Slånbärsjuice

Introduktion och förberedelse

Slånbärsjuice kan du laga av slånbär du plockar själv. Inget socker tillsätts. Du får en fräsch, syrligt frisk juice som påminner om tranbärsjuice.

Det tar några dagar men jobbet är bara att koka upp och laka ur bären en gång om dagen.

Slån - som bären växer på - kan man plocka upp till mitten av Småland. Slånbär smakar mindre kärvt och sötare om du plockar slånbären efter första frosten på tidig höst eller så plockar du dem och lägger i frysen ett dygn§.

Varianter

Valfritt är att röra i lite socker om du vill gör mer likt slånbärssaft.

Vidare kan du mixa och blanda slånbärsjuicen med andra ingredienser som banan (för sötma), melon, blåbär, jordgubbar, spenat, kvarg, blötlagda chiafrön och apelsinjuice.

1,2 liter slånbärsjuice

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 4 dagar
  • Klart på: 4 dagar 15 min

Ingredienser

  • 2 liter mogna slånbär, frysta en gång eller frostbitna
  • 1,5-2 liter vatten

Tillagning

  1. Rensa bären och skölj dem. Lägg i en bunke, stor burk eller skål som kan täckas med lock, tallrik eller fat samt stor nog att rymma bär och vatten.
  2. DAG 1: Koka upp vatten och häll det över slånbären. Se till att vattnet täcker slånbären helt - koka annars mer vatten. Låt stå att svalna. Täck över och låt stå svalt över natten.
  3. DAG 2: Nästa dag silar du av vattnet från bären ner i en kastrull. Koka sedan upp vattnet och häll tillbaka det över slånbären. Se till att vattnet täcker slånbären helt - koka annars mer vatten. Låt stå att svalna. Täck över och låt stå svalt över natten.
  4. DAG 3: samma igen - sila av vattnet från bären ner i en kastrull. Koka sedan upp vattnet och häll tillbaka det över slånbären. Se till att vattnet täcker slånbären helt - koka annars mer vatten. Låt stå att svalna. Täck över och låt stå svalt över natten.
  5. DAG 4: Sila av juicen från bären. Häll upp på kanna eller flaskor. Nu kan du dricka juicen. Håller i kylen några dagar.
E-mail
Medel: 5 (3 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 22 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-10-12