Slånbärsjuice

Slånbärsjuice kan du laga av slånbär du plockar själv. Inget socker tillsätts. Du får en fräsch, syrligt frisk juice som som bara måste vara nyttig. Lite som tranbärsjuice. Passa på när slånbären är mogna på tidig höst. Det tar några dagar men jobbet är bara att koka upp och laka ur bären en gång om dagen. 

Slån - som bären växer på - kan man plocka upp till mitten av Småland. Slånbär smakar mindre kärvt om du plockar slånbären efter första frosten på tidig höst. Eller plocka dem samt lägg dem i frysen över natten. Det är dock ej nödvändigt att frysa dem utan går fint att använda dem ändå. 

Valfritt är att röra i lite socker om du vill. Vidare kan du mixa och blanda slånbärsjuicen med andra ingredienser som banan (för sötma), melon, blåbär, jordgubbar, spenat, kvarg, blötlagda chiafrön och apelsinjuice.  

1,2 liter slånbärsjuice

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 4 dagar
  • Klart på: 4 dagar 15 min

Ingredienser

  • 2 liter mogna slånbär, frysta en gång eller frostbitna
  • 1,5-2 liter vatten

Tillagning

  1. Rensa bären och skölj dem. Lägg i en bunke, stor burk eller skål som kan täckas med lock, tallrik eller fat samt stor nog att rymma bär och vatten.
  2. DAG 1: Koka upp vatten och häll det över slånbären. Se till att vattnet täcker slånbären helt - koka annars mer vatten. Låt stå svalna. Täck över och låt stå svalt över natten.
  3. DAG 2: Nästa dag silar du av vattnet (juicen) från bären ner i en kastrull. Koka sedan upp vattnet (juicen) och häll tillbaka det över slånbären. Se till att vattnet täcker slånbären helt - koka annars mer vatten. Låt stå att svalna. Täck över och låt stå svalt över natten.
  4. DAG 3: samma igen - sila av vattnet (juicen) från bären ner i en kastrull. Koka sedan upp vattnet (juicen) och häll tillbaka det över slånbären. Se till att vattnet täcker slånbären helt - koka annars mer vatten. Låt stå att svalna. Täck över och låt stå svalt över natten.
  5. DAG 4: Sila av juicen från bären. Häll upp på kanna eller flaskor. Nu kan du dricka juicen. Håller i kylen några dagar.
E-mail
Medel: 5 (1 röst)

Picknickens dag 22 maj

Låt oss göra picknickensdag till en riktig helgdag! Vägra jobb och ut i det fria med en macka, kakor och kaffe ;)

Läs mer

Smörgåstårta åt alla konfirmander

En stor smörgås klädd för fest - smörgåstårtan - är en klassiker som nästan alltid gör succé. På festen, buffén eller kafferepet. Kan förberedas i god tid och pyntas med allt från lyxiga delikatesser till billigare råvaror.  

Läs mer

Dax för rabarber

Nu kommer den första späda, mjälla och goda rabarbern upp. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer