Brulépudding

Brulépudding med vaniljpudding samt karamellsås i botten. Fransk Crème caramel på svenska. Brulépudding serveras kall så laga den gärna några timmar eller dagen innan så hinner sockret lösa sig till en fin karamellsås.
Vintips till brulépudding är ett sött dessertvin som ex. tyskt Trocken beerenauslese eller fransk Sauternes som Château Grillon.
Du kan också göra brulépuddingen i en större form. Då tar den dock längre tid i ugnen ca en halvtimme till.
Crème brulée är vaniljpudding med socker på toppen som karameliseras innan servering.

6 portioner brylépudding

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 1 tim 15 min
  • Klart på: 1 tim 35 min

Ingredienser

  • 1,5 dl socker
  • 2 msk citronsaft
  • 2 msk vatten
  • Vaniljpudding: 1 vaniljstång
  • 5 dl mjölk, standard
  • 1,5 dl socker
  • 2 ägg
  • 4 äggulor

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 125 grader.
  2. Ställ fram sex ugnsfasta portionsformar à ca 1,5 dl styck.
  3. Blanda 1,5 dl socker, citronsaft och vatten i en kastrull och smält tills sockret kokat ihop till en brun karamell med färg likt skalet på en hasselnöt. Akta så att det inte bränns för mycket.
  4. Fördela karamellen i botten på formarna. Vicka på dem så att karamellen täcker hela botten och gärna upp lite längs kanterna.
  5. Ställ formarna i en ugnsform med höga kanter.
  6. Häll mjölken i en stor kastrull.
  7. Skär vaniljstången på mitten på längden och skrapa ur vaniljfröna i mjölken. Lägg i de halverade urgröpta vaniljstängerna också (de ger också smak - tas upp senare).
  8. Värm mjölken under omrörning tills den sjuder upp. Ta av från värmen och låt svalna något.
  9. Ta upp de urgröpta vaniljstängerna ur mjölken.
  10. Sätt på en kastrull eller vattenkokare med ca 1,5 liter vatten att koka upp.
  11. Vispa ägg och äggulor med sockret i en stor bunke så att det blir pösigt någon minut. Gärna med elvisp.
  12. Tillsätt den ännu varma mjölken (ca 65 grader) under vispning. Låt skummet lägga sig några minuter.
  13. Koka upp ca 2 liter vatten till vattenbad i en kastrull eller tekokare.
  14. Rör om smeten och fördela i formarna.
  15. Ställ in ugnsformen med höga kanter med de mindre formarna i in i mitten av ugnen.
  16. Skapa ett vattenbad genom att dra ut formen nästan halvvägs ur ugnen samt hälla i hett vatten runt om formarna i den djupa formen. Häll upp till någon cm från kanten av formarna.
  17. Grädda brulépuddingarna i 1 - 1 timme och 15 minuter tills de stelnat. Du kan prova att sticka i dem så ska stickan ej vara kletig av äggsmet. De stelnar också vidare senare i kylen.
  18. Ta ut brulépuddingarna och låt de svalna. Ställ dem i kylen några timmar och helst över natten övertäckta med lite plastfolie. Sockerkaramellen löser upp sig och blir mer lättrinning om de får stå tills nästa dag eller längre.
  19. Vid serveringen så skär du försiktigt runt kanterna med en skalkniv och stjälper upp brulépuddingarna ur formarna och ner på varsin tallrik så att karamellsåsen rinner runt omkring. Ett tips är att först vända tallriken upp och ner mot toppen på puddingformen och sedan vända allt på en gång samt sedan skaka på formen.
  20. Möjligtvis kan man ha färska hallon, jordgubbar eller passionsfrukt samt något blad citronmeliss till men annars serveras brulépuddingarna utan garnering dock gärna med gott dessertvin.
E-mail
Medel: 4 (3 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad på Restauranghögskolan i Grythyttan och har ett Advanced Certificate i drycker. Jag är medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine Pro, Slowfood och Sveriges Matskribenters Förening. 

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kyckling, kycklingspett, kycklingfilé, kycklinggrytor och soppor. Vi svenskar gillar kyckling i alla former - på 20 år har vi fördubblat konsumtionen.

Läs mer

Saftig babka med kanel- och valnötsfyllning

Här är det enkla receptet. 

Läs mer

Sponsrat