Vegetarisk spagetti Carbonara med svamp

Introduktion och förberedelse

Vegetarisk spagetti eller pasta Carbonara med svamp fräst i vitlök - här skogschampinjoner - samt gröna ärtor, nymalen svartpeppar och grädde.

En god vegetarisk variant av den klassiska Carbonaran.

Serveringsförslag

  • Riven parmesan är valfritt och men dock ej vegetariskt. Man kan ersätta med riven vegan parmesan som Violife prosociano.
  • Vidare kan du ha och äggula till men även det är valfritt.
  • Kan även garneras med strimlad gräslök, salladslök eller hackad bladpersilja.
  • Tomatsallad och/eller grönsallad passar till.

Varianter

  • Gott med vanlig spagetti som Barilla No5 eller tagliatelle, fettucine eller penne. Eller färsk pasta. Överkurs är hemgjord pasta tagliatelle.
  • Gott i är också att fräsa med en strimlad halv röd spansk chilipeppar för mer smak.
  • Du kan även laga en helt vegan Carbonara.

4 portioner vegetarisk spagetti Carbonara

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 350 gram spaghetti eller annan pasta som tagliatelle, fettuccine eller motsvarande färsk pasta
  • 400 gram champinjoner, gärna skogs- eller kastanjechampinjon
  • 4 msk olivolja
  • 1 liten gul lök (valfritt)
  • 4 äggulor
  • 3 dl vispgrädde
  • 1/2 tsk salt
  • 1 pressad vitlök (valfritt)
  • 4 krm nymald grovt mald svartpeppar eller mer
  • 1 dl riven ost, parmesan eller blanda lite parmesan och lite vanlig riven ost (valfritt)
  • 200 gram gröna ärtor (valfritt)

Tillagning

  1. Koka spagetti - vanligtvis ca 8 minuter.
  2. Rensa, skölj och skiva under tiden svampen. Skala och finhacka löken.
  3. Fräs svampen i en panna med olivoljan.
  4. Skala och pressa vitlöken och tillsätt den. Stek några minuter tills svampen har lite färg.
  5. Koka upp grädde med salt i en kastrull.
  6. När spagettin kokat klart häller du av den.
  7. Blanda spagettin med grädden och hälften av den rivna osten.
  8. Smaka av med salt.
  9. Knäck äggen och behåll gulorna i en halva skal.
  10. Servera spagettin eller pastan med den vitlöksfrästa svampen, äggula samt strö över rikligt med svartpeppar och resten av osten.
  11. Vänd runt pastan med äggulan precis innan du äter pastan.
  12. Servera gärna nymalen svartpeppar och riven parmesan i skålar bredvid också. Carbonara brukar serveras med sked och gaffel.
E-mail
Medel: 4.2 (9 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 531 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2021-04-13