Kranskakor

Introduktion och förberedelse

Baka kranskakor eller kransekager som de kallas på danska. En slags mandelkakor som är enkla och snabba att baka av mandelmassa.

Kakorna kan serveras som vanliga kakor men också spritsas ut och sedan sättas ihop till sirliga bakverk och garneringar.

Degen görs av mandelmassa blandat med äggvita och smaksatt med bittermandel.

Kan garneras med sockerkristyr som du ringlar över kakorna i valfritt mönster. Du kan ha vanlig vit kristyr eller färga en del av den i andra färger som rosa med röd färg eller grön och ljusblå. Eller använd fantasin.

12 stora eller 24 mindre kranskakor

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 50 min

Ingredienser

  • 400 gram mandelmassa
  • 2 äggvitor
  • 3 droppar bittermandelolja

Tillagning

  1. Smula sönder mandelmassan (riv ev. i rivjärn eller kör i matmixer) i en bunke och blanda med bittermandeloljan och äggvitorna.
  2. Blanda mandelmassan och äggvitan till en jämn massa/deg utan klumpar. Använd handkraft, elvisp eller matberedare.
  3. Gör i ordning en yta bakbord och pudra över lite strösocker (likt man gör med mjöl vid bakning)
  4. Sätt ugnen på 175 grader.
  5. Stjälp upp degen på bakbordet och dela degen i fyra delar.
  6. Rulla varje del till en längd i tjocklek som ett finger för mindre kakor. Eller förslagsvis dubbelt så tjocka för lite större kakor. Eller forma kakor som du tycker de ska vara.
  7. Skär i cirka 5 cm bitar. Forma till dem som du vill exempelvis likt de på bilden och placera dem på en plåt eller galler med bakplåtspapper under.
  8. Grädda kakorna i mitten av ugnen i 10 minuter tills de fått fin färg.
  9. Ta ut kakorna och låt de svalna.
  10. Blanda under tiden ihop sockerglasyren - se länk ovan.
  11. Färga sedan glasyren om du vill. Förslagsvis kan du dela upp glasyren i tre delar - en vit, en röd och en grön.
  12. Fyll en sprits med glasyren och ringla i tunna ränder över kranskakorna i valfritt mönster.
  13. Tips: Du kan göra små spritsar av bakplåtspapper som du klipper längs kortsidan i tre delar och rullar sedan ihop till små strutar, fyll med glasyr och vik in fliken längst upp.
E-mail
Medel: 4.2 (5 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 98 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-05-02

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.