Risotto med räkor

Räkrisotto med handpillade räkor är gott som förrätt, lättare huvudrätt, lunch eller tillbehör.
Vintips till är ett vitt torrt vin som ex. Pinot Gris från Norra Italien eller Franskt Loire.
Du kan också laga räkrisotton med andra skaldjur som ex. kräftstjärtar.

4 portioner risotto med räkor

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 1 msk olja
  • 2 msk smör
  • 0,5 gul lök
  • 3 klyftor vitlök
  • 4 dl rundkornigt ris, avorio- eller carnaroliris, risottoris
  • 2 dl vitt neutralt vin
  • 8 dl grönsaksbuljong, kycklingbuljong eller vatten med 2 buljongtärningar
  • 0,5 tsk salt och 1 krm vitpeppar
  • 0,5 dl till 2 dl riven parmesan eller grano padana
  • 1 tsk limesaft
  • 1 msk dill
  • 2 dl handpillade räkor eller 1 burk skalade räkor i lag

Tillagning

  1. Skala, dela och finhacka löken.
  2. Skala och finhacka vitlöken.
  3. Mät upp buljongen i en kanna. Använder du vatten och buljongtärning så löser du upp buljongen i varmt vatten.
  4. Fräs lök, vitlök och ris i olivolja samt 1 msk smör i en stor kastrull.
  5. Salta och peppra.
  6. Tillsätt det vita vinet, rör om och koka upp.
  7. Koka risotton på medelvärme i 20 minuter, rör då och då samt tillsätt buljong efter hand som risotton kokar ner.
  8. Se till att risotton hela tiden har vätska som kokar.
  9. Riv under tiden osten fint. Hacka dill.
  10. Skala räkor. Häll av lagen om du använder räkor i lag. Pressa limesaft.
  11. Innan servering så vänder du i hälften av osten, dill och 1 msk smör. Smaka av med limesaft, salt och peppar.
  12. Risotton tjocknar något av osten och smöret men ska vara likt lös risgrynsgröt i konsistensen. Tillsätt ev. mer buljong.
  13. Garnera risotton med räkorna samt mer riven ost och servera.
E-mail
Medel: 3 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Festmat till Valborg och 1 maj

Till Valborg kan man laga lite vad man vill. Här är lite tips på enkla men festliga rätter till grillen samt till buffé med pajer, plock och lite tidiga primörer som sparris och annat grönt. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer