Vegetarisk pasta med aubergine

Introduktion och förberedelse

Vegetarisk pasta med aubergine, soltorkade tomater, färsk basilika, chili, vitlök och ruccola i olivolja.

Låt auberginen steka mjuk i en halvtimme - det är det värt och smaken blir riktigt god.

Äggplantan - eller auberginen - passar bra ihop med pastan och de salta smakrika tomaterna, örtig basilika, vitlök som fått steka mild i olja, hetta från chili, pepprig ruccola samt umami från parmesan- eller vegan ost prosociano.

Varianter

  • Pasta som passar är skruvar, fjärilar, penne, gnocchi, castellane, bucatoni, tagliatelle eller spagetti. Istället för torkad pasta kan du köpa färsk pasta eller göra egen pasta.
  • Annat som passar i är att blanda i svarta oliver, marinerad kronärtsskocka eller marinerad svamp.
  • Smaka upp med röd eller grön pesto och/eller oregano eller bladpersilja tillsammans eller istället för färsk basilika.
  • Stekt zucchini, salladslök, purjolök, knipplök, paprika, champinjoner, Karljohan, morot, broccoli, blomkål eller portabello är grönsaker som passar i.
  • Ersätta soltorkade tomater med ugnstorkade egna tomater.
  • Som chili kan du ta en färsk röd spansk chilifrukt eller srirachasås istället för chiliflakes.

Tillbehör

Vegan variant

Vill du ha en helt vegan pasta så välj en pasta utan ägg samt stryk eller ersätt mozzarella-osten.

Med eller utan riven ost

Vidare värt att notera är att parmesanost och annan ost egentligen ej är vegetarisk om den innehåller löpe. Välj en vegan ost som violife prosociano istället. Uteslut ev. parmesanost från receptet om du vill.

Att dricka till

Vill du ha vin till pastan så passar ett lätt rött vin förslagsvis från Valpolicella eller en finare kryddig men lätt elegant Pinot Noir från Nya Zeeland.

Vegetarisk pasta på tallrik
Bjud på en pasta med aubergine och god smak från soltorkade tomater, färsk basilika, chili, vitlök och riven ost - vegan ost som prosociano funkar istället för parmesan.

4 portioner vegetarisk pasta med aubergine

  • Förberedelse: 55 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 1 tim 5 min

Ingredienser

  • 350-400 gram pasta som skruvar, fjärilar, penne, gnocchi, castellane, bucatoni, tagliatelle eller spagetti
  • 1 stor aubergine eller 2 mindre
  • 1 burk soltorkade tomater i olja 150-200 gram
  • 3 klyftor vitlök
  • 0,5 tsk chiliflakes
  • 0,5 dl olivolja
  • 1 kruka färsk basilika
  • 65 gram, en påse ruccola
  • 1 dl riven parmesan, grana padano eller violife prosociano vegan ost

Tillagning

  1. Skär aubergine i tärningar och blanda med två tsk salt i en skål samt låt stå i 30 minuter.
  2. Skala och pressa vitlök i en liten kastrull. Tillsätt oljan från de soltorkade tomaterna, några msk olivolja samt chiliflakes.
  3. Koka upp vitlöken i oljan och låt den bli precis lätt brynt under omrörning. Akta så den inte bränns. Ta av från värmen och sätt åt sidan.
  4. Skölj av aubergine i ett durkslag.
  5. Bryn aubergine i olivolja i en stekpanna. Låt steka på låg värme i minst 30 minuter.
  6. Jag hade även kikärtor i curry som tillbehör så det kan du laga under tiden.
  7. Förbereda andra ingredienser: strimla soltorkade tomater; skölj ruccola; hacka färsk basilika samt riv ost.
  8. Koka upp vatten till pastan. Tillsätt en msk olivolja och en halv tsk salt.
  9. Koka pastan enligt paket.
  10. Blanda den kokta pastan med vitlöksoljan och soltorkade tomater samt smaka av med salt.
  11. Blanda pastan med aubergine, ruccola, basilika samt hälften av den rivna osten.
  12. Servera pastan med riven ost och ruccola på som garnering.
E-mail
Medel: 4.5 (2 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 543 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2020-10-05