Viltpaté viltpate

Viltpaté med viltfärs god till förrätt, lunch eller buffé.
Okej, paté är lite 70-tal men det är så gott med klassisk paté serverad med en god sallad och ev. lingon eller Cumberlandsås. Viltpate blir en enkel förrätt speciellt när du lagar den i god tid. Modern blir den med blandad sallad och rårörda färska lingon. Här används viltfärs men paten kan göras av vilken färs som helst.
Du kan laga egen god Cumberlandsås - sök recept här på receptfavoriter.se

1 viltpaté, ca 8 portioner

  • Förberedelse: 30 min
  • Tillagning: 1 tim 20 min
  • Klart på: 1 tim 50 min

Ingredienser

  • 200 gram fågellever
  • 3 schalottenlökar
  • 200 gram fläskfärs
  • 300 gram viltfärs
  • 2,5 dl matlagningsgrädde
  • 2 ägg
  • 2 msk mjöl
  • 1 tsk timjan
  • 3 krm svartpeppar
  • 1 tsk salt
  • 2 dl rostade, saltade pistagenötter utan skal (valfritt)
  • Tillbehör: 150 gram blandad grönsallad
  • 6 msk salladsdressing av olivolja, salt, vitpeppar och citron
  • 2 dl rårörda lingon eller Cumberlandsås

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 175 grader. Se till att lever, färs, ägg och grädde är kallt.
  2. Skölj levern och finhacka löken.
  3. Mal med färsen eller kör i någon minut i matberedaren till en smet.
  4. Tillsätt mjölet och ett ägg i taget under omrörning eller mixning.
  5. Tillsätt sedan droppvis i början grädden under omrörning eller mixning.
  6. Vänd i salt, svartpeppar, timjan och nötter.
  7. Fyll en avlång form med smeten och grädda i cirka en timme övertäckt med folie.
  8. Ta ut och låt svalna.
  9. Häll bort eventuell vätska. Ställ kallt.
  10. Skölj och plocka salladen och blanda i en skål med god olivolja, salt, vitpeppar och citronsaft. Servera patén skivad med sallad vid sidan och rårörda lingon eller Cumberlandsås.
E-mail
Medel: 4 (2 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Klassiska semlor och nya varianter

Fira Fettisdagen - tisdag den 28 januari - med klassiska semlor fyllda med nyvispad grädde och massor med mandelmassa. Här hittar du de klassiska recepten såväl som modernare tolkningar och varianter med mindre fett, utan laktos med mera. 

Läs mer

Våffeldagen den 25 mars

Dags att äta våfflor tills man spricker igen :) Här hittar du våffelsmet med och utan ägg, frasiga och smöriga och andra varianter. Bästa våffellaggen och tips på hur du gräddar våfflor. 

Läs mer

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer