Stekt lax med risotto
Introduktion och förberedelse
Laxfilé panerad i panko-ströbröd på krämig risotto med parmesanost och kokt broccoli. Gott och nyttigt.
Det går såklart bra att panera laxen i vanligt ströbröd, sesamfrön eller quinoa.
Köp gärna Krav-märkt eller MSC-märkt lax.
Buljong till risotton kan du laga av 1 liter vatten + 1 buljongtärning av grönsaker eller kyckling. Eller 3 tsk vegetarisk ekologiskt buljongpulver. Eller koka egen grönsaksbuljong.
Att dricka till
Vintips till blir ett vitt friskt vin från Norra Italien eller en Gruner Weltliner från Österrike.
Tillagning
- Börja med risotton: värm buljongen. Har du inte färdig buljong så värmer du vatten i en kastrull och löser upp buljongen i.
- Fräs riset i en stor kastrull i olivolja i ca 3 minuter under omrörning.
- Tillsätt några dl varm buljong och rör om.
- Koka risottoriset på medelvärme i ca 18 minuter, rör då och då samt tillsätt buljong efterhand som vätskan kokar in i riset.
- Riv under tiden osten fint.
- Rensa, skölj och skär ut buketter från broccolin.
- Torka laxen torr med lite hushållspapper.
- Salta och peppra laxen samt vänd den i ströbröd.
- Bryn laxen på båda sidor i en stekpanna med olivoljan. Räkna ca 3 minuter på varje sida.
- Koka broccolibuketterna i några dl vatten med 2 krm salt i ca 3 minuter. Häll av och håll varma.
- Ta av laxen från värmen och låt vila. Håll varm.
- Smaka av risotton med salt och vit- eller svartpeppar. Smaka på riset så att det ej blir överkokt. Det ska ha lite tuggmotstånd i mitten. Du kan ev. behöva lite extra vatten på slutet. Risotton ska vara krämig och såsig.
- Rör i osten precis innan servering.
- Servera risotton med lax på toppen och broccolin till. Garnera ev. med mer riven eller hyvlad parmesan.
Uppskattat näringsvärde per portion: 486 kcal