Tomatrisotto

En god klassisk risotto smaksatt med riven parmesan, vitt vin, grönsaksbuljong, hackad tärnad tomat samt basilika. Gott som tillbehör till grillat, fisk, skaldjur eller grönsaker. 

Här hittar du andra varianter på risotto. Skippa smöret och riven parmesan om du vill ha en vegan tomatrisotto. 

2 portioner tomatrisotto

  • Förberedelse: 7 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 27 min

Ingredienser

  • 200 gram kvisttomater
  • 5 blad färsk basilika
  • 0,5 klyfta vitlök
  • 1 msk olivolja
  • 1 msk smör
  • 2,5 dl risottoris som Arborioris eller Carnaroli
  • 2 msk hackad schalottenlök
  • 8 dl grönsaksbuljong eller varmt vatten med en tärning upplöst grönsaksbuljong
  • 1,5 dl torrt vitt vin
  • 1 dl riven parmesanost
  • 0,5 krm svartpeppar
  • 1 krm salt

Tillagning

  1. Skålla, skala och tärna tomaterna genom att skära ett kryss i ändan som ej har blomfästet, doppa dem i kokhett vatten i 2 minuter och sedan skölja och skala av skinnet. Klyfta och ta bort kärnor samt tärna tomatköttet.
  2. Lös upp grönsaksbuljongtärningen i hett vatten om du ej har riktig grönsaksbuljong.
  3. Hacka schalottenlöken fint.
  4. Fräs löken i smör och olja.
  5. Tillsätt riset och fräs under omrörning någon minut. Tillsätt salt.
  6. Tillsätt vinet och låt det koka in några minuter. Börja ta tiden på risotton som ska tillagas i totalt ca 20 minuter. Riset ska ha en tuggmotstånd och ej vara någon gröt.
  7. Tillsätt grönsaksbuljong några dl i taget så att risotton ej kokar torrt. Rör då och då. Koka på medelvärme utan lock.
  8. Riv parmesanosten fint.
  9. Vänd i hälften av de tärnade tomaterna, hälften av basilikan, hälften av parmesanen och smaka av med salt och peppar. Låt bli varmt och späd ev. med buljong om risotton är stabbig - jag gillar när risotton är som krämig likt risgrynsgröt i konsistensen fast med risgryn som är al dente - med tuggmotstånd i kärnan.
  10. Servera risotton direkt toppad med resten av parmesanosten, hackad basilika och tärnade tomater.
E-mail
Medel: 5 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Festmat till Valborg och 1 maj

Till Valborg kan man laga lite vad man vill. Här är lite tips på enkla men festliga rätter till grillen samt till buffé med pajer, plock och lite tidiga primörer som sparris och annat grönt. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer