Seitan Stroganoff

En vegan och vegetarisk Stroganoff med seitan (vetegluten-strimlor), krossade tomater, kokosmjölk, grönsaker, vitlök och chili.
Vill du göra det lite lättare kan du köpa färdig seitan samt frysta wokgrönsaker.
Dubbla gärna seitanreceptet och spara seitan-strimlor till nästa gång du ska laga seitan. De kan frysas eller förvaras i marinaden i kylen flera dagar.

4 portioner seitan Stroganoff

  • Förberedelse: 1 tim 30 min
  • Tillagning: 25 min
  • Klart på: 1 tim 55 min

Ingredienser

  • Seitan: 2 dl vetegluten
  • 0,5 dl vetemjöl
  • 2 msk ljus japansk soja
  • 0,5 buljongtärning
  • 2 dl vatten
  • 2 liter vatten med 1 grönsaksbuljongtärning att koka i
  • Marinad: 3 msk ljus japansk soja
  • 2 msk hackad eller riven ingefära
  • 1 klyfta vitlök
  • 2 msk matolja
  • 3 små röda chilifrukter eller 1 stor spansk peppar
  • 0,5 dl hackad färsk koriander
  • 1 msk socker, gärna råsocker
  • Stroganoff: 1 klyfta vitlök
  • 1 röd spansk chilipeppar
  • 4 msk röd currypasta
  • 6 msk matolja
  • 1 pkt krossade tomater
  • 1 burk kokosmjölk
  • 1 tsk socker
  • 1 tärning grönsaksbuljong
  • 1 gul lök
  • 1 röd paprika
  • 0,5 zucchini
  • 1 burk bambuskott
  • 125 minimajs
  • 2 dl Oalty Imat (som matlagningsgrädde)
  • 0,5 purjolök
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 1 msk röd chiliolja (valfritt)
  • 0,5 dl hackad färsk koriander

Tillagning

  1. Seitan: Värm 1 dl vatten och lös upp buljongtärningen i ett glas.
  2. Blanda vetegluten och vetemjöl i en stor bunke.
  3. Blanda buljongen med resten av det kalla vattnet samt sojan och rör i det. Blanda hastigt ihop till en seg deg.
  4. Knåda degen i 5 minuter.
  5. Låt seitandegen vila i 20 minuter.
  6. Koka upp vatten med buljongtärning. Låt koka på låg värme.
  7. Rulla ut seitandegen till en ca 20 cm lång korv. Dela korven i två delar på längden med en kniv. Rulla dem runda.
  8. Skär ut ca 9 bitar med runt 1 cm bredd på varje rulle.
  9. Koka seitanbitarna i 30 minuter. Låt de endast sjuda och koka på låg värme - ej stormkoka. Ta upp en bit och skär loss ett litet smakprov - är de hårda och har tuggmotstånd samt har flutit upp till ytan är de klara.
  10. Häll av i durkslag och lägg i marinad.
  11. Marinad: Skala och pressa vitlök i en skål. Skala och finhacka eller riv i ingefära.
  12. Hacka chili och tillsätt dem.
  13. Tillsätt soja, matolja samt socker.
  14. Hacka färsk koriander och tillsätt den. Rör runt.
  15. Skär seitan i ca 1 cm breda strimlor. Vänd i seitan och låt marinera i minst en halvtimme. Gärna över natten i kylen.
  16. Stroganoff: skala och pressa vitlök i en stor kastrull.
  17. Hacka chili och tillsätt den tillsamman med currypasta och 2 msk olja. Fräs någon minut och rör då och då.
  18. Tillsätt krossade tomater, kokosmjölk, socker och buljongtärning. Koka upp och låt småputtra på låg värme.
  19. Börja koka ris om du vill ha det till.
  20. Häll av marinaden från seitanen i grytan.
  21. Fräs seitanstrimlorna ljust bruna i någon msk olja och lägg över i såsen.
  22. Skala och skär lök i grova bitar. Fräs i lite olja och lägg över i såsen.
  23. Skölj och tärna paprika. Fräs den i lite olja och lägg över i såsen.
  24. Skölj och tärna zucchini. Fräs den i lite olja och lägg över i såsen.
  25. Häll av bambuskotten och tillsätt dem.
  26. Dela minimajs i två delar och tillsätt dem.
  27. Tillsätt grädden och koka upp.
  28. Rensa och skölj purjolök och fräs i lite olja. Tillsätt till såsen.
  29. Smaka med salt och peppar.
  30. Servera seitan Stroganoffen med jasminris och garnera den ev. med färsk koriander samt röd chiliolja.
E-mail
Medel: 4 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer