Rågbullar med smetana

Rågbullar bakade med smetana, rågsikt samt pumpakärnor får fin fyllig smak och blir extra saftiga. Lite festligare rågbullar. Rågsikt är 60% vetemjöl och 40% rågsikt (siktat rågmjöl). Rågsiktsbullarna passar till frukost, soppbröd, fika eller till vardags samt buffé. 

Smetana är en syrad grädde och är vanlig i Ryssland främst. Sedan ett tag finns smetana i svenska affärer. Smetana är jättegod att baka - klassiskt är blinier - med eller ha som syrlig sås. Köper du ändå smetana så kan du passa på att ha en del som sås till ex. het mat som chiligryta eller klassisk borsjtj

20 st rågbullar

  • Förberedelse: 2 tim 20 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 2 tim 40 min

Ingredienser

  • 5 dl rågsikt + 1 dl till utbakning
  • 5 dl vetemjöl
  • 4 dl kallt vatten
  • 2 dl smetana
  • 1 pkt jäst på 50 gram
  • 1 tsk salt
  • 2 dl pumpakärnor
  • 1 ägg

Tillagning

  1. Smula ner jästen i en stor bakbunke (eller bunke till bakassistent) och tillsätt lite av vattnet. Rör om tills den löst sig.
  2. Tillsätt resten av vattnet, smetana och salt samt rör om.
  3. Tillsätt och rör i rågsikt och vetemjöl lite i taget till en smidig men lite kladdig deg.
  4. Knåda degen. Du kan använda händerna (15 minuter) på mjölat bakbord eller bakassistent (10 minuter).
  5. Krossa (i en mortel) eller grovhacka hälften av pumpafröna och knåda i dem. Sätt sedan degen att jäsa övertäckt i 60 minuter till dubbel storlek.
  6. Dags att baka ut rågbullarna. Dela förslagsvis degen i fyra delar, knåda degen med lite mjöl och skär ut 5 degbitar från varje - totalt till 20 bullar. Knåda varje degbit till en rund bulle med lite mjöl och lägg med några cm mellanrum på plåtar med bakplåtspapper. Du kan också lägga alla bullar lite tätare i en långpanna med bakplåtspapper. Då jäser och bakas de ihop lite som på bilden men det gillar jag.
  7. Sätt ugnen på 225 grader.
  8. Låt rågbullarna jäsa övertäckta i 30 minuter.
  9. Vispa ihop ett ägg i ett glas eller skål. Pensla bullarna med ägget. Strö över resten av pumpakärnorna eller annan garnering som solrosfrön.
  10. Baka rågsiktsbullarna i 20 minuter tills de fått fin färg och är genombakta.
  11. Ta ut rågbullarna och låt de svalna på galler eller i långpannan. Täcker du över dom blir skorpan mjuk - låter man de svalna utan att täcka över blir skorpan knaprig - bara att välja.
E-mail
Inga röster än

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer