Rotmos till oxbringa, fläsklägg, fläskkorv

Rotmos är en svensk klassisk husmanskost. Ett mos på kålrot, potatis och morot. Servera rotmos med kokt fläskkorv, rimmad fläsklägg, oxbringa eller Värmlandskorv. Då hör ju senap till efter smak.

Du kan göra egen senap genom att blanda svensk söt senap, osötad grov fransk senap, stark dijonsenap och Colemans senapspulver. Eller sök efter hemgjord senap här på receptfavoriter.

Har du buljong från ex. kokt oxbringa så kan du använda den som vätska till moset för godast smak. Har man inte det tar man vatten - både att koka rotsakerna i samt att spä med till mos. Möjligtvis en tärning grönsaksbuljong. Rotmos kan smaksättas med något kryddmått mald kryddpeppar samt ev. mald kryddnejlika. Vidare kan man ha i smör och ev. bryna smöret innan det tilsätts rotmoset. Ett lagerblad kan du också koka med rotfrukterna och sedan ta upp om du inte använder kokspad från ex. fläsklägg eller oxbringa.

4 portioner rotmos

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 700 g kålrot
  • 150 gram morötter
  • 500 gram potatis
  • 2 palsternackor (valfritt)
  • 100 gram smör (valfritt)
  • 1 krm vitpeppar
  • 2 krm salt

Tillagning

  1. Skala och skär rotfrukter i grova bitar ca 2x2 cm stora. Lägg i en kastrull.
  2. Häll på vatten eller kokspad från ex. fläsklägg eller oxbringa så att det nästan täcker rotfrukterna.
  3. Koka upp och låt koka i tio minuter på låg värme under lock.
  4. Skala och tärna potatis under tiden. Potatis har kortare koktid än rotfrukterna, därför är det bra att tillsätta potatisen några minuter efter rotfrukterna.
  5. Tillsätt potatis samt lite mer vatten och koka upp. Låt rotfrukter och potatis koka i ytterligare ca 20 minuter eller tills potatisen är mjuk under lock.
  6. Ett tips är att lägga på oxbringa, fläsklägg eller fläskkorv eller vad du ska ha rotmoset till ovanpå rotfrukter och potatis. Koka med köttet så blir det varmt och rotmoset får mer smak.
  7. Häll av kokspadet och spara det.
  8. Stompa, stöt eller mosa rotfrukterna till ett mos. En potatispress funkar också bra att pressa rotsakerna och sedan röra ihop till mos. Tillsätt kokspad mot slutet - ca en liter - och mosa med vätskan till den konsistens du vill ha det.
  9. Rör ev. i smör om du vill ha det. Du kan bryna smöret innan också så får rotmoset ännu godare smak.
  10. Krydda moset med salt och mald vitpeppar samt smaka av.
  11. Nu är rotmoset klart att servera ex. genom att lägga upp rotmos och korv på ett fat och senap i en skål bredvid. Lite het buljong från ev. köttkok kan man också servera till i en skål eller hälla lite över kött och rotmos.
E-mail
Medel: 4.8 (4 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Festmat till Valborg och 1 maj

Till Valborg kan man laga lite vad man vill. Här är lite tips på enkla men festliga rätter till grillen samt till buffé med pajer, plock och lite tidiga primörer som sparris och annat grönt. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer