Festliga vardagsrecept i sommarens tecken

Slappna av på semestern och bjud på lat sommarmat från grill och trädgård. Här kommer lite enkla semesterrecept på enkel sommarmat.

Festliga vardagsrecept Entrecote är vardagslyx på grillen. Mört, enkelt och gott. Entrecote behöver ej marineras utan kan grillas direkt. Klassiskt med bearnaisesås men också gott med ex. en asiatisk coleslaw.

En enkel och god förrätt från grillen är bruschetta från Italien. Det är grillat bröd med vitlök och olivolja toppad med färsk basilika och mogna tomater. Här går gammalt bröd utmärkt att använda. Entrecote, marinerad grillad biff eller färsspett följer på gallret. I sällskap med förslag på olika tillbehör, röror och såser.

Entrecote är mör i sig och kan grillas direkt med salt och peppar. Biffkött från ex. innanlår eller franskyska blir gott och mört om det marineras. Lite billigare men gott är att göra spett med nötfärs.
Till grillen är potatis i klyftor, en kålsallad med asiatiska smaker och en majsröra goda tillbehör. Eller rosta rotfrukter med färskpotatis. Kålrot, morot och lök ger här god sötma. Dessa toppas med en lite salt och fyllig dressing med sardeller.
Halloumiost i skivor är ett gott och vegetariskt alternativ till köttet.

 

Som dessert är en enkel och snabb marängtårta med bär som jordgubbar, hallon och blåbär samt vispad grädde gott. Vid ont om bär kan du ta till rabarber. Alla som har rabarber är medvetna om dess otroliga växtkraft. Passa på och plocka lite. Långa, fina stjälkar finns också i grönsaksdiskarna. ”Smälta” med socker och vanilj blir de en god sås.
Blandad med maräng, grädde och vaniljglass blir rabarbern en enkel och festlig variant på marängsviss. En rabarbersviss!.

GrillbiffÄven segare biffkött som fransyska blir mör och god om den marineras innan grillningen. Prova att servera på en hög goda rotfrukter och toppa med en kall sås med vitlök och sardeller.

Grillat bröd (bruschetta) med tomatsallad
Gott som förrätt om du redan har grillen igång. Man kan med fördel ta gammalt bröd - det blir faktiskt bättre till bruschetta. 

Grillad entrecote
Putsa bort yttre hinnor och senor om du köper hel bit entrecote. Stycka i ca 200 grams skivor. Salta och peppra entrecoten och grilla dem så att de får fin färg på vardera sida. Känn om stekgraden är som du vill ha den. Tryck på köttet med fingret (tvätta handen först) - är motståndet som på läppen är köttet blodigt, som nästippen medium och hakan well done. Säkrast är dock att skära ett snitt och kontrollera. Låt gärna köttet vila någon minut innan servering. Strö gärna över lite flingsalt och färskmalen svartpeppar innan servering.

Asiatisk coleslaw Asiatisk coleslaw - en variant på coleslaw utan majonnäs. Jordnötsdressing med vitlök och ingefära sätter god smak. Superslaw!

Grillbiff eller marinad biff
En klassisk marinad till allt kött. Den både mörar och sätter smak. 

Bearnaisesås
En klassiker till grillad entrecote eller biff. Servera med rostad klyftpotatis eller kokt färskpotatis.

Majsröra Majsröra är gott till grillat. Rostad majs mixad med vitlök, olja och chili. Sås och röra i ett.

Majsröra
En god röra med rostad majs, vitlök och het chili. Passar till allt grillat.

Asiatisk coleslaw
Gott som sallad till grillat. En variant på klassisk coleslaw utan majonnäs men med en asiatisk nötig dressing samt paprika och vårlök.

Rostad vårlök, kålrot, morot och färskpotatis

Ett jättegott tillbehör som kan varieras med det du gillar ex. rödlök, palsternacka, rödbetor med mera.

Dressing med sardeller
Det låter kanske inte så gott men tro mig - det är det! Sardellerna ger sälta och en pikant smak samt är fulla med extra umami (ett naturligt smaksalt). Speciellt gott till grillad biff och rostade grönsaker ovan.

Marängtårta Marängtårta med jordgubbar, hallon och blåbär. Hembakad maräng- och mandelbotten med vispad grädde och färska bär kan inte gå fel.

Dessert

Marängtårta med jordgubbar, hallon och blåbär
En god enkel tårta med hembakta maräng- och mandelbottnar varvade med grädde och färska bär.

Smält rabarber med kanel
Smält strimlad rabarber med socker. Gott till glass och som pajfyllning. Kan frysas. Sockret kan ersättas med glykos och vit sirap, fryst blir det en god sorbet. Röd och fin blir rabarbern med karamellfärg.

Rabarbersviss
Som en marängsviss fast med god syrlig rabarber kompott till. Varva maränger, glass, grädde och rabarber i glasskålar eller coupe-glas. Garnera med exempelvis finska pinnar eller glassrån.

Tips på sommarlunch

Rökt makrill med gurksallad och färskpotatis
Till sommarlunchen har jag en favorit. En rätt jag tycker är lika enkel som god och det är varmrökt makrill, böckling eller lax med gurksallad och färskpotatis. Fungerar också utmärkt som picknick-mat.

Fler tips på grillrecept hittar du här >>

Klassiska semlor och nya varianter

Fira Fettisdagen - tisdag den 28 januari - med klassiska semlor fyllda med nyvispad grädde och massor med mandelmassa. Här hittar du de klassiska recepten såväl som modernare tolkningar och varianter med mindre fett, utan laktos med mera. 

Läs mer

Våffeldagen den 25 mars

Dags att äta våfflor tills man spricker igen :) Här hittar du våffelsmet med och utan ägg, frasiga och smöriga och andra varianter. Bästa våffellaggen och tips på hur du gräddar våfflor. 

Läs mer

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer