Chokladcheesecake cheesecake med choklad

Chokladcheesecake. Här en variant på cheesecake med choklad. Du kan göra botten med krossade digestivekex med smör eller skippa botten och smula över krossade digestivekex.
Gillar du mintchoklad så blir det mycket gott att byta ut en del av den mörka chokladen mot mörk choklad med mintfyllning (eller annan choklad du gillar).
Detta blir en cheesecake med fyllig chokladsmak - ta hälften mjölkchoklad om du vill ha lite sötare chokladsmak.

12 portioner chokladcheesecake

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 50 min
  • Klart på: 1 tim 10 min

Ingredienser

  • 200 gram mörk choklad, du kan blanda mörk blockchoklad och finare mörk choklad typ Lindt 70% eller ljus choklad efter tycke
  • 2 dl grädde
  • 300 gram färskost naturell, typ Philadelphiaost
  • 2,5 dl florsocker (eller vanligt socker)
  • 1 msk vaniljsocker
  • 5 msk honung
  • 3 ägg
  • 10 Digestivekex om du vill toppa med kex eller 15 Digestivekex samt 75 gram smör om du vill ha det som botten

Tillagning

  1. Vispa ägg fluffigt.
  2. Blanda ner färskost, vaniljsocker, honung och socker. Vispa till en jämn smet.
  3. Hacka chokladen och lägg i en stor bunke. Smält försiktigt i mikron eller över vattenbad. Rör då och då.
  4. Värm grädden så att den nästan kokar.
  5. Blanda ner grädden lite i taget i chokladen under försiktig omrörning (ej elvisp). Då smälter chokladen till en fin chokladsmet.
  6. Vänd i och rör ut äggsmeten. Smaka på smeten och se om du vill ha den sötare.
  7. Sätt ugnen på 150 grader.
  8. Ta fram en rund springform med löstagbara kanter. Täck eventuellt botten med ett runt smörpapper (klipp det till en cirkel som passar i botten).
  9. Krossa Digestivekexen. Lättast är att lägga dem i en liten påse och krossa dem med händerna eller en kavel eller köttklubba.
  10. Vill du ha en Digestivebotten på din chokladcheesecake så blandar du de krossad kexen med smör. Mikra lite så mjuknar smöret och du kan blanda ihop det till en lös deg. Täck botten i formen med Digestivekexdegen. Fyll sedan med chokladcheesecakesmet.
  11. En variant av chokladcheesecaken som är snabbare blir det om du har Digestivekexen på toppen. Skippa då smöret och fördela de krossade Digestivekexen över chokladcheesecakesmeten.
  12. Grädda chokladcheesecaken i mitten av ugnen i ca 50 minuter. Låt kallna. Förvara kyld.
E-mail
Medel: 3 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

Lär dig laga hemgjord pasta

Mjöl, ägg och vatten är lika med pasta. Bara att knåda ihop och kavla ut. Forma eller fyll. Koka och njut med massor av parmesan. Svårare än så är det inte. - Ja okej, lite recept och tips från mitt besök på pastakurs i italienska Bologna kan du få också. 

Läs mer