Julkaka med konjak, russin, fikon och mandel
Introduktion och förberedelse
Julkaka med konjak, russin, fikon och mandel. Min variant på en engelsk klassiker - en slags sockerkaka med julsmaker.
Fruktkakan kan gräddas i valfri sockerkaksform - förslagsvis en rund eller avlång form.
Varianter
Du kan välja olika nötter, torkade och/eller syltade frukter i din julkaka.
- Andra nötter som passar är hackade valnötter, hasselnötter eller pekannötter.
 - Russin, korinter, aprikoser, katrinplommon, suckat som syltade apelsinskal eller annan citrusfrukt samt cocktailbär är fler förslag.
 - Gott är också torkade frukter som nu finns som lösvikt eller på påse ex. torkade aprikoser, ananas, papaya och/eller kiwi. Dessa finns även färdighackade och blandade.
 - Du kan utesluta konjak och baka som en vanlig fruktkaka.
 - Citron kan bytas mot apelsin eller uteslutas.
 

Tillagning
- Ta fram smör så det är mjukt eller mikra mjukt försiktigt utan att smälta det.
 - Sätt ugnen på 175 grader vanlig ugn.
 - Skär fikonen och dadlar i tärningar.
 - Skålla (valfritt), skala och hacka mandeln grovt.
 - Mät upp mjöl i en skål. Tillsätt bakpulver och blanda. Tillsätt fikon, dadlar och russin samt blanda runt. Tillsätt mandlar.
 - Smörj och bröa formen med ströbröd.
 - Vispa smör och socker pösigt i en skål några minuter.
 - Skilj på äggulor och äggvitor i varsin skål.
 - Skölj citron. Riv skal från halva citronen och tillsätt till bunken med smöret.
 - Vispa vitorna till hårt skum.
 - Tillsätt en äggula i taget till smör och sockerblandningen under vispning. Blanda sedan i mjölet. Därefter vänder du i äggvitan.
 - Slå smeten i formen. Jämna till ytan.
 - Grädda i nedre delen av ugnen i 1 timme - 1 timme och 15 minuter.
 - Lägg ett smörpapper över kakan första halvtimmen.
 - Låt stå och svalna i formen några minuter.
 - Skeda över samt fördela konjak jämnt över kakan.
 - Låt ligga någon dag med formen över kakan eller i plastpåse. Kakan är godast efter någon dag.
 
Uppskattat näringsvärde per portion: 237 kcal