AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Det finns många bra och goda recept på vilt ute i stugorna. Här hittar du några tips vad du kan laga på...
Sök
Android

Ängamatsoppa

Ängamatsoppa Ängamatsoppa. En klassisk redd och gräddig grönsakssoppa med massor av goda grönsaker som morötter, potatis, palsternacka, purjolök, blomkål, spenat och ärtor.
Man kan ha vilka goda grönsaker man vill. Andra goda grönsaker i Ängamat är sockerärtor, rotselleri, broccoli, kålrabbi, spetskål, gul lök samt vitkål.
Servera gärna Ängamatsoppan med ett gott nybakt bröd.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote imagevote image 4 av 5 (Antal röster: 8)
4 port Ängamatsoppa
Förberedelse: 10 min
Tillagning: 20 min
Klart på: 30 min

Ingredienser:

  • 7,5 dl buljong, grönsaksbuljong eller kycklingbuljong eller 7,5 dl vatten + 1 buljongtärning av grönsaker eller kyckling
  • 0,5 msk salt
  • 2 stora potatisar eller 4 små potatisar
  • 2 morötter
  • 1 palsternacka
  • 0,5 huvud blomkål
  • 2 dm purjolök
  • 1 dl gröna ärtor
  • 2 dl färsk bladspenat eller babyspenat (1 dl frusen spenat)
  • 2 dl grädde
  • 3 msk ljus maizenaredning
  • 1 dl grovhackad bladpersilja
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar

Tillagning:

  1. Koka upp buljongen i en stor kastrull.
  2. Skala under tiden potatis, palsternacka och morot.
  3. Tärna potatis, palsternacka och morot i 1x1 cm bitar.
  4. Koka i buljongen i 5 minuter.
  5. Skölj och skär under tiden blomkål i små buketter. Tillsätt till soppan och koka den ytterligare i 5 minuter.
  6. Skölj och strimla purjolöken och tillsätt den.
  7. Tillsätt ärtor och koka upp.
  8. Tillsätt grädde samt rör i redning. Koka upp och låt sjuda några minuter.
  9. Skölj och hacka bladpersilja.
  10. Tillsätt spenaten på slutet och låt bli varmt.
  11. Smaka av ängamatsoppan med salt och peppar samt garnera med hackad bladpersilja vid servering.


 

Fler recept ur samma kategori som Ängamatsoppa:

Champinjonsoppa med vitt vin
Champinjonsoppa med vitt vin. God svampsoppa till soppkväll eller soppmiddag smaksatt med vitt vin. Här med kålrot- och morotstärningar samt stekta fläsktärningar som ger god smak och fyllighet till soppan.
Men champinjonsoppan kan såklart serveras som den är med gott nybakt bröd samt färskost. Vegetariskt blir allt om du utesluter fläsket. Ett annat alternativ som inte kräver så mycket förberedelse är att servera soppan med kräftstjärtar eller skalade räkor som garnering.
Vidare kan man ha varma mackor till eller snett skurna baguettebitar med gratinerade med god cheddarost.
Självklart kan du ha i andra svampar än champinjon ex. Karl-johan, kantarell, ostronskivling, skogschampinjonen och shiitake (eller blanda).
Serverar du champinjonsoppan till förrätt så räcker den till 6 mindre portioner. Mixa den då gärna slät och tillsätt någon droppe tryffelolja för lite lyxigare smak.
Välj gärna ett vitt vin utan så mycket ekfatslagring. Vintips att dricka till är ett smakrikt vitt vin av valfri sort.
Grön ärtsoppa, Crème Nignon
Grön ärtsoppa eller Crème Nignon på franska är en god grön soppa med ärtor. En soppa som passar som förrätt förslagsvis garnerad med lite tryffelolja.
Gröna ärter från sommarens skörd finns frysta. De blir en fransk klassisk soppa på gröna ärtor som kallas Creme Nignon.
På bilden har jag lagt en hög med stekt äpple, fläsk och svamp för få lite tuggmotstånd också.
Garnerad med lite tryffelolja, mousserande vin samt lättvispad grädde blir Crème Nignon riktigt lyxig.
Annars kan man nöja sig med en klick creme fraiche i varje tallrik.
Köttsoppa med rotfrukter och vitkål
Köttsoppa med rotfrukter och vitkål. En god, billig och nyttig soppa som passar att laga med höstens fina rotfrukter och vitkål. Köttsoppa kokt med ben som kan förberedas i god tid. Koka gärna köttbenen som blir grunden till buljongen och det kokta köttet till soppan dagen innan och ställ i kylen. Då blir smaken jättegod och du kan också ta bort fettet som stelnat på ytan i kastrullen.
Hackad libsticka och kryddpeppar är också gott att smaksätta och garnera köttsoppan med.
Servera gärna med ett gott bröd till.
Se alla recept ur kategorin Sopprecept
Blomkålssoppa med curry
Blomkålssoppa med curry. God blomkålssoppa som passar till lunch, middag eller buffé.
En blomkålssoppa smaksatt med garam masala, curry samt gurkmeja.
Gratinerad zucchini med svamp
Gratinerad zucchini med svamp och ost. En vegetarisk rätt som är gott som tillbehör eller egen rätt serverad med ex. tomatsås, sallad samt klyftpotatis, quinoa, matvete eller ris.
Här med champinjoner och portabellasvamp (stora champinjoner). Du kan ta annan svamp som kantarell, skogschampinjon eller ostronskivling efter tycke.
Med riven sojaost får du en vegan rätt.
Kronärtsskocka i creme fraiche och örter
Kronärtsskocka i créme fraiche och örter är en god sidorätt eller tillbehör. Passar till tapas, buffé eller tilltugg aptitretare. Hela små skockor eller bottnar spelar ingen roll.
Servera röran kall i en skål med assietter och gaffel till samt gott bröd som tapas eller tilltugg. Eller som tillbehör till en rätt eller på en buffé.
Se alla recept ur kategorin Grönsaksrecept
Varma mackor med baguette
Varma mackor med baguette. En variant på varma mackor med baguette som bröd. Här toppad med lök, vitlök, Dijonsenap, skinka, riven ost och chiliflakes. Skippa skinkan och ersätt ev. med hackad soltorkad tomat för en god vegetarisk varm macka.
Du kan välja annat gott att ha på mackorna som ex bacon, salami, champinjoner, tomatpuré, ananas och oregano. Om du har på skivad tomat så akta så du ej bränner dig när du äter den då tomaten mest innehåller skållhett vatten.
Paj med soltorkad tomat
Paj med soltorkad tomat och ost är god med en sallad som lunch, middag, till buffé, midsommarbordet, picknick eller kräftskivan. Också gott att skära i småbitar och servera som tilltugg eller tapas.
Soltorkad tomatpaj passar också till nattamat.
Vegetarisk risotto med karl-johansvamp
Vegetarisk risotto med karl-johansvamp och grönsallad, tomat och avokado.
Servera gärna ett gott bröd till. Vintips till risotton är ett italienskt vitt vin eller ljust rött vin ex. från Valpolicella.
Risotton kan också lagas med annan svamp som champinjoner, trattkantareller eller annan smakrik matsvamp.
Servera förslagsvis karl-johansrisotton som vegetarisk rätt gärna med god blandad grönsallad, fint tärnade tomater samt grovt urgröpta bitar av avokado.
Se alla recept ur kategorin Vardagsrecept
Vinägrett vinägrettsås
Vinägrett eller vinägrettsås. Recept på klassisk salladsdressing till all sallad som grönsallad, tomatsallad, råkostsallad, bönsallad men också att marinera ex. grillade grönsaker som paprikor, kokta morötter, kokt potatis (potatissallad) eller pasta (pastasallad). När du gör en vinägrett så hänger allt på ingredienserna - desto godare olja och vinäger desto godare och finare vinägrett. Vinägrett består av en del vinäger och tre delar olja som du smakar av med salt och peppar. Ska du ha fler gäster eller buffe så rekommenderar jag att du blandar en hel flaska vinägrett direkt (vinägrett håller sig länge). Skakas innan servering.
Andra goda ingredienser i vinägrett är lite finhackad gul, röd eller schalottenlök; lite pressad vitlök; någon tsk honung; tärnad paprika; hackade kryddor som persilja, basilika, gräslök eller dill; eller fransk senap (senapsdressing god med lite honung).
Du kan byta vinäger mot citron- eller limesaft. Ibland är det gott att blanda vinäger och citron. Smaka på det du lagar om det behövs mer vinäger, salt, peppar eller kanske lite sött som socker eller honung.
Stekt eller grillad Halloumi
Stekt eller grillad Halloumi. Halloumi är en salt ost som man kan steka eller grilla utan att osten smälter. Halloumiosten håller sig fast ändå och har gott tuggmotstånd.
Halloumiost är gott som vegetariskt alternativ att steka eller grilla istället för kött.
Här har jag räknat 100 gram per portion men osten är rätt salt så är gästerna inte storätare så räcker ett paket halloumi 200 gram till 3-4 portioner.
Potatissallad med yoghurt, äpple och rödlök
Potatissallad med yoghurt, äpple och rödlök. En god, smal och nyttig potatissallad med turkisk eller grekisk matyoghurt samt smak av sött äpple och fyllig rödlök.
God till grillat, rostbiff eller hel grillad kyckling. Gott till är också klyftade tomater, rostad lök, syltlök samt grönsallad.
Se alla recept ur kategorin Vegetarisk mat
Höstgryta
Höstgryta på grytkött smaksatt med grädde, purjolök, senap och gelé. Grytköttet kan vara av nötkött, älg, rådjur, hjortkött, ren eller annat viltkött.
Gott till höstgrytan är rostad potatis, morot och palsternacka samt haricots verts i vitlök.
Ett fylligt rött vin passar till grytan.
Ett grundrecept på gryta du kan förbereda och sedan förvara kallt i kylen. Då blir också köttsmaken godare. Grytan reds och smakas sedan upp enligt förslag nedan med grädde eller så kan du exempelvis testa nytt och ta upp köttet och koka ner köttbuljongen med vin och sedan tillsätta svamp, purjolök, morötter samt liten bit mörk choklad för fransk vingryta.
Grunden till en god köttgryta med mört kött i smakrik buljong kan användas till många olika grytor. Till viltkött kan ex. smaksätta med några krossade enbär samt mesost.
Färsk eller torkad dragon är också gott i nedan gryta med dijonsenap och grädden.
Bouillabaisse fransk fiskgryta eller fisksoppa
Bouillabaisse. Fransk fiskgryta eller fisksoppa. En variant på fransk Bouillabaisse med lax, torsk, räkor, musslor, tomat, saffran, grädde, grönsaker som potatis, fänkål, kål, morot, purjolök och paprika.
Servera med aioli (vitlöksmajonnäs) och gott bröd som ex. baguette.
Istället för vitt vin kan du ta 0,5 dl vitvinsvinäger och öka mängden vatten eller fiskbuljong till 1 liter.
Du kan ta andra fiskar som plattfisk, gös, havsabborre osv. Har du hel plattfisk, vit fisk och torskfisk så filear du dem och tillsätter fiskskrovet samt huvudet (utan gälar) i grytbasen från början när du fräser grönsakerna. Lax blir det ej så god fiskbuljong av Plocka sedan upp fiskskrov och huvud när det kokat med i .
Det här receptet är för åtta portioner och överbliven fiskgryta blir bara godare dagen efter. Förvara i kylen.
Köp gärna fisk som är krav eller msc märkt.
Svamppasta
Svamppasta. Pasta med svampssås och parmesan. En vegetarisk pasta. Du kan använda valfri matsvamp. Kantarell, karl-johan blir mycket goda. Vidare funkar skogschampinjon, ostronskivling eller shii-take bra också.
Se alla recept ur kategorin Kokt mat och grytor

Gilla oss på Facebook