Julkaka fruktkaka med russin, fikon och mandel

Julkaka eller fruktkaka med russin, fikon och mandel. En engelsk klassiker till jul. Kakan kan gräddas i sockerkaksform, ex. en avlång eller i en stekpanna som förr.

Du kan välja nötter och torkade frukter som du vill - valnötter, hasselnötter eller pekannötter; vidare torkad frukt som korinter, aprikoser, dadlar osv.

1 julkaka

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 1 tim
  • Klart på: 1 tim 20 min

Ingredienser

  • 2 dl strösocker
  • 200 gram smör
  • 0,5 dl konjak eller calvados
  • 3,5 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 4 st äggulor + 4 äggvitor
  • 1 citron, rivet skal
  • 0,5 dl sötmandel
  • 1 dl torkade fikon
  • 1 dl russin
  • 0,5 dl berberis (eller ersätt med tärnade dadlar)
  • Till formen: smör och ströbröd

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Skär fikonen i små tärningar.
  3. Skålla (valfritt), skala och hacka mandeln grovt.
  4. Häll upp mjöl i en skål, tillsätt frukten, bär och mandlarna. Gnid in lite mjöl i frukten så klibbar den inte ihop samman samt sjunker till botten.
  5. Smörj och beströ formen med ströbröd.
  6. Rör smör och socker pösigt i en skål några minuter.
  7. Skilj på äggulor och äggvitor i varsin skål.
  8. Vispa vitorna till hårt skum.
  9. Tillsätt en äggula i taget och vispa ner i smör och sockerblandningen. Blanda sedan i mjölet. Därefter vänder du i äggvitan.
  10. Slå julkakesmeten i formen.
  11. Sätt in i ugnen långt ner.
  12. Lägg ett smörpapper över kakan första halvtimmen.
  13. Grädde i svag ugnsvärme i ca en timme.
  14. Låt stå och svalna i formen. Kakan är godast efter någon dag och håller länge.
E-mail
Medel: 3.6 (5 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-05-30

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock. Läs mer om mig.