AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Blåbär är superbäret som är både är gott, nyttigt och kan vara helt gratis om man plockar själv....
Sök
Android

Ängamatsoppa

Ängamatsoppa Ängamatsoppa. En klassisk redd och gräddig grönsakssoppa med massor av goda grönsaker som morötter, potatis, palsternacka, purjolök, blomkål, spenat och ärtor.
Man kan ha vilka goda grönsaker man vill. Andra goda grönsaker i Ängamat är sockerärtor, rotselleri, broccoli, kålrabbi, spetskål, gul lök samt vitkål.
Servera gärna Ängamatsoppan med ett gott nybakt bröd.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote imagevote image 4 av 5 (Antal röster: 8)
4 port Ängamatsoppa
Förberedelse: 10 min
Tillagning: 20 min
Klart på: 30 min

Ingredienser:

  • 7,5 dl buljong, grönsaksbuljong eller kycklingbuljong eller 7,5 dl vatten + 1 buljongtärning av grönsaker eller kyckling
  • 0,5 msk salt
  • 2 stora potatisar eller 4 små potatisar
  • 2 morötter
  • 1 palsternacka
  • 0,5 huvud blomkål
  • 2 dm purjolök
  • 1 dl gröna ärtor
  • 2 dl färsk bladspenat eller babyspenat (1 dl frusen spenat)
  • 2 dl grädde
  • 3 msk ljus maizenaredning
  • 1 dl grovhackad bladpersilja
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar

Tillagning:

  1. Koka upp buljongen i en stor kastrull.
  2. Skala under tiden potatis, palsternacka och morot.
  3. Tärna potatis, palsternacka och morot i 1x1 cm bitar.
  4. Koka i buljongen i 5 minuter.
  5. Skölj och skär under tiden blomkål i små buketter. Tillsätt till soppan och koka den ytterligare i 5 minuter.
  6. Skölj och strimla purjolöken och tillsätt den.
  7. Tillsätt ärtor och koka upp.
  8. Tillsätt grädde samt rör i redning. Koka upp och låt sjuda några minuter.
  9. Skölj och hacka bladpersilja.
  10. Tillsätt spenaten på slutet och låt bli varmt.
  11. Smaka av ängamatsoppan med salt och peppar samt garnera med hackad bladpersilja vid servering.


 

Fler recept ur samma kategori som Ängamatsoppa:

Kantarellsoppa
Kantarellsoppa. Svampsoppa med kantareller. Du kan såklart blanda trattkantareller och kantareller.
Som vintips till kantarellsoppa passar ett torrt vitt vin typ Chardonnay, eller en torr sherry fino, en god lageröl eller mörkare öl fungerar också.
Tomatsoppa med Oatly havregrädde
Tomatsoppa med Oatly havregrädde. En god krämig soppa på tomater med vegetabilisk grädde. Vegetarisk och vegan.
En gräddig soppa utan grädde men som smakar som soppa med grädde. Soppan passar såklart alla men speciellt bra för miljön och dig som inte tål soja, mjölkprotein eller laktos (OBS garnera då inte med riven parmesan som på bilden och förslag i receptet).
Servera gärna tomatsoppan med gott bröd och pålägg som tapenade. Tomatsoppan också god till förrätt. Gärna med nybakta grissinis och tapenade samt garnera tomatsoppan med några droppar pesto.
Du kan göra tomatsoppa på burktomater eller färska tomater. Välj gärna hela skalade tomater på burk av ekologiskt märke. Krossade eller passerade tomater går också bra. Färska tomater (välj ekologiska) skalas helst först men det går bra att laga med skal också. Skala tomaterna genom att skära ett kryss i den ände som inte har blomfäste, koka upp vatten och doppa tomaterna i 1-2 minuter, ta upp och skölj dem i kallt vatten så kan du skala av skalet som lätt lossnar. Klyfta tomaterna och ta bort kärnorna. Nu kan du använda de skalade tomaterna till soppan.
Oatly Imat heter havregrädden som inte får kallas grädde på paketet.
Parmesanost och annan ost är ej vegetarisk om den innehåller löpe. Välj en vegan ost med enzym istället. Uteslut ev. parmesanost från receptet om du vill.
Grönkålssoppa med morot
Grönkålssoppa med morot. En vegetarisk variant av soppa med grönkål och morot smaksatt med grädde, vitlök och en aning curry. Servera gärna med kokta ägghalvor i. Samt ett gott bröd.
Se alla recept ur kategorin Sopprecept
Kokta vaxbönor
Kokta vaxbönor är gott tillbehör till det mesta. Alternativ till vaxbönor är haricots verts eller gröna bönor.
Nykokta vaxbönor är mjuka och lätt söta i smaken och godast är de kanske med en klick smör, salt och lite peppar.
Vaxbönor har säsong på hösten som primör och är då en delikatess tycker jag då de är mycket goda nyplockade. De kan också köpas frysta. Lägg dem då frysta direkt i kokande vatten.
Kokta (blancherade) vaxbönor kan sparas i kylen eller frysas.
Kalla, varma eller ljumma vaxbönor passar till sallad, tillbehör, buffé eller t.o.m. till en enkel förrätt med smör, salt och peppar (servera med gott bröd och ev. ett vitt smörigt vin som Chardonnay).
Vegetarisk Tagine gryta med kikärtor
Vegetarisk Tagine gryta med kikärtor och smak av saffran. En god gryta från Marocko att sleva på couscous. Chermoula, harissa och yoghurtsås passar också till. Liksom finhackad inlagd citron.
Laga grytan i en tagine eller en vanlig gryta med lock.
Grönsallad med avokado och bönor
Grönsallad med avokado, bönor och cocktailtomater i olivolja samt vinäger är gott som sallad till det mesta.
Blötlägg gärna bönor dagen innan över natten och koka dem enligt paketet. Gärna ett helt paket. Använd en del i salladen och spara resten ex. i frysen. Du kan också använda färdigkokta bönor från butik.
Istället för cocktailtomater kan du ta vanliga tomater och tärna dem i 1 cm tärningar.
Välj kravmärkta produkter - speciellt tomater - som ofta är godare. Välj kallpressad smakrik olivolja och vällagrad vinäger.
Se alla recept ur kategorin Grönsaksrecept
Bulgursallad med valnötter och russin
Bulgursallad med valnötter och russin. En sallad med nordafrikansk touch. Sallad med bulgur är gott som tillbehör till grillat, buffe eller vegetarisk sidorätt.
Salladen kan garneras med hackad färsk mynta, machésallad med mera - gillar du färsk koriander blir det också gott.
Ceasarsallad med kyckling och bacon
Ceasarsallad med kyckling, bacon, parmesan, krutonger och Ceasardressing.
Vill du göre en enklare ceasardressing kan du ta färdig majonnäs (uteslut ägg och olja) och blanda med vitlök, sardeller osv.
Grillad sparris och zucchini med vinägrett
Grillad sparris och zucchini med vinägrett och parmesan är gott som förrätt eller tillbehör från grillen.
Du kan också grilla andra grönsaker som paprika (skär av kinderna och grilla dem), förkokta morötter, halverade vårlökar, aubergine i skivor osv.
Gillar du vitlök så kan du pressa en klyfta och blanda med sparris och zucchinin innan grillningen.
Om du dubblerar receptet funkar det utmärkt att laga i förväg, ha i kylen och servera kallt på buffé.
Istället för parmesan kan du ta grana padano-ost.
Vintips till blir ett vitt friskt vin ex. Italienskt Pinot Gris eller mousserande från norra Italien.
Parmesanost och annan ost är ej vegetarisk om den innehåller löpe. Välj en vegan ost med enzym istället. Uteslut ev. parmesanost från receptet om du vill.
Se alla recept ur kategorin Vardagsrecept
Koreanska böngroddar
Koreanska böngroddar som är ett gott tillbehör till asiatiska rätter. Här stekta eller wokade med purjolök, vitlök, soja och sesamfrön samt chili.
Andra grönsaker som morot, bambuskott och kinakål samt ingefära blir också gott i.
Du kan använda böngroddar från burk eller färska böngroddar.
Vegetarisk pyttipanna med tofu
Vegetarisk pyttipanna med tofu, potatis, kålrot, morot, lök samt stekt ägg.
Vill du ha lite mer såsig pytt så tillsätt ett paket Oatly Imat (havregrädde) samt smaka upp med 2 msk ljus japansk soja.
Istället för tofu kan du ta tärnad halloumi eller quorn.
Gott är också att stuva pytten i någon dl grädde samt crème fraiche. Smaka då gärna upp med två msk ljus japansk soja.
Vill du ha en snabb och enkel kall sås till så kan du blanda Oatly fraiche med sweet chilisås eller senap och servera till pytten.
Vegansk Carbonara
Vegansk Carbonara med spagetti, vegan sk*nka från Astrid och aporna, Oatleys Imat (som matlagningsgrädde, svartpeppar, vitlök, chili, salladslök, ärtor och babyspenat.
En god vegan och vegetarisk variant av den klassiska Carbonaran. Istället för spagetti kan du ta valfri pasta.
Här en stor sats. Om inte allt går åt så kan Carbonara-såsen sparas i kylen.
Är du vegetarian och äter ägg och mejeriprodukter så kan du laga Carbonaran med grädde eller crème fraiche, ha på en äggula på varje portion samt toppa med riven ost som parmesan eller grana padano.
Se alla recept ur kategorin Vegetarisk mat
Pasta med krabba, räkor och spenat
Pasta med krabba, räkor och spenat i sås med grädde, lök och vitlök. God pasta med krabbkött i en slags vitvinssås.
Vintips till krabbpastan blir ett vitt fylligt vin av valfri sort.
Chili med choklad
Chili med choklad. En variant på chili con carne smaksatt med mörk choklad som ger en extra fyllig smak. Du kan laga med nötfärs eller blandfärs. Chilin kan serveras med enbart bröd samt ev. rörd matyoghurt naturell. Gott till är också ris samt grönsallad.
Godast blir chilin med hemkokta bönor - koka gärna ett paket bönor dagen innan och spara det som blir över i påsar i frysen.
Vegan Stroganoff
Vegan Stroganoff. En Veganoff med sojakorv och utan falukorv. Massor av god smak med krossade tomater, paprika, lök, vitlök, champinjoner och oregano samt havregrädde.
En helt vegan stroganoff med Astrid & Apornas sojakorv "Jättekorv" istället för falukorv. Man kan också ta annat sojaprotein efter tycke. Istället för grädde har jag valt Imat (som matlagningsgrädde) från Oatly men man kan också ta sojagrädde.
Gott med basmatiris och grönsallad till.
Vill man dryga ut Veganoffen ännu mer kan man ha i kokta vita bönor (som också är bra källa till fullvärdigt protein).
Se alla recept ur kategorin Kokt mat och grytor

Gilla oss på Facebook