Halstrad tonfisk med tomatrisotto

 Att halstra är att steka på riktigt hög värme en kort stund i grillpanna, stekpanna eller grill. Tonfisken kan också serveras med annan risotto

När jag jobbade på restaurang så halstrade vi strömming direkt på den heta spishällen någon halvminut på varje sida - då får du en idé hur hett det ska vara när du halstrar fisk. Tonfisken ska alltså få färg och stekyta men ha en rå kärna. För att få smak så är den penslad med glaze med citron, örter, cayenne och rökt paprikapulver.

Köp MSC-märkt tonfisk. Blir också mycket gott med lax. Jättegott är också halstrad halloumiost för vegetarisk variant. 

OBS tänkt på att vissa stek- och grillpannor ej tål att bli så varma ex. billigare varianter i teflon. Teflon kan bli förstört och tom med lossna vid för höga temperaturer och det är det ju inte värt för några bitar tonfisk. Kontrollera därför innan så att din panna tål att bli riktigt varm på spisen. 

2 portioner halstrad tonfisk med tomatrisotto

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 25 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 250-300 gram färsk tonfisk MSC-märkt, 4 bitar
  • Glaze: 0,5 tsk citronskal
  • 1 msk citronsaft
  • 2 msk rapsolja
  • 1 krm spiskummin
  • 0,5 msk honung
  • 0,5 tsk rökt paprikapulver
  • 0,5 krm salt
  • 0,5 krm cayennepeppar
  • 1 msk färsk plockad timjan eller 3 krm torkad timjan
  • 1 tsk torkad oregano
  • Tomatrisotto: 200 gram kvisttomater
  • 0,5 klyfta vitlök
  • 1 msk olivolja
  • 1 msk smör
  • 2,5 dl risottoris som Arborioris eller Carnaroli
  • 2 msk hackad schalottenlök
  • 8 dl grönsaksbuljong eller varmt vatten med en tärning upplöst grönsaksbuljong
  • 1,5 dl torrt vitt vin
  • 1 dl riven parmesanost
  • 0,5 krm svartpeppar
  • 1 krm salt
  • 5 blad färsk basilika

Tillagning

  1. Skölj citron och riv skal samt lägg i en skål. Pressa i citronsaft.
  2. Tillsätt resterande ingredienser och blanda runt. Låt gärna stå och få smak medan du förberedar andra tillbehör.
  3. Tomatrisotto: skålla, skala och tärna tomaterna genom att skära ett kryss i ändan som ej har blomfästet, doppa dem i kokhett vatten i 2 minuter och sedan skölja och skala av skinnet. Klyfta och ta bort kärnor samt tärna tomatköttet.
  4. Lös upp grönsaksbuljongtärningen i hett vatten om du ej har riktig grönsaksbuljong.
  5. Hacka schalottenlöken fint.
  6. Fräs löken i smör och olja.
  7. Tillsätt riset och fräs under omrörning någon minut. Tillsätt salt.
  8. Tillsätt vinet och låt det koka in några minuter. Börja ta tiden på risotton som ska tillagas i totalt ca 20 minuter. Riset ska ha en tuggmotstånd och ej vara någon gröt.
  9. Tillsätt grönsaksbuljong några dl i taget så att risotton ej kokar torrt. Rör då och då. Koka på medelvärme utan lock.
  10. Riv parmesanosten fint.
  11. Vänd i de tärnade tomaterna, hälften av parmesanen och grovhackad basilika samt smaka av med salt och peppar. Späd ev. med buljong om den är stabbig - jag gillar när risotton är som risgrynsgröt fast med risgryn som är al dente med tuggmotstånd i kärnan.
  12. Värm en grillpanna eller stekpanna (som tål extra hög värme).
  13. Halstra och stek tonfisken på hög värme ca en halv minut på varje sida. Pensla med glazen. Den ska få färg men vara rå i mitten.
  14. Servera tonfisken med risotton och skeda gärna över lite extra glaze vid serveringen. Garnera gärna med grovhackad basilika, riven parmesan och ringla över lite fin olivolja.
E-mail
Inga röster än

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Festmat till Valborg och 1 maj

Till Valborg kan man laga lite vad man vill. Här är lite tips på enkla men festliga rätter till grillen samt till buffé med pajer, plock och lite tidiga primörer som sparris och annat grönt. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer