Grön ärtsoppa

Introduktion och förberedelse

Grön ärtsoppa eller Crème Nignon. Enkel, snabb och god fransk ärtsoppa.

En både nyttig, billig och lättlagad soppa som är lätt att dubbla till många.

Soppan lagas med lite lök, vitlök, gröna ärtor, grönsaksbuljong och så lite grädde.

Serveringförslag

Varianter

Självklart kan du blanda ut ärtorna med andra grönsaker efter tycke och smak.

Några andra ingredienser som jag tycker passar att koka soppan med är tärnad rotselleri, potatis, palsternacka, sötpotatis, pumpa, broccoli, blomkål, edamame, salladslök, kokta vita bönor och purjolök.

Till förrätt och fest

  • Nedan i receptet ett förslag med extra soppfyllning som är valfritt men festligt och lite matigare.
  • Festligt är också att toppa soppan med någon msk lättvispad grädde eller crème fraiche.
  • Tryffelolja kan man droppa 1-2 droppar runt i ärtsoppan för en sista touch.
  • Mousserande vin passar bra att dricka till men också att ha en skvätt i soppan precis innan servering.

Vegan variant

Ersätt grädden med Oatly havregrädde eller sojagrädde.

4 portioner grön ärtsoppa

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 600 gram gröna ärtor
  • 1 liten gul lök
  • 1 klyfta vitlök
  • 2 msk olivolja
  • 1,5 dl grädde
  • 7 dl liter mjölk eller buljong av vatten och grönsaks- eller kycklingbuljongtärning
  • 2 msk hackad färsk persilja (valfritt)
  • 0,5 tsk salt
  • 2 krm vitpeppar
  • 4 msk citronsaft eller vinäger
  • Extra soppfyllning: 150 gram fläsk
  • 2 äpplen
  • 5 champinjoner
  • 2 msk olivolja
  • 0,5 gul lök
  • 0,5 klyfta vitlök
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm vitpeppar
  • 2 msk vinäger
  • 0,5 dl riven parmesan

Tillagning

  1. Skala och hacka lök samt vitlök.
  2. Fräs lök några minuter i olivolja i en stor kastrull. Tillsätt vitlöken och fräs ytterligare en halv minut. Det ska ej ta färg.
  3. Tillsätt ärtorna och fräs några minuter. Rör då och då.
  4. Tillsätt mjölk, buljong eller vatten och buljongtärning och koka upp.
  5. Tillsätt salt och peppar samt ev. persilja.
  6. Koka ärtsoppan på medelvärme i 15 minuter.
  7. Tillsätt grädden och koka upp.
  8. Mixa soppan med en stavmixer, mixa i matberedare eller mosa ärtorna med en potatisstöt.
  9. Smaka av soppan med salt, vitpeppar och citronsaft.
  10. Serveringsförslag med extra soppfyllning: Skölj och tärna äpplen (ev. med skal), tärna fläsk samt skala och hacka löken. Skölj och tärna svampen. Skala och finhacka vitlök.
  11. Fräs allt i olivolja några minuter. Salta och peppra samt smaka av med vinäger.
  12. Lägg en hög av fyllningen i mitten på varje tallrik och slå soppa runt vid servering. Garnera ev. med lite riven parmesan.
E-mail
Medel: 4.1 (15 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 212 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2020-02-24