Bruschetta

Bruschetta med tomat och avokado. Italienskt grillat bröd. I Italien grillar man gårdagens bröd och kallar det bruschetta.
Gott, nyttigt och enkelt som förrätt. Passar också som tilltugg på små bröd ex. skivad baguette.
Ett vitt ekfatslagrat vin av chardonnay eller pinot grigio passar bra till bruschetta.

4 portioner bruschetta

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 4 stora skivor bondbröd, surdegsbröd eller 8 mindre skivor ex. surdegsbaguette (får gärna vara dagsgammalt)
  • 8 msk olivolja
  • 0,5 klyfta vitlök
  • 16 cocktailtomater, 4 kvisttomater eller andra goda mogna tomater
  • 2 tsk fin rödvinsvinäger eller vit balsamvinäger
  • 10 blad grovhackad färsk basilika
  • 0,5 tsk flingsalt
  • 2 krm nymalen svartpeppar

Tillagning

  1. Pressa vitlöken och blanda med 4 msk olivolja.
  2. Gnid in bröden med vitlöksoljan.
  3. Skär tomater i grova tärningar.
  4. Blanda i en skål tomat, resten av olivoljan, vinäger, salt, svartpeppar samt grovhackad basilika.
  5. Smaka av och tillsätt eventuellt en nypa socker om inte tomaterna är så söta.
  6. Grilla bröden knapriga och ljusbruna, lägg upp på varsin tallrik och fördela tomatsalladen på.
  7. Garnera eventuellt bruschettan genom att ringla över lite extra olivolja, flingsalt och nymalen svartpeppar.
E-mail
Medel: 3 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Klassiska semlor och nya varianter

Fira Fettisdagen - tisdag den 28 januari - med klassiska semlor fyllda med nyvispad grädde och massor med mandelmassa. Här hittar du de klassiska recepten såväl som modernare tolkningar och varianter med mindre fett, utan laktos med mera. 

Läs mer

Våffeldagen den 25 mars

Dags att äta våfflor tills man spricker igen :) Här hittar du våffelsmet med och utan ägg, frasiga och smöriga och andra varianter. Bästa våffellaggen och tips på hur du gräddar våfflor. 

Läs mer

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer