Halloumi Stroganoff

Halloumi Stroganoff är nog den godaste vegorätten jag vet. Smakrik salt ost med tuggmotstånd i stavar i fyllig tomatsås med oregano, gröna sojabönor, cocktailtomater och gott ris till.

Stroganoffen blir bara godare dagen efter och en perfekt rätt att dubblera samt frysa till luncher på jobbet eller liknande. Passa på om du hittar bra pris på halloumi som annars är förhållandevis dyrt.

Variationer:

  • Byt ut morötterna mot - eller lägg till - andra rotfrukter i stavar som kålrabbi, kålrot, palsternacka, rotselleri eller potatis.
  • Andra grönsaker som passar i Stroganoffen är tärnad paprika, röda eller gröna linser, salladslök, purjolök, zucchini i tärningar, blomkål, broccoli, färsk (skölj noga) eller fryst spenat, vaxbönor, gröna bönor, kokta bönor som vita bönor, groddar, adzukibönor eller svarta bönor osv.
  • Du kan variera smaken med örter som fryst hackad persilja, gräslök eller basilika. Något krm torkad timjan och rosmarin är också gott i.
  • Någon tsk vanlig curry eller garam masal passar också om du vill ha en curryvariant av Stroganoff. 

Tillbehör:

Servera med ett gott ris som basmatiris. Råris, quinoa, matvete, pasta, tagliatelle eller valfritt tillbehör funkar också. Sallad av babyspenat eller annan grönsallad passar till. 

4 port Halloumi Stroganoff

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 200 gram halloumiost, 1 pkt
  • 2 morötter
  • 1 gul lök
  • 1 klyfta vitlök
  • 2 msk rapsolja
  • 1 krm chiliflakes
  • 2 msk tomatpuré
  • 400 gram krossade tomater, 1 burk eller pkt
  • 250 gram gröna sojabönor (finns i frysen)
  • 1 krm oregano
  • 1 dl vatten
  • 1 tärning grönsasksbuljong
  • 250 gram cocktailtomater, 1 pkt
  • 2 dl grädde
  • 1 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
  • Förslag till garnering: 4 msk hackad persilja eller några blad färsk strimlad basilika eller oregano
  • Förslag tillbehör: 4 portioner kokt basmatiris
  • Förslag tillbehör: 65 gram färsk babyspenat eller annan grönsallad (en påse)

Tillagning

  1. Skär halloumiost i stavar likt korta pommes förslagsvis 3-4 cm långa bitar. Skala och skär morötter i liknande stavar.
  2. Skala och hacka lök. Skala och pressa vitlök. Lägg i en gryta med en msk olja, chiliflakes och tomatpuré. Stek mjuk på låg värme under omrörning medan du bryner halloumi.
  3. Stek halloumiosten i stavar i en msk olja. Vänd försiktigt och stek så de får färg runt om. Lägg över med löken.
  4. Tillsätt krossade tomater, gröna sojabönor, oregano, vatten och smula ner en tärning grönsaksbuljong. Koka upp och låt puttra i ca 10 minuter. Förslagsvis medan du kokar ris eller lagar annat tillbehör.
  5. Skölj och dela cocktailtomater. Tillsätt dem samt grädde. Koka upp.
  6. Smaka av halloumistroganoffen med salt - tänk på att halloumiosten är salt i smaken också - samt svartpeppar. Ta i mer chiliflakes eller annan chilisås som sriracha om du gillar het stroganoff.
  7. Servera stroganoffen med valfritt tillbehör förslagsvis kokt basmatiris och färsk babyspenat samt hackad persilja, basilika eller oregano på toppen.
E-mail
Medel: 5 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Festmat till Valborg och 1 maj

Till Valborg kan man laga lite vad man vill. Här är lite tips på enkla men festliga rätter till grillen samt till buffé med pajer, plock och lite tidiga primörer som sparris och annat grönt. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer