Kristyr till pepparkakor och pepparkakshus

Hemgjord kristyr av florsocker, äggvita och ättika som passar till spritsa och garnera pepparkakor och pepparkakshus. 

Färga kristyren

Kristyren kan också färgas med några droppar hushållsfärg ex. röd färg för att få rosa kristyr. Grön färg är också fint i detta kristyrrecept. Ett tips är att dela upp kristyren i fler skålar om du vill ha en vit, en rosa och en grön kristyr exempelvis.

Du behöver en spritspåse med valfri tyll för att spritsa ut kristyren. Man kan också göra små strutar av bakplåtspapper och tejpa ihop. Dock kan moderna bakpapper kan ha en yta där tejp har svårt att fästa så då får man ta spritspåse istället. 

1 sats kristyr

  • Förberedelse: 3 min
  • Tillagning: 3 min
  • Klart på: 6 min

Ingredienser

  • 4 dl florsocker
  • 1 äggvita av ett medelstort ägg
  • 1 tsk ättiksprit, 12 % eller citronsaft

Tillagning

  1. Blanda och rör ihop florsocker, äggvita och ättika i en bunke.
  2. Vispa kristyren med elvisp några minuter så att den blir hård.
  3. Dela ev. på kristyren i två skålar om du vill färga en del av kristyren med någon droppe hushållsfärg ex. röd eller grön.
  4. Använd en spritspåse med ett munstycke med ett litet hål eller gör en strut av dubbelt smörpapper och tejpa ihop med frystejp. Klipp sedan att litet hål längst ner. Du kan också ta en vanlig fryspåse och klippa ett litet hål i hörnet.
  5. Fyll struten, påsen eller spritspåsen med kristyr.
  6. Spritsa mönster och dekoration på pepparkakorna eller pepparkakshuset.
  7. Låt kristyren stelna.
  8. Ett tips om du gör pepparkakshus är att dekorerar delarna som ex. väggarna och taket först när de är liggande och sedan låta kristyren stelna. Efter det kan du sätta ihop huset med smält socker.
E-mail
Medel: 4.1 (15 röster)

Författare:

Jag heter Henrik och skapat Receptfavoriter sedan start 2003. Jag är kock sedan 25 år och mat- och vinskribent samt fotograf sedan 2001. Jag har en Fil.kand Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, en WSET dryckesutbildning och är medlem i Gastronomiska akademiens vänner, Chaine de Rotisseurs, Slowfood, Äkta vara, Svenska kockars förening och Sveriges Matskribenters Förening. Läs mer.

Säsong för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer

Grilla egna hamburgare

Massor med recept på hemgjorda hamburgare. Tips på hur du grillar eller lagar dem så de blir är saftiga och goda. Vilka tillbehör passar till? Baka egna hamburgerbröd, gör egen dressing och fritera hemmagjorda pommes. 

Läs mer

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kyckling, kycklingspett, kycklingfilé, kycklinggrytor och soppor. Vi svenskar gillar kyckling i alla former - på 20 år har vi fördubblat konsumtionen.

Läs mer

Festmat till Valborg och 1 maj

Till Valborg kan man laga lite vad man vill. Här är lite tips på enkla men festliga rätter till grillen samt till buffé med pajer, plock och lite tidiga primörer som sparris och annat grönt. 

Läs mer