Rotmos till oxbringa, fläsklägg, fläskkorv

Rotmos är en svensk klassisk husmanskost. Ett mos på kålrot, potatis och morot. Servera rotmos med kokt fläskkorv, rimmad fläsklägg, oxbringa eller Värmlandskorv. Då hör ju senap till efter smak.

Du kan göra egen senap genom att blanda svensk söt senap, osötad grov fransk senap, stark dijonsenap och Colemans senapspulver. Eller sök efter hemgjord senap här på receptfavoriter.

Har du buljong från ex. kokt oxbringa så kan du använda den som vätska till moset för godast smak. Har man inte det tar man vatten - både att koka rotsakerna i samt att spä med till mos. Möjligtvis en tärning grönsaksbuljong. Rotmos kan smaksättas med något kryddmått mald kryddpeppar samt ev. mald kryddnejlika. Vidare kan man ha i smör och ev. bryna smöret innan det tilsätts rotmoset. Ett lagerblad kan du också koka med rotfrukterna och sedan ta upp om du inte använder kokspad från ex. fläsklägg eller oxbringa.

4 portioner rotmos

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 700 g kålrot
  • 150 gram morötter
  • 500 gram potatis
  • 2 palsternackor (valfritt)
  • 100 gram smör (valfritt)
  • 1 krm vitpeppar
  • 2 krm salt

Tillagning

  1. Skala och skär rotfrukter i grova bitar ca 2x2 cm stora. Lägg i en kastrull.
  2. Häll på vatten eller kokspad från ex. fläsklägg eller oxbringa så att det nästan täcker rotfrukterna.
  3. Koka upp och låt koka i tio minuter på låg värme under lock.
  4. Skala och tärna potatis under tiden. Potatis har kortare koktid än rotfrukterna, därför är det bra att tillsätta potatisen några minuter efter rotfrukterna.
  5. Tillsätt potatis samt lite mer vatten och koka upp. Låt rotfrukter och potatis koka i ytterligare ca 20 minuter eller tills potatisen är mjuk under lock.
  6. Ett tips är att lägga på oxbringa, fläsklägg eller fläskkorv eller vad du ska ha rotmoset till ovanpå rotfrukter och potatis. Koka med köttet så blir det varmt och rotmoset får mer smak.
  7. Häll av kokspadet och spara det.
  8. Stompa, stöt eller mosa rotfrukterna till ett mos. En potatispress funkar också bra att pressa rotsakerna och sedan röra ihop till mos. Tillsätt kokspad mot slutet - ca en liter - och mosa med vätskan till den konsistens du vill ha det.
  9. Rör ev. i smör om du vill ha det. Du kan bryna smöret innan också så får rotmoset ännu godare smak.
  10. Krydda moset med salt och mald vitpeppar samt smaka av.
  11. Nu är rotmoset klart att servera ex. genom att lägga upp rotmos och korv på ett fat och senap i en skål bredvid. Lite het buljong från ev. köttkok kan man också servera till i en skål eller hälla lite över kött och rotmos.
E-mail
Medel: 4.8 (4 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Klassiska semlor och nya varianter

Fira Fettisdagen - tisdag den 28 januari - med klassiska semlor fyllda med nyvispad grädde och massor med mandelmassa. Här hittar du de klassiska recepten såväl som modernare tolkningar och varianter med mindre fett, utan laktos med mera. 

Läs mer

Våffeldagen den 25 mars

Dags att äta våfflor tills man spricker igen :) Här hittar du våffelsmet med och utan ägg, frasiga och smöriga och andra varianter. Bästa våffellaggen och tips på hur du gräddar våfflor. 

Läs mer

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer