Fiskpaté

Fiskpaté med lax och vit fisk. Hemlagad fiskpaté kan serveras ljummen eller kall med ex. romsås (blanda crème fraiche med stenbitsrom) och kokt potatis.
Vidare kan hemgjord fiskpaté serveras i små bitar på toast till förrätt eller tilltugg eller i skivor på buffé. Garnera gärna fiskpatén med lite romsås, kräftstjärtar eller räkor samt ruccolasallad på toppen.
Kalla grovhackade kräftstjärtar eller räkor kan du också ha i fiskpatésmeten.

ca 8 portioner fiskpaté, en avlång form

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 1 tim
  • Klart på: 1 tim 15 min

Ingredienser

  • 250 gram laxfilé utan ben och skinn
  • 350 gram vit fiskfilé som gädda, sej, kolja eller torsk (utan skinn och stora ben - små ben mixas sönder)
  • 3 ägg
  • 1 tsk salt
  • 3 dl grädde
  • 1 msk citronsaft
  • 1 msk fransk senap
  • 2 krm cayennepeppar
  • 1 msk potatismjöl
  • 0,5 purjolök
  • 2 msk hackad dill

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 150 grader.
  2. Rensa, skölj och hacka purjolöken fint. Stek den på svag värme i lite olivolja och låt svalna.
  3. Se till att fisk, ägg och vispgrädde är kylskåpskallt.
  4. Sätt ugnen på 150 grader. Koka upp en kastrull med 3 liter vatten.
  5. Klä en avlång terrineform, sockerkaksform eller brödform med ett bakplåtspapper (klipp det smalare så att det passar i formen - kortsidorna behövs ej täckas).
  6. Rensa fisken från ben. Skär den i kuber.
  7. Mixa fiskbitarna i en matberedare. Du kan också mala fisken två gånger i en köttkvarn.
  8. Tillsätt ett ägg i taget samt salt och mixa eller rör till en jämn färs.
  9. Tillsätt sedan grädden lite i taget under vispning. Tillsätt potatismjöl, senap, cayennepeppar och dill samt smaka av med salt och peppar.
  10. Fyll formen med fiskfärs till hälften, lägg ett lager purjolök och fyll sedan på med resterande fiskfärs.
  11. Vik över bakplåtspappret och klipp bort överflödigt papper.
  12. Ställ in formen med fiskpaté i djup ugnsform. Häll hett vatten runt om.
  13. Baka fiskpatén i vattenbadet i 1 timme.
  14. Ta ut fiskpatén och låt svalna något innan du serverar den.
  15. Fiskpatén håller sig i kylen och kan serveras ljummen eller kall.
E-mail
Medel: 4.3 (3 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Festmat till Valborg och 1 maj

Till Valborg kan man laga lite vad man vill. Här är lite tips på enkla men festliga rätter till grillen samt till buffé med pajer, plock och lite tidiga primörer som sparris och annat grönt. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer