Kristyr till pepparkakor och pepparkakshus

Hemgjord kristyr av florsocker, äggvita och ättika som passar till spritsa och garnera pepparkakor och pepparkakshus.

Färga kristyren

Kristyren kan också färgas med några droppar hushållsfärg ex. röd färg för att få rosa kristyr. Grön färg är också fint i detta kristyrrecept. Ett tips är att dela upp kristyren i fler skålar om du vill ha en vit, en rosa och en grön kristyr exempelvis.

Du behöver en spritspåse med valfri tyll för att spritsa ut kristyren. Man kan också göra små strutar av bakplåtspapper och tejpa ihop. Dock kan moderna bakpapper kan ha en yta där tejp har svårt att fästa så då får man ta spritspåse istället.

1 sats kristyr

  • Förberedelse: 3 min
  • Tillagning: 3 min
  • Klart på: 6 min

Ingredienser

  • 4 dl florsocker
  • 1 äggvita av ett medelstort ägg
  • 1 tsk ättiksprit, 12 % eller citronsaft

Tillagning

  1. Blanda och rör ihop florsocker, äggvita och ättika i en bunke.
  2. Vispa kristyren med elvisp några minuter så att den blir hård.
  3. Dela ev. på kristyren i två skålar om du vill färga en del av kristyren med någon droppe hushållsfärg ex. röd eller grön.
  4. Använd en spritspåse med ett munstycke med ett litet hål eller gör en strut av dubbelt smörpapper och tejpa ihop med frystejp. Klipp sedan att litet hål längst ner. Du kan också ta en vanlig fryspåse och klippa ett litet hål i hörnet.
  5. Fyll struten, påsen eller spritspåsen med kristyr.
  6. Spritsa mönster och dekoration på pepparkakorna eller pepparkakshuset.
  7. Låt kristyren stelna.
  8. Ett tips om du gör pepparkakshus är att dekorerar delarna som ex. väggarna och taket först när de är liggande och sedan låta kristyren stelna. Efter det kan du sätta ihop huset med smält socker.
E-mail
Medel: 4.1 (15 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-08-10

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är kock, matskribent och fotograf. Jag har provlagat, skrivit och fotat recepten här sedan 2003. Jag har 25 års erfarenhet av matlagning, medlem i matskribenters förening och är högskoleutbildad kock med Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan samt en WSET Advanced Certificate utbildning i vin och drycker. Läs mer.

Fixa en söt avslutning

Här är några enkla desserter alla kan laga och som kan förberedas i god tid.

Läs mer

Njut av svenska äpplen

Njut av årets rikliga svenska äppelskörd. Här hittar du mina bästa tips som att baka en äppelpaj, gör en sallad, laga en stek med äpplen, pressa egen råsaft - äppeljuice eller preppa ett äppelmos att ha i vinter.

Läs mer

Pajrecept för alla smaker

Pajer är sociala, har tålamod i kylen och gillar lunchraster. Dessutom kan man fylla dem med vad som helst.

Läs mer

Koka egen sylt och marmelad

Mina bästa tips och recept för dig som vill koka din egen sylt, marmelad eller gelé. Spara sommaren på burk.

Läs mer

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kycklingfilé, kyckling i ugnen eller helstekt kyckling; kyckling på spett, i grytor, pajer och soppor.

Läs mer

Fira surströmmingen på klassiskt vis

Håll för näsan den tredje torsdagen i augusti för då är det traditionsenligt surströmmingspremiär. Här hittar du tips på hur du serverar surströmming, hur du öppnar surströmmingsburken samt klassiker som surströmmingsklämma.

Läs mer