AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Det finns många bra och goda recept på vilt ute i stugorna. Här hittar du några tips vad du kan laga på...
Sök
Android

Ängamatsoppa

Ängamatsoppa Ängamatsoppa. En klassisk redd och gräddig grönsakssoppa med massor av goda grönsaker som morötter, potatis, palsternacka, purjolök, blomkål, spenat och ärtor.
Man kan ha vilka goda grönsaker man vill. Andra goda grönsaker i Ängamat är sockerärtor, rotselleri, broccoli, kålrabbi, spetskål, gul lök samt vitkål.
Servera gärna Ängamatsoppan med ett gott nybakt bröd.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote imagevote image 4 av 5 (Antal röster: 8)
4 port Ängamatsoppa
Förberedelse: 10 min
Tillagning: 20 min
Klart på: 30 min

Ingredienser:

  • 7,5 dl buljong, grönsaksbuljong eller kycklingbuljong eller 7,5 dl vatten + 1 buljongtärning av grönsaker eller kyckling
  • 0,5 msk salt
  • 2 stora potatisar eller 4 små potatisar
  • 2 morötter
  • 1 palsternacka
  • 0,5 huvud blomkål
  • 2 dm purjolök
  • 1 dl gröna ärtor
  • 2 dl färsk bladspenat eller babyspenat (1 dl frusen spenat)
  • 2 dl grädde
  • 3 msk ljus maizenaredning
  • 1 dl grovhackad bladpersilja
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar

Tillagning:

  1. Koka upp buljongen i en stor kastrull.
  2. Skala under tiden potatis, palsternacka och morot.
  3. Tärna potatis, palsternacka och morot i 1x1 cm bitar.
  4. Koka i buljongen i 5 minuter.
  5. Skölj och skär under tiden blomkål i små buketter. Tillsätt till soppan och koka den ytterligare i 5 minuter.
  6. Skölj och strimla purjolöken och tillsätt den.
  7. Tillsätt ärtor och koka upp.
  8. Tillsätt grädde samt rör i redning. Koka upp och låt sjuda några minuter.
  9. Skölj och hacka bladpersilja.
  10. Tillsätt spenaten på slutet och låt bli varmt.
  11. Smaka av ängamatsoppan med salt och peppar samt garnera med hackad bladpersilja vid servering.


 

Fler recept ur samma kategori som Ängamatsoppa:

Vegetarisk pho-soppa med tofu
Vegetarisk pho-soppa med tofu. En klassisk asiatisk vietnamesisk risnudelsoppa med grönsaksbuljong smaksatt med bla färsk koriander, thaibasilika och böngroddar samt tofu som topping. Samt sting av chili.
Pho-soppa passar till lunch eller lättare middag. Soppan är nyttig, smal och enkel att göra till många. Koka bara en stor kastrull grönsaksbuljong och öka på tillbehören. Chilin svalkar när det är varmt.
Vill du inte laga soppan från grunden med buljongkok osv så kan du ta grönsaksbuljongtärningar eller motsvarande. Men godast är soppan såklart med riktigt god buljong som grund.
Vill du lyxa till pho-soppan som på bilden kan du lägga till ca 70 gram tärnad tofu per portion och sedan hälla över het buljong.
Vatten eller ljus lageröl passar att dricka till pho-soppan.
Rotfruktsoppa rotfruktssoppa
Rotfruktsoppa. Enkel, snabb och god soppa på rotfrukter. Glöm påssopporna - gör hemgjord soppa istället - egen soppa blir både nyttig och billig.
Du kan smaksätta rotfruktssoppan med timjan och dragon samt salt och vitpeppar förstås.
Mixa rotfruktssoppan med stavmixer, mosa den för hand eller kör i matberedare.
Lyxig blir soppan med några droppar tryffelolja och kan då serveras till fest, middag eller som förrätt. Gärna serverad med gott bröd som ex. hembakt grissini, baguette eller foccacia.
Rotfruktssoppan är god med nybakt bröd med smör och ost eller färskost. Eller varma mackor.
Självklart kan du ha fler andra rotfrukter och grönsaker efter tycke och smak - förslag är vitlök, purjolök eller blomkål.
Champinjonsoppa soppa med champinjon
Champinjonsoppa. Soppa på champinjoner blir god, billig och ganska nyttig. Perfekt soppa till soppkväll eller soppmiddag.
Servera champinjonsoppan med extra frästa skivad champinjoner, gott nybakt bröd ex. ciabatta med färskost eller varma mackor till. Vidare kan du rosta snett skurna baguettebitar med god cheddarost och servera till svampsoppan.
Självklart kan du ha i andra svampar än champinjon ex. Karl-johan, kantarell, ostronskivling, skogschampinjonen och shiitake.
Serverar du champinjonsoppan till förrätt så gör den gärna slät genom att mixa den, kanske med lite extra smör och någon droppe tryffelolja. I mitten av sopptallriken kan du lägga en hög av smörfrästa 1 cm stora bitar svamp, fläsk, morot och rotselleri blandat med hackad bladpersilja. Häll champinjonsoppan runt.
Se alla recept ur kategorin Sopprecept
Syrade saltgurkor syrad saltgurka
Syrade saltgurkor. Våsteråsgurkor är goda att syra och salta in. Hemgjord syrad saltgurka får en mild och supergod smak.
Salta gärna in gurkorna innan så blir de knaprigare. Pilla inte med fingrar i lagen då kan den bli dålig.
Salt med jod kan ge bäsk smak så välj salt utan jod samt undvik mineralsalt.
Klassiskt är också att ha i några sköljda blad av svarta vinbär eller körsbär i varje burk syrade gurkor (ökar hållbarheten). Välj gurkor de finaste gurkorna till inläggning - så perfekta gurkor som möjligt utan skador.
Zucchinisoppa med kyckling
Zucchinisoppa med kyckling. God soppa på zucchini toppad med fräst strimlad kyckling och zucchinitärningar samt garnerad med riven parmesan. Zucchinisoppan får god smak av vitlök, basilika, oregano och grädde.
Gott som förrätt, lunch eller lätt middag.Ett gott bröd, grissinis, foccacia, vitlöksbröd eller baguetter gratinerade med ost passar till.
Vill du ha en ännu matigare soppa kan du ha i 2 dl kokt bulgur på slutet.
Spontansallad med bacon och ägg
En blandad sallad med bacon, ägg, grönsallad, kidneybönor, paprika, bönor, lök, majs och tomater i vinäger och olivolja smaksatt med lite chili.
Du kan ta andra och laga din egen spontansallad ex. med andra bönor, tärnad ost, skinka, kassler, grillad kyckling, rivna morötter, rivna betor, kokt bulgur, kokt vete, groddar, babyspenat, riven rotselleri, rostade nötter som valnötter, solrosfrön, frukt som tärnat äpple, päron, ädelost osv efter tycke och blanda din egen spontansallad.
Vill du ha en vegetarisk sallad kan du ersätta baconet och ägg med soltorkad tomat samt tofu eller tärnad ost.
En god och nyttig sallad som passar som egen rätt till lunch eller lätt middag eller som tillbehör. Gi- och LCHF-anpassad (skippa ev. majsen). Tack Björn som GI-bantar.
Se alla recept ur kategorin Grönsaksrecept
Lövbiff med pepparrot
Lövbiff med pepparrot och äggula. En klassiker som passar med grönsallad, tomater och marinerade vita bönor samt ev. klyftpotatis till.
Ökar då på sallad och bönor så får du en GI-anpassad rätt.
Korv med stekt potatis
Korv med stekt potatis. Färsk stekt korv med råstekt potatis och stekt ägg är gott som lunch. Gillas av alla åldrar.
Välj gärna färsk god korv som salsicca, bratwurst eller chorizo. Du kan också steka vanlig korv efter tycke och tillgång såklart.
Gott med hackad persilja, grov eller stark senap och ketchup. Saltgurka och rödbetor är också gott till.
Pastasås Putanesca med sardeller
Pastasås Putanesca. Italiensk pastasås med sardeller, tomat, vitlök, oliver, kapris, svarta bönor och chili. Putanesca pastasås är gott pasta som gnocchi, fusilli eller spagetti. Gott med italienskt bröd till som focaccia eller bondbröd. En god och billig samt rustikt klassisk rätt som passar både till vardagsmiddag som att bjuda vuxna på med en bladsallad och kanske tomatssallad till. Vintips till är vitt friskt kallt vin som ex. Vinho Verde från Portugal eller något vitt från norra Italien.
Se alla recept ur kategorin Vardagsrecept
Vegetarisk Stroganoff
Vegetarisk Stroganoff. En Stroganoff utan korv. Sojaprotein eller quorn blir gott till vegetarisk Stroganoff. Ris, quinoa, råris eller kokt vete eller couscous passar till. Lägg gärna till strimlad paprika, svamp och kokta bönor.
Äggröra
Äggröra är gott till frukost med ex. stekt bacon och till lunch med rökt kött som fårfiol.
Äggröran kan såklart dubbleras efter så många portioner du vill laga.
Vill du ha en riktigt krämig äggröra så värmer du äggröran på medelvärme under omrörning tills den är krämig och runt 65-70 grader. Desto hårdare och högre du värmer äggröran desto hårdare och torrare blir den.
Lite rostad lök är gott att toppa äggröra med.
Aubergineröra Baba ghanoush
Auberginröra eller Baba ghanoush är en röra av bakad aubergine som mosats med vitlök och olivolja.
Aubergineröra kan serveras som pålägg till ex. pitabröd, som tillbehör och röra till likt sås till grillat och på buffé.
I mellanöstern är babaganhanoush ett måste på mezebordet. Meze är arabvärldens variant av smörgåsbord med många smårätter, röror och sallader som serveras i omgångar.
Se alla recept ur kategorin Vegetarisk mat
Kokt färsk majs
Kokt färsk majs är god som den är med smör, salt och svartpeppar eller så skär du loss majskornen från kolven och använder majsen till sallad eller annan matlagning.
Du kan också spara majsen i kylen eller frysa den i påsar eller burkar.
Kokt lamm i dillsås
Kokt lamm i dillsås. Klassiskt recept på kokt lamm i dillsås. Serveras med kokt potatis, knäckebröd och öl.
Istället för färsk dill kan man ha i frusen finhackad dill på slutet.
Har du lammstek med ben kan du koka med benet (ger god smak) om det får plats i grytan.

Ostfondue fondue med Gruyere och Emmental ost
Ostfondue med Gruyere och Emmentaler-ost. Ostfundue. Goda lagrade ostar smälta med vitlök och vittvin du doppar vitt bröd i.
Har du ingen fonduegryta så går det såklart bra med en annan gryta. Tänk dock på att vid servering så har fonduegrytan en värmekälla under grytan så att man kan ha den på bordet och samtidigt ha varm fondue.
Fungerar bra vad man än väljer att dricka till - mousserande, vitt eller rött. Ost är ju vinets vän.

Se alla recept ur kategorin Kokt mat och grytor

Gilla oss på Facebook