Fasolada bönsoppa

Introduktion och förberedelse

Fasolada är en bönsoppa med vita bönor, grönsaker, vitlök, tomat och olivolja. Vegetarisk, billig och god.

Bönsoppan Fasolada är lite av Greklands nationalrätt men lagas i hela östra medelhavet som Cypern, Turkiet, Palestina, Jemen, Saudiarabien, balkan med mera.

Framförhållning

Använder du torkade vita bönor - som blir godast - så lägger du dem i blöt över natten kvällen innan eller på morgonen om du ska laga till kvällen.

  • Soppan tycker jag blir fylligare i smaken om man lagar den någon dag i förväg och den får stå i kylen att få rundare smak men den kan också serveras direkt.

Varianter

  • Fasolada kan göras på flera vis men innehåller alltid bönor, oftast vita bönor samt tomat, vitlök, lök, morot, selleri, persilja och lagerblad.
  • Godast blir soppan med torkade vita bönor men man kan också fuska och ta färdigköpta kokta bönor på burk eller i paket.
  • Istället för hela skalade tomater kan du skala färska tomater och hacka eller ersätta med tomatpuré.
  • Kokar du med torkade vita bönor så kan du koka ett helt paket och spara de bönor som blir över till annat i frysen eller dubblera receptet och spara soppan i kyl eller frys så har du fasolada ett tag.
  • Det finns också frysta blandade bönor som passar att laga soppan på.
  • Du kan även ta i en halvflaska grekiskt torrt vitt vin istället för en del av vattnet.

Serveringsförslag

  • Vid servering så toppar man ofta fasoladan med några droppar god olivolja.
  • Vidare serverar man bröd till - gärna ett rustikt surdegsbröd, brytbröd eller bondbröd.

Mustig och god fasolada soppa med vita bönor och tomat i tallrik
Laga en mustig och god fasolada soppa med vita bönor, selleri och tomat.

6 portioner fasolada

  • Förberedelse: 10 tim
  • Tillagning: 1 tim 20 min
  • Klart på: 11 tim 10 min

Ingredienser

  • 400 gram torkade små vita bönor eller 2 burkar konserverade små vita bönor
  • 0,5 dl olivolja
  • 1 gul lök
  • 3 klyftor vitlök
  • 3 stjälkar blekselleri
  • 4 msk hackad persilja
  • 2 morötter
  • 2 msk tomatpuré
  • 400 gram, en burk, skalade hela tomater eller färska skalade tomater eller krossade tomater
  • 1,25 - 2 liter vatten
  • 1 tsk salt
  • 2 krm vitpeppar
  • 1 tsk torkad oregano

Tillagning

  1. MED TORKADE BÖNOR: Lägg torkade bönor i blöt över natten kvällen innan eller på morgonen om du ska laga på kvällen.
  2. Koka upp ca 2 liter vatten i en stor kastrull. Koka de torkade bönorna i fem minuter, häll av samt skölj dem i durkslag.
  3. MED FÄRDIGKOKTA BÖNOR: Använder du färdigkokta bönor så lagar du först soppan utan bönor enligt nedan.
  4. Skala och finhacka lök och vitlök.
  5. Skala morötterna samt tärna dem samt tärna sellerin.
  6. Använd samma kastrull och löken i fem minuter i olivolja. Tillsätt vitlöken och fräs någon minut till.
  7. Tillsätt morot, selleri, tomatpuré, salt, vitpeppar och oregano. Fräs en minut.
  8. Tillsätt tomater och persilja.
  9. MED TORKADE BÖNOR: Tillsätt de blötlagda samt uppkokta bönorna.
  10. Tillsätt ca 2 liter vatten så att det täcker bönorna med ca 5 cm.
  11. Koka fasoladan med lock i 45 minuter. Smaka på en böna om den är mjuk annars kokar du tills bönorna är mjuka.
  12. MED FÄRDIGKOKTA BÖNOR: Tillsätt 1,25 liter vatten och koka först soppan utan bönor i 20 minuter. Tillsätt sedan de kokta bönorna på slutet och koka upp.
  13. Servera fasoladan med ett gott bröd. Vidare kan man droppa över lite olivolja i grytan eller i tallriken vid servering.
E-mail
Medel: 4.2 (45 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 86 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2020-10-21