Ängamatsoppa

En klassisk redd och gräddig grönsakssoppa med massor av goda grönsaker som morötter, potatis, palsternacka, purjolök, blomkål, spenat och ärtor.
Man kan ha vilka goda grönsaker man vill. Andra goda grönsaker i Ängamat är sockerärtor, rotselleri, broccoli, kålrabbi, spetskål, gul lök samt vitkål.
Servera gärna Ängamatsoppan med ett gott nybakt bröd.

4 portioner Ängamatsoppa

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 7,5 dl buljong, grönsaksbuljong eller kycklingbuljong eller 7,5 dl vatten + 1 buljongtärning av grönsaker eller kyckling
  • 0,5 msk salt
  • 2 stora potatisar eller 4 små potatisar
  • 2 morötter
  • 1 palsternacka
  • 0,5 huvud blomkål
  • 2 dm purjolök
  • 1 dl gröna ärtor
  • 2 dl färsk bladspenat eller babyspenat (1 dl frusen spenat)
  • 2 dl grädde
  • 3 msk ljus maizenaredning
  • 1 dl grovhackad bladpersilja
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar

Tillagning

  1. Koka upp buljongen i en stor kastrull.
  2. Skala under tiden potatis, palsternacka och morot.
  3. Tärna potatis, palsternacka och morot i 1x1 cm bitar.
  4. Koka i buljongen i 5 minuter.
  5. Skölj och skär under tiden blomkål i små buketter. Tillsätt till soppan och koka den ytterligare i 5 minuter.
  6. Skölj och strimla purjolöken och tillsätt den.
  7. Tillsätt ärtor och koka upp.
  8. Tillsätt grädde samt rör i redning. Koka upp och låt sjuda några minuter.
  9. Skölj och hacka bladpersilja.
  10. Tillsätt spenaten på slutet och låt bli varmt.
  11. Smaka av ängamatsoppan med salt och peppar samt garnera med hackad bladpersilja vid servering.
E-mail
Medel: 4 (9 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Klassiska semlor och nya varianter

Fira Fettisdagen - tisdag den 28 januari - med klassiska semlor fyllda med nyvispad grädde och massor med mandelmassa. Här hittar du de klassiska recepten såväl som modernare tolkningar och varianter med mindre fett, utan laktos med mera. 

Läs mer

Vad ska du äta på sportlovet?

På sportlovet gillar många att sporta, äta gott och ha kul. Maten ska gå snabbt, enkelt samt passa hela familjen - som Korv Stroganoff. Den får gärna ha gott om extra energi så du orkar i backen. Här är lite tips på rätter jag själv tycker passar.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

10 mest sökta matorden under 2016

Vegetarisk mat, Rabarberkladdkaka och Halloumi-stroganoff - här är tio-i-topp listan för de mest sökta maten och recepten på Google under 2016. 

Läs mer