Pasta med portabellosvamp och spenat

Pasta med portabellosvamp och spenat i krämig sås. En vegetarisk svamppasta med supergod portabello som är en jättechampinjon med mycket smak och fast god konsistens. Här har jag fräst svampen i olivolja och vitlök och toppat en tallrik pasta i krämig sås med bladspenat.
Om du vill kan du laga med färsk pasta istället för torkad.
Du kan ersätta portabellosvampen med mindre champinjoner också såklart.
Förslag tillbehör: halverade cocktailtomater samt grönsallad med olivolja och vinäger.
Parmesanost och annan ost är ej vegetarisk om den innehåller löpe. Välj en vegan parmesan istället. Uteslut ev. parmesanost från receptet om du vill.

4 portioner pasta med portionerabellasvamp och spenat

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 12 min
  • Klart på: 22 min

Ingredienser

  • 350 gram torkad pasta som castellane, skruvar, gnocchi, penne eller annan valfri pasta
  • 0,5 gul lök
  • 200 gram portabellosvamp
  • 1 klyfta vitlök
  • 4 msk olivolja
  • 1 msk vetemjöl
  • 1 dl vatten
  • 150 gram färsk babyspenat
  • 1 burk crème fraiche (alternativt grädde, sojagrädde eller havregrädde)
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 1 dl riven parmesanost eller grana padano

Tillagning

  1. Sätt på vatten till pastan.
  2. Skala och hacka lök.
  3. Koka pastan i rikligt med lättsaltat vatten enligt förpackningen. Brukar vara 9-12 minuter beroende på sort.
  4. Fräs löken i en såskastrull med 2 msk olivolja under omrörning någon minut. Skala och pressa vitlök samt tillsätt halva till löken - spara andra halvan till svampen.
  5. Pudra över mjöl och rör runt.
  6. Tillsätt 1 dl vatten och rör runt.
  7. Skölj spenat och hacka den grovt.
  8. Blanda i spenat och crème fraiche. Ta 1 dl av kokvattnet från pastan och rör ut i pastasåsen. Håll såsen varm på låg värme medan pastan kokar klart. Smaka av såsen med salt och svartpeppar.
  9. Skär portabellosvampen i skivor.
  10. Stek dem i 2 msk olivolja några minuter så att svampen får färg på varje sida. Tillsätt en halv pressad vitlök under tiden. Salta och peppra svampen något.
  11. Riv parmesanost.
  12. Häll av pastan.
  13. Blanda pasta och pastasås i en stor skål, kastrull eller på tallrik.
  14. Servera med parmesanosten samt fördela portabellosvampskivorna vid servering eller blanda ner dem i pastan direkt.
  15. Servera svamppastan. Gott med bröd samt babyspenat och tomatsallad.
E-mail
Medel: 3 (3 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Festmat till Valborg och 1 maj

Till Valborg kan man laga lite vad man vill. Här är lite tips på enkla men festliga rätter till grillen samt till buffé med pajer, plock och lite tidiga primörer som sparris och annat grönt. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer