Grillad Entrecote

Introduktion och förberedelse

Grillad entrecôte i skivor - alltså tillagad portionsvis. Här med förslag på goda tillbehör.

Servera med valfria tillbehör. Jag hade till Bearnaisesmör, grillad sparris, klyftpotatis och tomatsallad.

Tips

  • Om du vill kan du pensla entrecoten med grillmarinad vid grillningen men det räcker med salt och svartpeppar samt lite olja.
  • Istället för indonesisk söt soja Ketjap manis så kan du ta någon tsk honung och msk kinesisk soja eller valfri marinad eller glaze.

Andra förslag på tillbehör

Stektips och stekgrader

Entrecote kan du servera blodig, medium eller welldone - välstekt.

  • Använd stektermometer eller skär ett litet snitt och se efter.
  • Tillagningstiderna nedan är ungefärliga. När köttsaft börjar tränga upp efter att du vänt köttet en gång så är köttet medium.
  • Ta fram köttet några minuter innan tillagning så att det håller rumstemperatur när du steker det.
  • Låt köttet vila några minuter efter du stekt det.
Stekgrad entrecôte 1 cm tjock 2 cm tjock
Röd, blodig, rosa, medium rare 58 °C 1 minut per sida 1-2 minuter per sida
Medium, rosa 62 °C 1,5 minuter per sida 2-3 minuter per sida
Well done, välstekt 65 °C 2-3 minuter per sida 3-4 minuter per sida

Vintips

Ett fyllig rött vin som en Syrah från Rhone, Frankrike eller en australiensisk Shiraz passar till entrecote.

4 portioner grillad Entrecote

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 4 skivor entrecote à 150-200 gram eller efter tycke
  • MARINAD (VALFRITT): 3 msk ketjap manis (söt indonesisk soja) eller 2 tsk honung och 1 msk kinesisk soja
  • 2 msk rapsolja
  • 1 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 1 msk rödvinsvinäger
  • 1 msk ljus japansk soja
  • 0,5 klyfta vitlök
  • BEARNAISESMÖR: 2 msk finhackad schalottenlök
  • 3 msk vitvinsvinäger samt 2 msk vatten
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 2 msk torkad dragon
  • 2 äggulor
  • 150 gram mjukt smör
  • 2 msk finhackad persilja
  • ROSTAD POTATIS: 800 gram fast potatis
  • 1 msk majsolja
  • 2 krm salt
  • TOMATSALLAD: 4 tomater
  • 1 pkt mozzarella i lag
  • 10 blad färsk basilika
  • 1 msk fin vinäger
  • 1 msk olivolja
  • 2 krm flingsalt
  • 1 krm svartpeppar
  • GRILLAD SPARRIS: 1 knippe grön sparris, 250 gram

Tillagning

  1. Förbered först tillbehören du vill ha till. Mitt förslag är Bearnaisesmör, rostad potatis, tomatsallad och grillad sparris.
  2. BEARNAISESMÖR: Skiva upp smöret om det är kylskåpskallt och lägg på en tallrik att mjukna. Skala och finhacka löken. Lägg i en liten kastrull med vinäger, vatten, salt samt vitpeppar. Koka ner några minuter tills nästan all vinäger kokat in i löken. Rör i dragon. Sätt åt sidan att svalna något.
  3. Separera ägg och spara äggulorna. Skär smöret i tärningar.
  4. Hacka persilja.
  5. Tillsätt smöret och äggulorna till lökblandningen samt rör till ett fluffigt smör. Tillsätt hackad persilja och smaka av med salt, vinäger och vitpeppar.
  6. Lägg smöret och forma det till en rulle i smörpapper (ca 4-5 cm i diameter). Lägg rullen att stelna i kylen. Vid servering så skär du skivor av Bearnaisesmöret och lägger att smälta ner över det varma du grillat.
  7. ROSTAD POTATIS: Sätt ugnen på 225 grader.
  8. Skala och skär potatisen i grova klyftor.
  9. Lägg i en ugnsform eller stor stekpanna. Lägg i potatisen och blanda med olja och salt.
  10. Ugnsbaka potatisen i mitten av ugnen i 20-25 minuter.
  11. TOMATSALLAD: Skölj och skiva tomater. Lägg på ett salladsfat och riv över mozzarella samt strö över grovhackad basilika, salt och peppar samt ringla över olivolja och vinäger.
  12. TÄND GRILLEN.
  13. GRILLAD SPARRIS: Förbered och koka sparrisen mjuk i 3 minuter. Häll av och lägg på en tallrik. Grilla sparrisen hastigt så den blir varm och får färg runt om. Lägg sedan upp på fat och servera till köttet.
  14. Låt fram köttet så att det blir rumsvarmt.
  15. MARINAD (VALFRITT): Blanda marinaden av ketjap manis, olja, vinäger, ljus soja, pressad vitlök, salt och peppar i en stor skål. Vänd runt köttet i marinaden.
  16. UTAN MARINAD: Vänd köttet i 2 krm salt, 1 krm svartpeppar och 2 tsk rapsolja.
  17. GRILLAD ENTRECOTE: Grilla på hög värme på varje sida så att köttet får färg. Sänk sedan värmen något genom att lägga dem en bit från glöden eller sätta på locket.
  18. Tillaga till önskad stekgrad - kolla vad alla vill ha innan. När köttsaft börjat tränga upp är de medium. Använd gärna stektermometer: rött - medium rare är vid 58 grader, medium är vid 62 grader och välstekt 65 grader. Om du vill kan du kolla stekgraden genom att skära ett litet snitt i en av köttbitarna - är det för rött för någons smak kan du grilla lite till.
  19. Låt köttet vila några minuter innan servering.
  20. Servera entrecoten med önskade tillbehör. Förslagsvis en skiva Bearnaisesmör som får smälta över det varma köttet, klyftpotatis, tomat- och mozzarellasallad samt grillad sparris.
E-mail
Medel: 3.9 (12 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 215 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2023-05-19

Tillbehör och liknande recept: