Rotmos

Introduktion och förberedelse

Rotmos är svensk klassisk husmanskost. Ett mos du lagar på kokt och mosad kålrot, potatis och morot.

Serveringsförslag

  • Servera rotmos med kokt fläskkorv, rimmad fläsklägg eller oxbringa. Tips är att använda buljongen till att smaksätta moset med samt att ha någon dl kvar att skeda över vid servering.
  • Kokt korv som lunchkorv, falukorv eller Värmlandskorv. Tips är att koka korven i samma kastrull ovanpå rotsakerna de sista tio minuterna. Ta upp och häll av en del av kokspadet och häll över i en kastrull där du varmhåller korven till servering. Vid servering kan du skeda över lite av kokspadet som korven ligger i.
  • Stekt korv som färsk råkorv eller annan korv passar också.
  • Gott till är senap efter smak.
  • Även gott till vegetarisk mat som stekt halloumi eller grönsaksbiffar.

Extra smak med buljong

Har du buljong från ex. kokt oxbringa eller fläsklägg så kan du använda den som vätska till moset för godast smak.

Ett tips är att lägga på oxbringa, fläsklägg eller fläskkorv eller vad du ska ha rotmoset till ovanpå rotfrukter och potatis. Koka med köttet så blir det varmt och rotmoset får mer smak.

Har man inte buljong kokar man i vatten och spär med samma vatten till mos. Då kan man också ha i en tärning grönsaksbuljong.

Varianter

  • Rotmos kan smaksättas med något kryddmått mald kryddpeppar samt ev. mald kryddnejlika.
  • Vidare kan man ha i smör och även bryna smöret för extra smak innan det tilsätts.
  • Ett lagerblad kan du också koka med rotfrukterna och sedan ta upp om du inte använder kokspad från ex. fläsklägg eller oxbringa.
  • Koka med en skalad tärnad palsternacka och/eller sötpotatis för extra rund smak på rotmoset.

Gott med senap till

Du kan göra egen senap genom att blanda svensk söt senap, osötad grov fransk senap, stark dijonsenap och Colemans senapspulver.

Rotmos i kastrull
Rotmos kan du mosa ihop i grova bitar eller mosa finare om du vill det. Garnera gärna med hackad persilja.

4 portioner rotmos

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 700 gram kålrot, 2/3 hel kålrot
  • 150 gram morötter, 2 stycken
  • 500 gram potatis, 4-5 stycken
  • 50 gram smör (valfritt)
  • 2 krm vitpeppar
  • 1 tsk salt

Tillagning

  1. Skala och skär kålrot och morot i grova bitar ca 2x2 cm stora. Lägg i en kastrull.
  2. Häll på vatten eller kokspad från ex. fläsklägg eller oxbringa så att det nästan täcker rotfrukterna.
  3. Koka upp och låt koka i tio minuter under lock.
  4. Skala och tärna potatis under tiden.
  5. Tillsätt potatis samt lite mer vatten samt salt och koka upp. Låt rotfrukter och potatis koka i ytterligare ca 20 minuter under lock. Eller tills rotfrukter och potatis är mjuka.
  6. Häll av kokspadet och spara det.
  7. Stompa, stöt eller mosa till ett mos. Elvisp går bra. En potatispress funkar också bra att pressa genom och sedan röra ihop till mos. Tillsätt kokspad litet i taget och mosa med vätskan tills du har ett lagom tjockt mos.
  8. Rör i smör om du vill ha i det.
  9. Smaka av moset med salt och peppar lite i taget.
  10. Nu är rotmoset klart att servera ex. genom att lägga upp rotmos och korv på ett fat och senap i en skål bredvid. Lite het buljong från ev. köttkok kan man också servera till i en skål eller hälla lite över kött och rotmos.
E-mail
Medel: 4.1 (56 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 127 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2022-11-26