Ungersk köttgryta gulasch med högrev eller fransyska

Ungersk köttgryta. Gulasch med högrev eller fransyska blir en god köttgryta till vardags och fest.
Servera gulasch med råris eller kokt potatis. Inlagd gurka, syrade grönsaker, saltgurka och gräddfil passar också till köttgrytan.

4 portioner ungersk köttgryta gulasch med högrev

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 1 tim 30 min
  • Klart på: 1 tim 50 min

Ingredienser

  • 600 g nötkött av högrev eller fransyska
  • 2 gula lökar
  • 3 vitlöksklyftor
  • 3 msk olivolja
  • 2 paprikor, ex en röd och grön
  • 1 dl tomatpuré
  • 1 msk paprikapulver
  • 1 tsk salt
  • 1 lagerblad
  • 0,5 tsk hel kummin
  • 1 tsk mejram
  • 1 tsk timjan
  • 2 msk vetemjöl
  • 4 dl vatten
  • 2 potatisar fast sort

Tillagning

  1. Skär högreven eller fransyskan i tärningar, ca 2x2 cm.
  2. Skala och hacka lök och vitlök.
  3. Skölj och rensa paprika och hacka den i bitar.
  4. Värm en stekpanna och bryn köttet i omgångar i olivoljan i en stekpanna.
  5. Lägg över köttet efter hand i en stor tjockbottnad gryta.
  6. Stek lök och vitlök några minuter tills det fått färg tillsätt till grytan.
  7. Stek paprikan några minuter och tillsätt till grytan.
  8. Tillsätt tomatpuren och kryddorna och stek samt rör om i grytan i några minuter.
  9. Tillsätt vetemjöl och rör runt.
  10. Tillsätt vatten och rör runt.
  11. Låt grytan stå och småkoka under lock i 1,5 timmar. Rör då och då. Spä ev. med mer vatten då och då så att grytan inte kokar torr och bränner.
  12. Skala potatisen och tärna den 2x2 cm stora bitar. Tillsätt till gulaschen när 30 minuters koktid återstår.
  13. Servera ungersk köttgryta med gott bröd, eller råris eller kokt potatis.
  14. Inlagd gurka, syrade grönsaker, saltgurka och gräddfil passar också till köttgrytan.
E-mail
Medel: 4.1 (19 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer