Kranskakor kransekager danska mandelkakor

Kranskakor eller kransekager på danska. Supergoda hembakta mandelkakor som är enkla och snabba att baka. Kranskakorna kan också spritsas och bakas och sedan sättas ihop till sirliga bakverk och garneringar mm.
Kranskakor bakas av mandelmassa blandat med äggvita och smaksatt med bittermandel.
Sockerkristyr i valfri färg ex. rätt och vitt passar att garnera kranskakorna med.

24 kranskakor kransekager danska mandelkakor

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 50 min

Ingredienser

  • 400 gram mandelmassa
  • 2 äggvitor
  • 3 droppar bittermandelolja
  • 3 dl florsocker
  • 3 msk vatten
  • 2 droppar röd karamellfärg
  • 2 droppar grön karamellfärg
  • 0,5 tsk ättikssprit

Tillagning

  1. Smula sönder mandelmassan (riv ev. i rivjärn eller kör i matmixer) i en bunke och blanda med bittermandeloljan och äggvitorna.
  2. Blanda mandelmassan och äggvitan till en jämn massa/deg utan klumpar. Använd handkraft, elvisp eller matberedare.
  3. Gör i ordning en yta bakbord och pudra över strösocker (likt man gör med mjöl vid bakning)
  4. Sätt ugnen på 175 grader.
  5. Stjälp upp kranskakedegen på bakbordet och dela degen i fyra delar.
  6. Rulla varje del till en långa längder i tjocklek som ett finger.
  7. Skär i lagom 5 cm bitar och fördela på bakplåtspapper på en plåt.
  8. Grädda kranskakorna i mitten av ugnen i 10 minuter tills de fått fin färg.
  9. Ta ut kranskakorna och låt de svalna.
  10. Blanda under tiden ihop sockerglasyren - rör ut vatten i sockret och smaksätt med några droppar ättika.
  11. Färga sedan glasyren efter önskemål. Förslagsvis kan du dela upp glasyren i tre delar - en vit, en röd och en grön.
  12. Fyll en sprits med glasyren och ringla i tunna ränder över kranskakorna i valfritt mönster.
  13. Tips: Du kan göra små spritsar av bakplåtspapper som du klipper längs kortsidan i tre delar och rullar sedan ihop till små strutar, fyll med glasyr och vik in fliken längst upp.
E-mail
Medel: 4.5 (4 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad på Restauranghögskolan i Grythyttan och har ett Advanced Certificate i drycker. Jag är medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine Pro, Slowfood och Sveriges Matskribenters Förening. 

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kyckling, kycklingspett, kycklingfilé, kycklinggrytor och soppor. Vi svenskar gillar kyckling i alla former - på 20 år har vi fördubblat konsumtionen.

Läs mer

Saftig babka med kanel- och valnötsfyllning

Här är det enkla receptet. 

Läs mer

Sponsrat