Julkaka fruktkaka med russin, fikon och mandel

Julkaka eller fruktkaka med russin, fikon och mandel. En engelsk klassiker till jul. Kakan kan gräddas i sockerkaksform, ex. en avlång eller i en stekpanna som förr.

Du kan välja nötter och torkade frukter som du vill - valnötter, hasselnötter eller pekannötter; vidare torkad frukt som korinter, aprikoser, dadlar osv.

1 julkaka

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 1 tim
  • Klart på: 1 tim 20 min

Ingredienser

  • 2 dl strösocker
  • 0,5 dl konjak eller calvados
  • 3,5 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 4 st äggulor + 4 äggvitor
  • 1 citron, rivet skal
  • 0,5 dl sötmandel
  • 1 dl torkade fikon
  • 1 dl russin
  • 0,5 dl berberis (eller ersätt med tärnade dadlar)
  • Till formen: smör och ströbröd

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Skär fikonen i små tärningar.
  3. Skålla (valfritt), skala och hacka mandeln grovt.
  4. Häll upp mjöl i en skål, tillsätt frukten, bär och mandlarna. Gnid in lite mjöl i frukten så klibbar den inte ihop samman samt sjunker till botten.
  5. Smörj och beströ formen med ströbröd.
  6. Rör smör och socker pösigt i en skål några minuter.
  7. Skilj på äggulor och äggvitor i varsin skål.
  8. Vispa vitorna till hårt skum.
  9. Tillsätt en äggula i taget och vispa ner i smör och sockerblandningen. Blanda sedan i mjölet. Därefter vänder du i äggvitan.
  10. Slå julkakesmeten i formen.
  11. Sätt in i ugnen långt ner.
  12. Lägg ett smörpapper över kakan första halvtimmen.
  13. Grädde i svag ugnsvärme i ca en timme.
  14. Låt stå och svalna i formen. Kakan är godast efter någon dag och håller länge.
E-mail
Medel: 4 (3 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

Lär dig laga hemgjord pasta

Mjöl, ägg och vatten är lika med pasta. Bara att knåda ihop och kavla ut. Forma eller fyll. Koka och njut med massor av parmesan. Svårare än så är det inte. - Ja okej, lite recept och tips från mitt besök på pastakurs i italienska Bologna kan du få också. 

Läs mer