Grön ärtsoppa

Grön ärtsoppa eller Crème Nignon. Enkel, snabb och god fransk ärtsoppa på gröna ärter. Glöm påssopporna - gör hemgjord soppa istället - egen soppa blir både nyttig och billig.

Med någon dl grädde, droppar tryffelolja och mousserande vin så blir soppan en festsoppa som passar till förrättssoppa. För vegan variant välj ex. Oatly havregrädde.

Servera med gott nybakt bröd med ex. färskost. Eller varma mackor. Lyxigt serveringsförslag med grädde osv: Vispa grädden lätt. Mousserande vin passar bra att dricka till men också att ha en skvätt i soppan. Grädden rör man också i precis innan servering ex. genom att någon msk ringlas i en ring när soppan är i tallriken. Tryffelolja kan man droppa tre, fyra droppar runt i ärtsoppan för en sista touch.

Enklast är att servera din Crème Nignon som den är eller med en klick creme fraiche. Självklart kan du ha fler andra kokta grönsaker efter tycke och smak. Prova rotselleri och purjolök.
 

4 portioner grön ärtsoppa

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 600 gram gröna ärter
  • 1 liten gul lök
  • 2 klyftor vitlök
  • 2 msk olivolja
  • 1,5 dl grädde
  • 7 dl liter mjölk eller buljong av vatten och grönsaks- eller kycklingbuljongtärning
  • 2 msk hackad färsk persilja (valfritt)
  • 0,5 tsk salt
  • 2 krm vitpeppar
  • 4 msk citronsaft eller vinäger
  • Extra soppfyllning: 150 gram fläsk
  • 2 äpplen
  • 5 champinjoner
  • 2 msk olivolja
  • 0,5 gul lök
  • 0,5 klyfta vitlök
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm vitpeppar
  • 2 msk vinäger
  • 0,5 dl riven parmesan

Tillagning

  1. Skala och hacka lök samt vitlök.
  2. Fräs lök och vitlök några minuter i olivolja i en stor kastrull.
  3. Tillsätt ärtorna och fräs några minuter. Rör då och då.
  4. Tillsätt mjölk, buljong eller vatten och buljongtärning och koka upp.
  5. Tillsätt salt och peppar samt ev. persilja.
  6. Koka ärtsoppan på medelvärme i 15 minuter.
  7. Tillsätt grädden och koka upp.
  8. Mixa soppan med en stavmixer, mixa i matberedare eller mosa ärtorna med en potatisstöt.
  9. Smaka av soppan med salt, vitpeppar och citronsaft.
  10. Serveringsförslag med extra soppfyllning: Skölj och tärna äpplen (ev. med skal), tärna fläsk samt skala och hacka löken. Skölj och tärna svampen. Skala och finhacka vitlök.
  11. Fräs allt i olivolja några minuter. Salta och peppra samt smaka av med vinäger.
  12. Lägg en hög av fyllningen i mitten på varje tallrik och slå soppa runt vid servering. Garnera ev. med lite riven parmesan.
E-mail
Medel: 4 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Klassiska semlor och nya varianter

Fira Fettisdagen - tisdag den 28 januari - med klassiska semlor fyllda med nyvispad grädde och massor med mandelmassa. Här hittar du de klassiska recepten såväl som modernare tolkningar och varianter med mindre fett, utan laktos med mera. 

Läs mer

Våffeldagen den 25 mars

Dags att äta våfflor tills man spricker igen :) Här hittar du våffelsmet med och utan ägg, frasiga och smöriga och andra varianter. Bästa våffellaggen och tips på hur du gräddar våfflor. 

Läs mer

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer