltfärs eller lammfärs. Vanligast är att använda nötfärs eller blandfärs.
Julköttbullarna passar såklart också till påsk eller som vanliga köttbullar till husmanskost eller vickning.
Skinkstek Schweinebraten med rotgrönsaker, gräddsås och spätzle
Skinkstek Schweinebraten på tyskt vis med rotgrönsaker, gräddsås och spätzle. Istället för spätzle kan du ta tagliatelle (bandpasta), råris eller kokt pressad potatis.
En god rätt med fläskstek i god sås med fräsch tomatsallad och tysk pasta sk spätzle.
Går utmärkt att göra på rimmad urvattnad julskinka också (passa på när det reas). Välj en liten julskinka ca 2 kg och dubbla receptet.
Spätzle är en sydtysk pasta av mjöl och ägg i form av avlånga 5-10 cm pastasträngar som är kokta i vatten.
Ofta gör man spätzlen i förväg och förvarar i ett några cm högt lager på en bricka under handduk i kylen. Sedan värmer man i spätzlen i smör i en panna till servering.
Spätzledeg är lösare än pastadeg, innehåller mer ägg och du behöver en spätzlepress eller spätzlehyvel för att forma degsträngarna då degen är klibbig och lite seg. Tyvärr är spätzlepress svårt att få tag på i Sverige och bästa tipset är att beställa från utlandet på nätet eller köpa i Tyskland eller Österrike.
Se alla recept ur kategorin Övriga kötträtter
Fläskfile med pasta
Fläskfilé med pasta, crème fraiche och grönsaker som spenat, paprika, vitlök och vårlök. En god pasta som passar både till vardags som till helgen.
Vill du ha vin till så passar ett vitt vin ex. Chardonnay eller Viogner.
Kålpudding med gräddsås
Kålpudding med gräddsås. Servera med kokt potatis, gräddsås, lingon, inlagd gurka och kokta grönsaker.
Som grönsaker till kålpudding passar kokta ärtor, morötter, blomkål, brysselkål, gröna bönor, vaxbönor osv.
Garnera gärna med hackad persilja.
Räkna ett mindre huvud vitkål eller ett halvt stort på ca 800 gram.
Koka ris av 0,5 dl okokt grötris - det blir ca 1,5 dl. Istället för kokt ris kan du ta 1 dl ströbröd och 1 dl mjölk.
Korv med stekt potatis
Korv med stekt potatis. Färsk stekt råkorv med råstekt potatis och stekt ägg är gott som lunch. Gillas av alla åldrar.
Välj gärna färsk god råkorv som salsiccia, bratwurst eller chorizo. Räkna en stor eller två mindre per portion. Du kan också steka vanlig korv efter tycke och tillgång såklart.
Gott med hackad persilja, grov eller stark senap och ketchup. Saltgurka och inlagda rödbetor är också gott till.
Se alla recept ur kategorin Vardagsrecept
Indiskt ris
Indiskt ris. Kokt basmatiris smaksatt med hel kardemumma, kanelstång och gurkmeja toppad med rostad lök.
Annat gott att blanda i riset är pistagenötter, russin och hackad mynta.
Här hittar du koktid och tillagning för basmatiris. Det är valfritt att ha i kryddorna om du ex. bara vill koka vanligt basmatiris.
Tacos, köttfärs i tacoskal med guacamole och bönor
Tacos, köttfärs eller strimlad biff i tacoskal med guacamole och bönor.
Mexikansk mat med tacoskal som du fyller med kött, guacamole, lök, tomat, guacamole, riven ost och het salsa.
Du behöver inte ha alla fyllningar som majs, rödlök och ost exempelvis.
Räkna ca 16 stycken tacoskal eller 3-4 styck per portion.
Fryst cheesecake
Fryst cheesecake. En jättegod och superenkel dessert du kan förbereda i god tid och frysa in.
Fryst cheesecake blir som en blandning mellan glass och kaka. Låt den gärna tina lite i kylen någon timme innan servering så den blir lite mjuk, god och lätt att skära.
Garnera ev. med några krossad digestivekex.
Till fryst cheesecake kan du servera någon sylt som ex. körsbär, hallon, krusbär eller jordgubb; färska bär som hallon, blåbär, vinbär eller jordgubbar (dessa kan du garnera med); kiwi, passionsfrukt eller vindruvor funkar också att garnera med.
Smeten till fryst cheesecake rörs bara ihop, hälls i en form och fryses (4 timmar i frysen brukar räcka).
Önskar du vin till så rekommenderar jag ett sött dessertvin eller commanderia.
Se alla recept ur kategorin Buffé
Glass med godis
Glass med godis. En godisglass du kan variera med det godis du gillar. Hacka eller krossa vilket godis du vill och blanda i vaniljglassen.
Här med Non Stop, Plopp och lite 70% choklad.
Servera gärna garnerad med lite extra godis i skålar eller glasstrutar.
Du kan laga hemgjorda glassvåfflor att servera glassen i - sök recept här på receptfavoriter.se.
Mockaglasyr
Mockaglasyr. Glasyr, topping eller frosting till muffins eller cupcakes. Färskost. smör och florsocker smaksatt med kakao och kaffe.
Toppa gärna glasyren med valfritt strössel. Bred på glasyren när muffinsen svalnat.
Du kan byta ut smöret helt mot färskost om du önskar.
Jambalaya
Jambalaya som är kreolskt kryddat ris. Här med chili, tomater, kyckling, räkor och salami.
Kreolsk matlagning är det franska kökets fula ankunge. Utvecklat runt Louisianas träskmarker av fattiga franska immigranter. Här blandas allt lika respektlöst - kött, skaldjur och fisk. Den kan bland annat innehålla fläskkött (kassler), strimlad kyckling, chorizokorv, räkor, bläckfisk, kräftor och olika grönsaker. Bönor som svarta bönor är också gott i.
Liksom Paellan så lämpar sig Jambalayan till huvudrollen på en buffé. Gärna med ett gott bröd till.
Blanda gärna en kall sås till ex. av hälften matyoghurt och hälften mango chutney eller rabarberchutney.
Andra rätter man kan ha till jambalaya är grillade majskolvar, stimlad vitlöksfräst zucchini, rostad marinerad paprika, oliver, grillade potatisklyftor, aioli, tomatcross med ananas och chili, grönsallad med ruccola och bröd.
Se alla recept ur kategorin Amerikansk mat
Älggryta med kantareller och grädde
Älggryta med kantareller och grädde. En mustig viltgryta grädde, svamp och rödvin som passar till såväl till middag, vardags som till fest.
Köttgrytan blir också god med annat grytkött av vilt som hjort eller vanligt nötkött som nötbog, högrev eller liknande.
På bilden är det kantarellröra samt tärnade tomater och grönsallad på toppen av grytan.
Älgsoppa med klimp
Älgsoppa med klimp. God soppa på älgstek med ben och rotfrukter.
Klimp är valfritt. Du kan också välja älgköttsgrytbitar men kött med ben ger godast smak.
Kokt ris koka ris riskokning
Kokt ris som basmati, långkornigt ris, jasminris, råris, och vildris.
En riskokare är ett bra inköp om du kokar ris ofta. Jag brukar koka en större omgång, äter en del och sedan kan man spara resten i kylen eller frysa in portioner som man kan mikra eller värma, göra stekt ris på osv. Här nedan är alltså recept på att koka ris i kastrull.
Se alla recept ur kategorin Kokt mat och grytor
Marinerade vita bönor
Marinerade vita bönor i olivolja, vinäger, vitlök, bladpersilja och rödlök.
Gott och enkelt tillbehör. Om du vill ha bönorna som ex. GI- tillbehör utan annat så får du dubbla receptet.
Även gott med andra bönor eller en blandning. Vidare kan du koka egna bönor och då blir det ännu godare.
Kokta linser
Kokta linser. Grundrecept på att koka olika linser och marinera i olivolja, vinäger samt fräst vitlök och rödlök. Mycket gott som tillbehör.
Bland de godaste linserna är franska Puy-linser eller Belugalinser men här är också recept på att koka och marinera vanliga röda linser och gröna linser.
Koka gärna en hel påse linser och spara resten i frys eller kyl till nästa middag. Eller dubbla marinaden och lägg in mer linser att ha som tillbehör till nästa mattillfälle.
Bönsoppa med tryffel
Skummig bönsoppa med tryffel, whiskystekt ostronskivling samt friterad svartrot.
Vintips till denna soppa med bönor och tryffel blir ett smakrikt smörigt vin till ex. Jacobs Creek Chardonnay från Australien.
Se alla recept ur kategorin Linser och bönor

Gilla oss på Facebook