Grönsakssoppa

Nyttigt, billigt och gott. Detta grundrecept på grönsakssoppa kan du laga på vilka grönsaker du vill.
Grunden är densamma - här med lök, purjolök, vitlök och olivolja samt grönsaksbuljong, grädde och lite citronsaft. Koka soppan med valfria grönsaker som sedan mixas lätt och avslutas med en skvätt grädde, citronsaft, salt och peppar.
Här en variant med purjolök, grönkål, blomkål, morot, potatis, paprika, grön chili och persilja. Jag tog fryst hackad grönkål och fryst blomkål då det gör det enklare att tillaga soppan. Man kan självklart ta motsvarande mängd färska grönsaker.
Annat gott i soppan är kålrot, rotselleri, vitkål, rödkål, rödbetor, palsternacka, persiljerot, sötpotatis, broccoli, gröna ärtor, spetskål, svamp som champinjoner, blekselleri, fänkål, majrova - allt funkar!
Här har jag smaksatt soppan lite extra med tryffelolja. Man kan även smaksätta med curry, gurkmeja och garam masala; torkad dragon eller valfri smaksättning.
Chili kan du tillsätta efter smak eller utesluta helt. Istället för grön chili kan du ta ex. fyra thailändska Birds Eye Chili (obs starka); eller en halv tsk chiliflakes eller en färsk Habanero-chili (stark).

8 portioner grönsakssoppa

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 1 gul lök
  • 4 msk olivolja
  • 2 klyftor vitlök
  • 0,5 purjolök
  • 3 potatisar
  • 3 morötter
  • 500 gram blomkål
  • 500 gram hackad grönkål
  • 2 röda paprikor
  • 1 grön chili eller chili efter tycke
  • 2 liter vatten
  • 3 tärningar grönsaksbuljong
  • 1 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar
  • 5 dl grädde
  • 2 msk citronsaft
  • 30 gram bladpersilja

Tillagning

  1. Skala och hacka lök samt pressa vitlök i en stor kastrull.
  2. Dela, skölj och skölj purjolök samt strimla den.
  3. Skala och tärna potatis.
  4. Fräs lök, purjolök och vitlök i olivolja någon minut.
  5. Tillsätt potatis.
  6. Skala och tärna morot och tillsätt den tillsammans med blomkål och grönkål. Rör om.
  7. Skölj och hacka chilin fint och tillsätt den.
  8. Skölj och tärna paprikor samt tillsätt hälften tills soppan. Spara resten att garnera soppan med.
  9. Tillsätt vatten och grönsaksbuljong.
  10. Koka upp och låt koka på låg värme i 15 minuter.
  11. Skölj och hacka persilja.
  12. Mixa soppan grovt med en stavmixer.
  13. Tillsätt grädde och värm upp.
  14. Smaka av soppan med salt, svartpeppar och citronsaft. Vill du lyxa till det kan du ta i några droppar tryffelolja i soppan.
  15. Servera soppan garnerad med tärnad paprika och hackad persilja samt ev. med nybakt baguette, smör och god ost eller varma mackor.
E-mail
Medel: 5 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer