Slånbärsjuice

Slånbärsjuice kan du laga av slånbär du plockar själv. Inget socker tillsätts. Du får en fräsch, syrligt frisk juice som som bara måste vara nyttig. Lite som tranbärsjuice. Passa på när slånbären är mogna på tidig höst. Det tar några dagar men jobbet är bara att koka upp och laka ur bären en gång om dagen. 

Slån - som bären växer på - kan man plocka upp till mitten av Småland. Slånbär smakar mindre kärvt om du plockar slånbären efter första frosten på tidig höst. Eller plocka dem samt lägg dem i frysen över natten. Det är dock ej nödvändigt att frysa dem utan går fint att använda dem ändå. 

Valfritt är att röra i lite socker om du vill. Vidare kan du mixa och blanda slånbärsjuicen med andra ingredienser som banan (för sötma), melon, blåbär, jordgubbar, spenat, kvarg, blötlagda chiafrön och apelsinjuice.  

1,2 liter slånbärsjuice

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 4 dagar
  • Klart på: 4 dagar 15 min

Ingredienser

  • 2 liter mogna slånbär, frysta en gång eller frostbitna
  • 1,5-2 liter vatten

Tillagning

  1. Rensa bären och skölj dem. Lägg i en bunke, stor burk eller skål som kan täckas med lock, tallrik eller fat samt stor nog att rymma bär och vatten.
  2. DAG 1: Koka upp vatten och häll det över slånbären. Se till att vattnet täcker slånbären helt - koka annars mer vatten. Låt stå svalna. Täck över och låt stå svalt över natten.
  3. DAG 2: Nästa dag silar du av vattnet (juicen) från bären ner i en kastrull. Koka sedan upp vattnet (juicen) och häll tillbaka det över slånbären. Se till att vattnet täcker slånbären helt - koka annars mer vatten. Låt stå att svalna. Täck över och låt stå svalt över natten.
  4. DAG 3: samma igen - sila av vattnet (juicen) från bären ner i en kastrull. Koka sedan upp vattnet (juicen) och häll tillbaka det över slånbären. Se till att vattnet täcker slånbären helt - koka annars mer vatten. Låt stå att svalna. Täck över och låt stå svalt över natten.
  5. DAG 4: Sila av juicen från bären. Häll upp på kanna eller flaskor. Nu kan du dricka juicen. Håller i kylen några dagar.
E-mail
Medel: 5 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Blåbärstips

Här hittar du recept och lite intressanta fakta om blåbär - som är ett falskt bär - egentligen är det en liten frukt men vi kallar det ändå bär. Baka blåbärspaj, gör blåbärssylt eller annat gott med vora goda blåbär. 

Läs mer

Lingon - skogens röda guld

I skogen kan man ännu hitta lingon. Fram till första frosten brukar man säga att lingonen är fina att plocka. Här hittar du recepten du behöver för lingonsylt, rårörda lingon, lingondricka, lingonparfait med mera.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer

Färsk svensk majs

Tidig höst är säsong för fin och god svensk söt majs. Enkelt och gott är kokt majskolv med smör, flingsalt och nymalen svartpeppar men det finns även mycker mer man kan laga med god majs - prova majssoppa eller plättar. Dessutom passar majs som tillbehör till det mesta. Och är du trött på burkmajs så passa på nu när majsen är billig att frysa in färsk kokt majs i lagom portionspåsar. 

Läs mer

Mexikansk streetfood

Mexikansk gatumat gillar jag skarpt - gott, nyttigt och så starkt man vill ha det. Tacomys och Texmex-buffé har sin charm - när du vill prova lite mer Mexikansk mat och laga från grunden med långstekt kött, salsor, guacamole, tostadas, chilisåser och annat gott så hittar du recept och tips här. 

Läs mer