Tagliatelle med svamp- och mascarponeostsås

Mascarpone är en färskost från Italien. Funkar jättebra till sås med svamp blandat med pasta som tagliatelle. Mascarpone kan ersättas med vanlig färskost. Istället för tagliatelle kan du ta pasta som penne, spagetti eller valfri pasta. Istället för parmesan kan du ta grana padano.

Parmesanost och annan ost är ej vegetarisk om den innehåller löpe. Välj en vegan ost med enzym istället. Tofuline har ex. en färskost som kan ersätta mascarponen. Uteslut ev. parmesanost från receptet om du vill.

4 portioner tagliatelle med svamp- och mascarponeostsås

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 350 gram pasta som tagliatelle
  • 7 dl svamp av valfri sort ex. kantareller, champinjoner, trattisar, shiitake, Karl-Johan eller ostronskivling
  • 2 msk smör
  • 1 gul lök eller 2 schalottenlökar
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 0,5 tärning grönsaksbuljong
  • 2 dl vatten
  • 100 gram mascarponeost
  • 0,5 dl riven parmesan
  • 0,5 dl hackad bladpersilja

Tillagning

  1. Börja koka vatten till pastan.
  2. Rensa och hacka svampen grovt.
  3. Skala och finhacka löken.
  4. Fräs svampen i en panna med höga kanter eller stekpanna utan smör under omrörning tills den är torr.
  5. Börja koka pastan.
  6. Tillsätt smör till svampen samt hackad lök samt pressa i vitlök och stek några minuter till under omrörning.
  7. Tillsätt buljongtärning samt vatten och låt småkoka tills pastan är klar.
  8. Riv ost och hacka persilja.
  9. Häll av pastan.
  10. Rör i mascarponeosten i svampen - obs det ska ej koka bara blir varmt.
  11. Vänd pastan i svamp- och mascarponesåsen och servera med riven parmesan samt hackad persilja.
E-mail
Medel: 5 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer