Ärtsoppa med fläsklägg

Koka en hel fläsklägg och använd fläskköttet samt fläskbuljongen till ärtsoppa. Servera med senap, knäckebröd, smör och lagrad ost som Västerbottenost.

Resterna av fläsklägget kan du värma och servera med rotmos (kokt med en del av fläskfonden). Tips är att börja en dag innan och lägga ärtorna i blöt samt koka fläsklägget. Nästa dag kokar du ärtorna i fläskbuljongen till ärtsoppa och tillsätter tärnat fläsklägg.

Punsch är klassiskt till ärtsoppa men valfritt förstås. Vidare passar öl, vatten eller mjölk.

6 portioner ärtsoppa med fläsklägg

  • Förberedelse: 12 tim
  • Tillagning: 1 tim 30 min
  • Klart på: 13 tim 30 min

Ingredienser

  • 500 gram gula torkade ärtor, 1 paket
  • 1 tsk torkad timjan eller 3-4 kvistar färsk timjan
  • 5 vit- eller svartpepparkorn
  • 2 lagerblad
  • 1 rimmat fläsklägg med ben, ca 1,5 kg
  • 2 tsk mejram (valfritt)
  • 1 gul lök (valfritt)

Tillagning

  1. Lägg ärtorna i blöt i en stor skål. Täck med vatten några cm över ärtorna. Låt stå över natten eller i minst 10 timmar - gärna upp till ett dygn.
  2. Lägg fläsklägget i en stor gryta och täck med vatten. Koka upp. Häll av vattnet och fyll på med nytt vatten så att det täcker.
  3. Tillsätt timjan, peppar och lagerblad.
  4. Koka fläsklägget på medelvärme med lock i ca 2-2,5 timmar tills det faller isär från benet.
  5. Ta upp köttet och låt kallna. Förvara kallt.
  6. Låt fläskfonden svalna och bli kallt. Plocka bort fettet som stelnat på ytan av fläskbuljongen. Du kan också skumma bort fettet med en slev utan att låt fläskfonden svalna. Detta om du vill koka ärtsoppan direkt.
  7. Häll av ärtorna och kolla igenom dem samt släng ev. fula ärtor.
  8. Lägg ärtorna i en stor gryta och tillsätt ca 2 liter fläskbuljong. Tillsätt ev. mer timjan, mejram samt en klyftad gul lök (valfritt).
  9. Koka ärtorna mjuka på medelvärme i minst 1,5 timmar. Smaka på en ärta och känn om de är för hårda för din smak - koka annars längre tills de är lagom mjuka. Mosa sönder dem på slutet med en visp eller potatisstöt.
  10. Plocka köttet från fläsklägget. Ta undan hälften och spara det till annat ex. att servera till rotmos eller frys in.
  11. Tärna den andra hälften av fläsklägget och tillsätt till ärtsoppan. Koka upp.
  12. Smaka av ärtsoppan salt, peppar, timjan och ev. lite mejram. En klick senap kan också vara gott i.
  13. Nu är ärtsoppan med fläsklägg redo att serveras. Gott med senap, knäckebröd, smör och lagrad ost.
E-mail
Medel: 3 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Festmat till Valborg och 1 maj

Till Valborg kan man laga lite vad man vill. Här är lite tips på enkla men festliga rätter till grillen samt till buffé med pajer, plock och lite tidiga primörer som sparris och annat grönt. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer