Enkla helgtips att samlas kring

Några enkla men ändå festliga middagar till helgen att samlas kring med familj och vänner

En variant som är lyxig och festlig men genialiskt lätt att laga är varmrökt lax, kokt potatis och kall sås. Det går bra med vanlig varmrökt lax eller regnbågslax. Kan serveras varm eller kall. Såsen räcker med creme fraiche med lite citronsaft och kanske fryst gräslök eller dill. En av mina favoriträtter.

Eller så köper du en hel rå laxsida och lagar hela i ugnen så kan du servera den isär-petad som pulled lax med goda tillbehör.

Ytterligare ett förslag är att förbereda maten dagen innan - då passar en lasagne bra och blir bara godare. Sen dukar man upp lite sallad till och gott bröd.

Gillar du tacomys så kan du prova en liknande dukning med goda fräscha grönsaker fast byt ut köttförsen mot hemgjord kycklingkebab och tortillabröden mot pitabröd eller platta tunna bröd. Sen kan var och en sitta och plocka och som man vill med vitlökssås, kyckling, grönt, sallad och het chili-sås osv.

E-mail

Publicerat: Uppdaterat: 2018-04-07

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är kock, matskribent och fotograf. Jag har provlagat, skrivit och fotat recepten här sedan 2003. Jag har 25 års erfarenhet av matlagning, medlem i matskribenters förening och är högskoleutbildad kock med Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan samt en WSET Advanced Certificate i vin och drycker. Läs mer.