Grönsakssoppa med grönkål

En klar soppa med grönsaker och grönkål - ta valfri kål som är i säsong - spetskål, vitkål eller rödkål blir också gott. En vegetarisk eller vegan grönsaks- och grönkålssoppa som påminner om hotch-potchsoppa fast utan kött. Servera med valfritt gott bröd samt pålägg till. Serverar man soppan som lunch eller middag och gästerna är hungriga samt ska mätta lite mer så kan man ha en dessert efter soppan som pannkakor eller äppelpaj

Kål ger en fyllig och god mersmak (umami) till all mat och soppor. Är blasten med på rotsellerin kvar så kan skölja samt hacka den och koka med i soppan samt ha till garnering.

Här är receptet för fyra personer men soppan kan lätt dubblas om du vill ha några lunchlådor också. Soppan blir bara godare efter någon dag om den får stå och dra i smakerna lite. Kan också frysas. Mitt tips är att dubbla receptet och fyll några extra lunchlådor eller spara till en vardagsmiddag några dagar senare.

Variationer: Du kan byta och blanda grönsaker och kål som du vill och har tillgång till. Tänk att det är en skördesoppa för allt gott från trädgården. Andra grönsaker som funkar att tärna eller hacka samt koka med i grönsakssoppa är libsticka, blomkål, broccoli, rödbetor, sötpotatis, gulbetor, polkabetor, persiljerot, rättika, blast från rotselleri, svartrot, kronärtsskockor, sparris, salladslök, vårlök, gröna ärtor, babyspenat, mangold, linser och bönor med mera. 

4 portioner grönsakssoppa

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 25 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 2 msk smör eller matolja
  • 0,5 purjolök
  • 400 gram potatis
  • 100 gram kålrot
  • 100 gram morot
  • 50 gram rotselleri
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 tärning ekologisk grönsaksbuljong eller motsvarande buljongpulver (valfritt)
  • 100 gram grönkål, rensad färsk (ca en halv påse) eller annan kål som spetskål, vitkål eller rödkål
  • 0,5 dl hackad persilja
  • 0,5 dl hackad gräslök

Tillagning

  1. Skala potatis, kålrot, morot samt rotselleri. Tärna rotfrukterna och skölj dem i ett durkslag. Skaka av rotfrukterna och lägg dem i en stor soppkastrull med smör eller olja.
  2. Börja fräs grönsaker i kastrulle och rör då och då.
  3. Skär bort ev. ful blast på purlolöken, dela den och skölj den noga. Hacka den grovt och fräs med rotfrukterna.
  4. Skala och pressa i vitlöken.
  5. Fyll på med ca 1,5 - 2 liter vatten. Tillsätt grönsaksbuljongtärning eller buljongpulver om du vill. Koka upp och låt koka under lock på medelvärme i 25 minuter.
  6. Skölj grönkålen och tillsätt den så att den får koka med minst 15 minuter. Grönkålen ska vara sköljd, utan stammar och grovhackad.
  7. Skölj och hacka persilja samt gräslök.
  8. Smaka på en bit potatis om den är mjuk så är soppan klar att ätas. Smaka av soppan med salt och vitpeppar.
  9. Servera grönsakssoppan med valfria tillbehör som bröd och pålägg.
E-mail
Medel: 5 (2 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Festmat till Valborg och 1 maj

Till Valborg kan man laga lite vad man vill. Här är lite tips på enkla men festliga rätter till grillen samt till buffé med pajer, plock och lite tidiga primörer som sparris och annat grönt. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer