Tagliatelle med lax

Tagliatelle med lax, grädde, citron, fiskbuljong och gräslök. En genialiskt enkel men mycket god rätt.
Du kan också laga pastan med rökt lax.
Förslag är att servera pastan med en grönsallad med tomater samt klyftade tomater och vinägrett, ett gott bröd som baguette samt riven parmesan att strö över pastan.
Pastan kan varieras på massor av vis - några goda smaksättningar: 0,5 gram saffran; 100 gram smulad ädelost; 1 tsk dragon; 0,5 tsk chiliflakes eller 2 msk tomatpuré och 1 tsk oregano.
Om man vill köra lite överkurs kan man även fräsa två finhackade scholottenlökar samt en pressad klyfta vitlök i lite smör och sedan hälla på grädden osv.
Vidare kan man variera innehållet och tillsätta skaldjur som räkor, musslor eller skaldjursmix. Ärtor, halverad cocktailtomater och finstrimlad fänkål är också gott i.
En snäll och barnvänlig rätt. Vidare passar den för IBS-diet samt för laktosintolleranta om du väljer laktosfri grädde och creme fraiche.
Vintips är ett vitt fylligt vin ex. ekfatslagrad Chardonnay.

4 portioner tagliatelle med lax

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 15 min

Ingredienser

  • 350 gram tagliatelle
  • 400 gram laxfilé
  • 2,5 dl grädde
  • 2 dl creme fraiche, kokbar
  • 2 dl vatten
  • 2 tärningar fiskbuljong
  • 0,5 dl citronsaft
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 35 gram fryst hackad gräslök eller någon dl färsk hackad gräslök
  • Tillbehör: 4 klyftor citron till servering
  • 50 gram grönsallad
  • 2 tomater i klyftor
  • 4 msk vinägrett
  • 1 dl riven parmesan eller grana padano

Tillagning

  1. Koka upp vatten till pastan.
  2. Koka upp grädden med vatten och rör ut buljongtärningarna.
  3. Tärna laxen och tillsätt den tillsammans med creme fraiche. Låt sjuda.
  4. Koka tagliatellen enligt paket - vanligtvis 6 minuter.
  5. Smaksätt under tiden laxsåsen med citron, salt och peppar samt tillsätt gräslöken.
  6. Förbered tillbehör som förslagsvis grönsallad med klyftade tomater och bröd. Riv parmesanost om du vill ha det till.
  7. Häll av pastan och blanda den med såsen samt servera med önskade tillbehör som förslagsvis klyftade citroner, grönsallad med tomater, riven parmesanost och ett gott bröd.
E-mail
Medel: 3 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Festmat till Valborg och 1 maj

Till Valborg kan man laga lite vad man vill. Här är lite tips på enkla men festliga rätter till grillen samt till buffé med pajer, plock och lite tidiga primörer som sparris och annat grönt. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer