Julkaka fruktkaka med russin, fikon och mandel

Julkaka eller fruktkaka med russin, fikon och mandel. En engelsk klassiker till jul. Kakan kan gräddas i sockerkaksform, ex. en avlång eller i en stekpanna som förr.

Du kan välja nötter och torkade frukter som du vill - valnötter, hasselnötter eller pekannötter; vidare torkad frukt som korinter, aprikoser, dadlar osv.

1 julkaka

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 1 tim
  • Klart på: 1 tim 20 min

Ingredienser

  • 2 dl strösocker
  • 200 gram smör
  • 0,5 dl konjak eller calvados
  • 3,5 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 4 st äggulor + 4 äggvitor
  • 1 citron, rivet skal
  • 0,5 dl sötmandel
  • 1 dl torkade fikon
  • 1 dl russin
  • 0,5 dl berberis (eller ersätt med tärnade dadlar)
  • Till formen: smör och ströbröd

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Skär fikonen i små tärningar.
  3. Skålla (valfritt), skala och hacka mandeln grovt.
  4. Häll upp mjöl i en skål, tillsätt frukten, bär och mandlarna. Gnid in lite mjöl i frukten så klibbar den inte ihop samman samt sjunker till botten.
  5. Smörj och beströ formen med ströbröd.
  6. Rör smör och socker pösigt i en skål några minuter.
  7. Skilj på äggulor och äggvitor i varsin skål.
  8. Vispa vitorna till hårt skum.
  9. Tillsätt en äggula i taget och vispa ner i smör och sockerblandningen. Blanda sedan i mjölet. Därefter vänder du i äggvitan.
  10. Slå julkakesmeten i formen.
  11. Sätt in i ugnen långt ner.
  12. Lägg ett smörpapper över kakan första halvtimmen.
  13. Grädde i svag ugnsvärme i ca en timme.
  14. Låt stå och svalna i formen. Kakan är godast efter någon dag och håller länge.
E-mail
Medel: 3.6 (5 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-05-30

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. 2003 skapade jag Receptfavoriter. Sedan dess har jag lagat, skrivet, fotograferat och lagt upp tusentals recept. Jag är utbildad kock i Marinen samt har en Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan. Vidare har jag ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om mig och sidan. 

Napoleonbakelsens dag 17 november

Oklart varför denna dag finns men en så god bakelse tackar inte jag nej till. Frasiga lager med smördeg, grädde smaksatt med äppelmos och så fin rosa hallonglasyr på toppen - MUMSA!

Läs mer

Recept

Mexikansk streetfood

Mexikansk gatumat gillar jag skarpt - gott, nyttigt och så starkt man vill ha det. Tacomys och Texmex-buffé har sin charm - när du vill prova lite mer Mexikansk mat och laga från grunden med långstekt kött, salsor, guacamole, tostadas, chilisåser och annat gott så hittar du recept och tips här.

Läs mer