Sparrisrisotto

Risotto med sparris och riven parmesan samt ev. parmaskinka på toppen. Gott till festligare lunch, middag eller förrätt.
Toppa gärna sparrisrisotton med några skivor parmaskinka.
Istället för riven Parmesanost kan du ta riva Grano padano.
Parmesanost och annan ost är ej vegetarisk om den innehåller löpe. Välj en vegan ost med enzym istället. Uteslut ev. parmesanost från receptet om du vill.

4 portioner sparrisrisotto

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 25 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 1 msk olivolja
  • 1 msk smör
  • 3 dl risottoris, rundkornigt ex. Carnaroli eller Arborio
  • 0,5 gul lök
  • 3 klyftor vitlök
  • 2 dl vitt vin
  • ca 5 dl grönsaksbuljong (eller vatten och 1 buljungtärning)
  • 2 dl riven parmesan eller grano padano
  • 1 msk creme fraiche (valfritt)
  • ca 10 gröna sparrisar

Tillagning

  1. Skala och hacka lök samt vitlök fint.
  2. Värm en stor kastrull och fräs lök och vitlök i olivolja samt smör någon minut.
  3. Tillsätt riset och rör runt.
  4. Häll på vitt vin, rör runt och koka in.
  5. Spä sedan med grönsaksbuljong lite i taget så att inte risotton kokar torrt. Rör ofta. Risotton ska koka ca 25 minuter för att bli mjuk och klar. Smaka. Riset ska vara mjukt men ändå ha tuggmotstånd.
  6. Skölj sparrisen. Skär bort det torkade bottensnittet. Skär sedan i sneda slantar men spara någon dm av toppskottet.
  7. Tillsätt den slantade sparrisen ca 5 minuter innan riset kokat klart.
  8. Koka upp lite saltat vatten i en kastrull och förväll toppskotten på sparrisarna i ca 2 minuter eller kör dem i en burk i mikron med lite vatten i 2 minuter.
  9. Riv osten. Rör i parmesanosten när risotton kokat klar och ska serveras.
  10. Smaka av risotten med lite salt och vitpeppar samt ev. en msk creme fraiche.
  11. Toppa risotton med sparrisknopparna och ev. 2-3 skivor parmaskinka samt garnera med lite extra riven ost.
E-mail
Medel: 4.3 (4 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Festmat till Valborg och 1 maj

Till Valborg kan man laga lite vad man vill. Här är lite tips på enkla men festliga rätter till grillen samt till buffé med pajer, plock och lite tidiga primörer som sparris och annat grönt. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer