Grön ärtsoppa med räkor

Grön ärtsoppa med räkor är en god förrätt eller lunch. Servera med gott bröd som ex. surdegsbaguette.
Du kan smaksätta ärtsoppan med tryffelolja men det är valfritt.
Istället för mjölk kan du ta grönsaksbuljong, kycklingbuljong, rismjölk, sojamjölk eller havremjölk.

4 portioner grön ärtsoppa

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 500 gram gröna ärtor
  • 1 liten gul lök
  • 1 klyfta vitlök
  • 2 msk olivolja
  • 7 dl liter mjölk
  • 1 tsk salt
  • 2 krm vitpeppar
  • 4 msk citronsaft eller vinäger
  • 1 dl grädde
  • 4 droppar tryffelolja (valfritt)
  • 2 dl skalade räkor att garnera med (valfritt)

Tillagning

  1. Skala och hacka lök samt vitlök.
  2. Fräs lök och vitlök några minuter i olivolja i en stor kastrull.
  3. Tillsätt ärtorna och fräs några minuter. Rör då och då.
  4. Tillsätt mjölk, buljong eller vatten och koka upp.
  5. Tillsätt salt och peppar.
  6. Koka ärtsoppan i 5-10 minuter.
  7. Skala under tiden räkor om de inte är skalade. Tina ev. frysta räkor.
  8. Mixa soppan med en stavmixer, mixa i matberedare eller mosa ärtorna med en potatisstöt.
  9. Rör i grädden om du vill ha i det. Rör om. Värm upp.
  10. Smaka av soppan med salt, vitpeppar och citronsaft samt ev. några droppar tryffelolja.
  11. Servera den gröna ärtsoppan med räkorna. Du kan servera dem i skål till så kan gästerna ösa i soppan själva. Du kan röra ner dem i soppan. Eller lägga upp en hög på varje tallrik och slå soppa runt om.
E-mail
Medel: 4 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Klassiska semlor och nya varianter

Fira Fettisdagen - tisdag den 28 januari - med klassiska semlor fyllda med nyvispad grädde och massor med mandelmassa. Här hittar du de klassiska recepten såväl som modernare tolkningar och varianter med mindre fett, utan laktos med mera. 

Läs mer

Våffeldagen den 25 mars

Dags att äta våfflor tills man spricker igen :) Här hittar du våffelsmet med och utan ägg, frasiga och smöriga och andra varianter. Bästa våffellaggen och tips på hur du gräddar våfflor. 

Läs mer

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer