Tomatrisotto

En god klassisk risotto smaksatt med riven parmesan, vitt vin, grönsaksbuljong, hackad tärnad tomat samt basilika. Gott som tillbehör till grillat, fisk, skaldjur eller grönsaker. 

Här hittar du andra varianter på risotto. Skippa smöret och riven parmesan om du vill ha en vegan tomatrisotto. 

2 portioner tomatrisotto

  • Förberedelse: 7 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 27 min

Ingredienser

  • 200 gram kvisttomater
  • 5 blad färsk basilika
  • 0,5 klyfta vitlök
  • 1 msk olivolja
  • 1 msk smör
  • 2,5 dl risottoris som Arborioris eller Carnaroli
  • 2 msk hackad schalottenlök
  • 8 dl grönsaksbuljong eller varmt vatten med en tärning upplöst grönsaksbuljong
  • 1,5 dl torrt vitt vin
  • 1 dl riven parmesanost
  • 0,5 krm svartpeppar
  • 1 krm salt

Tillagning

  1. Skålla, skala och tärna tomaterna genom att skära ett kryss i ändan som ej har blomfästet, doppa dem i kokhett vatten i 2 minuter och sedan skölja och skala av skinnet. Klyfta och ta bort kärnor samt tärna tomatköttet.
  2. Lös upp grönsaksbuljongtärningen i hett vatten om du ej har riktig grönsaksbuljong.
  3. Hacka schalottenlöken fint.
  4. Fräs löken i smör och olja.
  5. Tillsätt riset och fräs under omrörning någon minut. Tillsätt salt.
  6. Tillsätt vinet och låt det koka in några minuter. Börja ta tiden på risotton som ska tillagas i totalt ca 20 minuter. Riset ska ha en tuggmotstånd och ej vara någon gröt.
  7. Tillsätt grönsaksbuljong några dl i taget så att risotton ej kokar torrt. Rör då och då. Koka på medelvärme utan lock.
  8. Riv parmesanosten fint.
  9. Vänd i hälften av de tärnade tomaterna, hälften av basilikan, hälften av parmesanen och smaka av med salt och peppar. Låt bli varmt och späd ev. med buljong om risotton är stabbig - jag gillar när risotton är som krämig likt risgrynsgröt i konsistensen fast med risgryn som är al dente - med tuggmotstånd i kärnan.
  10. Servera risotton direkt toppad med resten av parmesanosten, hackad basilika och tärnade tomater.
E-mail
Medel: 5 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Klassiska semlor och nya varianter

Fira Fettisdagen - tisdag den 28 januari - med klassiska semlor fyllda med nyvispad grädde och massor med mandelmassa. Här hittar du de klassiska recepten såväl som modernare tolkningar och varianter med mindre fett, utan laktos med mera. 

Läs mer

Våffeldagen den 25 mars

Dags att äta våfflor tills man spricker igen :) Här hittar du våffelsmet med och utan ägg, frasiga och smöriga och andra varianter. Bästa våffellaggen och tips på hur du gräddar våfflor. 

Läs mer

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer