Grillat kycklingspett med spenatrisotto

Grillat kycklingspett med spenatrisotto och inlagd paprika samt grönsallad på babyspenat och cocktailtomat.
Vill du ha grillad inlagd paprika så förbered den gärna dagen innan - sök recept här på Receptfavoriter - eller köp färdig.

4 portioner grillat kycklingspett med spenatrisotto

  • Förberedelse: 2 tim 10 min
  • Tillagning: 25 min
  • Klart på: 2 tim 35 min

Ingredienser

  • 4 kycklingfiléer
  • 4 msk olivolja
  • 1,5 dl sweet chilisås
  • 2 klyftor vitlök
  • 0,5 dl sesamfrön
  • 4 spett av stål eller trä
  • Spenatrisotto: 0,5 gul lök
  • 3 vitlöksklyftor
  • 1 msk olivolja
  • 1 msk smör
  • 3 dl risottoris
  • 2 dl vitt vin
  • 8 dl grönsaksbuljong
  • 2 dl riven parmesan
  • 1 msk smör
  • 2 krm salt
  • 1 krm peppar
  • 2 dl fräst spenat eller fryst spenat
  • Tillbehör: 65 gram grönsallad
  • 12 cocktailtomater

Tillagning

  1. Dela kycklingfiléerna längs med mitten.
  2. Skär varje kycklingfilé i sex tärningar.
  3. Lägg i en skål med olivolja.
  4. Skala och pressa i vitlök.
  5. Rör i hälften av sweet chilisåsen. Hit kan du förbereda och låta marinera tills det är dags att grilla eller steka spetten. Gärna minst två timmar övertäckt i kylen.
  6. Lägg träspett i blöt. Skölj sallad och tomater samt halvera tomaterna.
  7. Tänd grillen och börja med spenatrisotton.
  8. Spenatrisotto: skala och hacka lök samt pressa vitlök i en stor kastrull. Gärna med tjock botten.
  9. Fräs lök och vitlök i olivolja samt smör någon minut.
  10. Tillsätt riset och fräs någon minut till.
  11. Rör i vinet och koka upp. Rör om.
  12. Tillsätt lite av buljongen i taget efterhand som den kokar in i riset. Rör då och då.
  13. Riv osten till risotton. Skölj färsk spenat om du använder det. Fräs spenaten i en panna med någon msk olivolja. Smaka av med salt och peppar.
  14. Trä sex bitar kyckling på varje spett.
  15. Grilla spetten runt om på medelvärme i ca 10-15 minuter och vänd dem hela tiden. Sweet chilissåsen har mycket socker i sig så de bränns lätt och behöver passas så att värmen ej är för hög. Använder du grill med lock så lägg på locket så värmen sänks.
  16. Pensla spetten med den andra halvan av sweet chilisåsen vid tillagningen och mot slutet. Spetten kan också stekas i grillpanna eller i ugnen på 200 grader i 20 minuter.
  17. När det är någon minut kvar på tillagningen så strör du över sesamfrön runt om på spetten. Kontrollera så att kycklingen är genomstekt och ej rosa inne vid grillspettet genom att skär i en kycklingbit - grilla eller stek annars lite extra.
  18. Innan servering av risotton så smakar du av risotton med salt och peppar. Rör i spenaten samt osten.
  19. När det är någon minut kvar på tillagningen av spetten så strör du över sesamfrön runt om på spetten. Kontrollera så att kycklingen är genomstekt och ej rosa inne vid grillspettet genom att skär i en kycklingbit - grilla eller stek annars lite extra.
  20. Servera kycklingspetten med spenatrisotton och önskade tillbehör som förslagsvis inlagd paprika på toppen samt lite riven parmesan och grönsallad och halverad cocktailtomater vid sidan.
E-mail
Medel: 5 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer