Ostkakans dag 14 november

Ostkakans dag firas den 14 november.

Igår såg jag ostlöpe i osthyllan så nu kan du laga egen ostkaka till Ostkakans dag. Eller laga en enkel ostkaka med färskost, keso eller kesella. Eller köp en färdig och njut med vispad grädde och sylt.

Bakom ostkakans egen dag står Frödinge mejeri som bakar ostkakor samt föreningen Ostkakans vänner.

Ostkakan är en kaka eller slags ost-pudding som i korthet bakas med ystad mjölk typ keso blandat med ägg, mandel och ofta kryddat med bittermandel.

Ostkakan serveras oftast varm men kan även serveras kall. Jordgubbssylt, hallonsylt, blåbärssylt, hjortronsylt eller annan blandad sylt samt vispad grädde är klassiskt till ostkaka.

Klassisk ostkaka lagas med ostlöpe som ystar mjölken så att ostkakan får den gryniga goda konsistensen. Ostlöpe kan man bla köpa på apotek eller i specialaffärer samt på nätet förstås.

Alla mina recept på ostkakor. Läs mer om ostkakor på Wikipedia.

E-mail

Publicerat: Uppdaterat: 2018-11-14

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.