AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Njut av nyplockade svenska saftiga äpplen. De är goda och nyttiga som de är men kan också användas till...
Sök
Android

Ängamatsoppa

Ängamatsoppa Ängamatsoppa. En klassisk redd och gräddig grönsakssoppa med massor av goda grönsaker som morötter, potatis, palsternacka, purjolök, blomkål, spenat och ärtor.
Man kan ha vilka goda grönsaker man vill. Andra goda grönsaker i Ängamat är sockerärtor, rotselleri, broccoli, kålrabbi, spetskål, gul lök samt vitkål.
Servera gärna Ängamatsoppan med ett gott nybakt bröd.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote imagevote image 4 av 5 (Antal röster: 8)
4 port Ängamatsoppa
Förberedelse: 10 min
Tillagning: 20 min
Klart på: 30 min

Ingredienser:

  • 7,5 dl buljong, grönsaksbuljong eller kycklingbuljong eller 7,5 dl vatten + 1 buljongtärning av grönsaker eller kyckling
  • 0,5 msk salt
  • 2 stora potatisar eller 4 små potatisar
  • 2 morötter
  • 1 palsternacka
  • 0,5 huvud blomkål
  • 2 dm purjolök
  • 1 dl gröna ärtor
  • 2 dl färsk bladspenat eller babyspenat (1 dl frusen spenat)
  • 2 dl grädde
  • 3 msk ljus maizenaredning
  • 1 dl grovhackad bladpersilja
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar

Tillagning:

  1. Koka upp buljongen i en stor kastrull.
  2. Skala under tiden potatis, palsternacka och morot.
  3. Tärna potatis, palsternacka och morot i 1x1 cm bitar.
  4. Koka i buljongen i 5 minuter.
  5. Skölj och skär under tiden blomkål i små buketter. Tillsätt till soppan och koka den ytterligare i 5 minuter.
  6. Skölj och strimla purjolöken och tillsätt den.
  7. Tillsätt ärtor och koka upp.
  8. Tillsätt grädde samt rör i redning. Koka upp och låt sjuda några minuter.
  9. Skölj och hacka bladpersilja.
  10. Tillsätt spenaten på slutet och låt bli varmt.
  11. Smaka av ängamatsoppan med salt och peppar samt garnera med hackad bladpersilja vid servering.


 

Fler recept ur samma kategori som Ängamatsoppa:

Blåbärssoppa soppa med blåbär
Hemgjord blåbärssoppa. Soppa med blåbär är nyttig, god och enkel att koka själv.
Kall blåbärssoppa är god att dricka som den är.
Varm blåbärssoppa är god att ha med i termos på vintern.
Serverar du blåbärssoppan med tjock vispad grädde passar den som dessert.
Rödlökssoppa med krutonger
Rödlökssoppa med krutonger. En löksoppa med rödlök samt vitlök toppad med frasiga krutonger med mozarella, parmesan, vitlök och basilika.
En billig (om du skippa den dyrare osten till krutongerna) men mustig samt nyttig soppa som passar till lunch, lätt middag eller förrätt.
Servera gärna knapriga selleristavar till. En god öl passar till löksoppa.
Du kan att använda bara vatten eller valfri buljong som grönsaksbuljong, kycklingbuljong eller kalvbuljong.
Fisksoppa à l'Orange
Fisksoppa à l Orange smaksatt med apelsin, tomat, vitlök och chili. Potatis, fiskfilé, grädde, morot och purjolök blir en mustig och god fisksoppa.
Se alla recept ur kategorin Sopprecept
Wokade grönsaker i sötsur sås
Wokade grönsaker i sötsur sås. En vegetarisk kinesisk sötsur gryta. Gott med jasminris.
Istället för wok kan du bryna i en stekpanna och ha en extra stor gryta vid sidan att lägga över det du steker i efter hand.
Stuvade morötter
Stuvade morötter. Kokta morötter stuvade i vit sås sk Bechamelsås. Gott som sås och grönsak i ett.
Passar till stekt falukork, korv, fårfiol, rökt lax, isterband eller att gratinera med riven ost till morotsgratäng.
Du kan stuva vintermorötter eller helst späda knippmorötter. Välj gärna ekologiska morötter.
Frittata fritata med blomkål och soltorkad tomat
Frittata eller fritata med blomkål och soltorkad tomat. En spansk tjock omelett i panna eller form.
God att skära kall i 5x5 cm rutor som tapas eller decimeter stora rutor och servera med lufttorkad eller kallrökt skinka, några salladsblad och kokta gröna linser frästa med olivolja, rödlök, balsamvinäger och lite honung. Eller kan du ta med den kall i rutor på picknick.
Se alla recept ur kategorin Grönsaksrecept
Vitlökssås
Vitlökssås. En kall sås av matyoghurt smaksatt med pressad vitlök. God, enkel och snabb samt fettsnål yoghurtsås att laga till grillat, buffé, kebab, hamburgare, grillade grönsaker och mycket annat.
Ugnsrostad blomkål
Ugnsrostad blomkål är mycket gott och enkelt att laga. Perfekt som tillbehör, fest eller buffé. Indiska kryddor som garam masala, curry och gurkmeja passar bra till blomkål.
Rosta blomkålsbuketterna i ex. en ugnsfast stekpanna eller ugnsform med kryddor, salt, peppar och lite olivolja.
Ugnsrostade blomkål är smidigt tillbehör till det mesta och speciellt till fest eller buffé till många personer. Du kan rosta en hel långpanna med blomkål (ex. tre blomkålshuvuden), förvara i kylen och servera på fat eller skål småvarmt eller kallt.
Äppelkaka med ströbröd
Äppelkaka med ströbröd. Servera äppelkakan med vaniljsås, vispad grädde eller vaniljglass.
Äppelmos kan du göra själv genom att skala, kärna ur och tärna ca 4 normalstora äpplen till ca 4 dl äppelmos. Koka mjuk i 10 minuter. Mixa med stavmixer eller mosa äppelbitarna med potatisstöt. Tillsätt ca 1,5 dl socker, rör om och koka upp igen.
Se alla recept ur kategorin Vardagsrecept
Salsa med papaya, avokado och tomat
Salsa med papaya, avokado och tomat är god till det mesta grillat eller stekt kött, kyckling eller fisk som lax.
Salsan är år både god och nyttig och är sås och röra i ett (så extra sås behövs inte). Gott till salsan är klyftpotatis, ugnstekt potatis eller färskpotatis.
Förutom papaya, avokado och tomat är det olivolja, vinäger, rödlök, gurka salt och peppar i salsan.
Du kan ersätta med andra frukter som mango istället för papaya. Färsk ananas blir också gott i.
Salsan håller sig några dagar i kylen.
Bakad potatis med fetaoströra
Bakad potatis med fetaoströra. Vegetarisk röra till bakad potatis. Fetaost, soltorkade tomater, majs, salladslök, vitlök och yoghurt.
Gott med en sallad - förslagsvis strimlad isbergssallad med halverad cocktailtomater samt skivade rädisor med en senapsdressing.
Fyllig ostbricka med rött vin
Fyllig ostbricka med rött vin. Hårda smakrika ostar passar med rött vin. Här lite tips. Osten får vinet att sjunga, säger fransmännen. I detta finns en viss vetenskaplig grund. Ost innehåller proteiner, dessa lägger sig på tungan. Vin innehåller tanniner som smakar strävt. Proteinerna på tungan binder tanninerna och vinet smakar mindre strävt. Voila - miljoner fransmän, hundratusen ostar och lika många sorters vin kan inte ha fel.
Till rött vin passar hårda och mellanhårda ostar tycker jag. Brie, camembert tycker jag passar bättre med vitt vin. Jag har valt goda ostar till rött vin nedan. Man kan givetvis ta andra som Parmesan, Munster eller Neufchatel osv.
Välj ett fylligt rödvin, gärna på Cabernet Sauvignon, Shiraz (Syrah), Tempranillo eller Pinotage.
Päron, druvor och exotiska frukter gör inte ost och vin rättvisa.
Låt osten bli rumstempererad, då smakar den bäst.
Man brukar räkna 30 gram ost per person till ostbricka med fler än 3 ostar. Annars får du ju ta lite mer ost.
Se alla recept ur kategorin Vegetarisk mat
Nässelsoppa soppa med nässlor
Nässelsoppa är nyttig, billig och god. Soppa med nässlor kan såklart göras på flera vis och serveras vid olika tillfällen.
Nässelsoppa passar både till vardags med ägg på klassiskt vis, till soppmiddag med gott nybakt bröd och färskost, till fest med lax och grädde till gott vitvin.
Du kan piffa upp nässelsoppan med något krm riven muskot.
Serverar du nässelsoppan som förrätt kan du ha ägghalvor som vanligt men lägga till någon msk räkor, eller två ihopsnurrade laxskivor rökt eller gravad lax, toppa med någon msk färskost, ricotta eller keso eller smula över fetaost. Vidare kan du ha i en dl vitvin för att matcha vinval. Vin som passar till nässelsoppa är ex. Chablis eller Chardonnay.
Du kan också mixa och passera nässelsoppan genom ex. ett durkslag. Då behöver du ren kraftfull mixer typ matberedare som kan slå sönder nässelfibrerna. Med en stavmixer blir det bara trådiga nässelfibrer.
Nässlor innehåller mycket nyttigt som mineraler och är känt sedan länge som en ört med många goda egenskaper. Andra grönsaker som passar i nässelsoppa är purjolök, potatis, morot, rotselleri, palsternacka mm.
Nässlor kan du plocka lite överallt där de växer (undvik att plocka vid vägen samt gödselstacken såklart). Behöver jag säga att du ska använda handskar. Plocka bladen av nässlornas toppskott ca 10 cm och rensa bort grova stammar. Godast är de nyutslagna bladen på våren. Då kan man plocka och koka upp samt frysa in likt fryst spenat.
Brännässla är speciellt bra för blodet samt är urindrivande (detox). Avkok (koka 10 minuter) på brännässlor är bra för hårbotten - använd som sköljvatten eller massera in i hårbåtten.
Ädelostsås till pasta
Ädelostsås till pasta. En god och smakrik pastasås med ädelost god till pasta som penne, skruvar eller tagliatelle. Hemgjord ostsås med ädelost, grönmögelost, blåmögelost eller annan mögelost ex. Gorgonzola.
Gillar du bacon kan du strimla och steka ett eller två paket bacon knaprigt och blanda i pastan.
En snabb och god pastarätt där du först kokar pastan och sedan blandar i creme fraiche samt smulad ost i den varma pastan och rör ihop så det såsar sig.
En skvätt grädde eller mjölk kan man också ha i.
Vaxbönor på asiatiskt vis
Vaxbönor på asiatiskt vis med vitlök, soja och sesamolja. Gott, nyttigt och enkelt.
Se alla recept ur kategorin Kokt mat och grytor

Gilla oss på Facebook