Spagetti med sås av skogschampinjon samt bacon

Spagetti med sås av skogschampinjon samt knaprig bacon. Krämig pastasås med skogschampinjon, grädde och vitlök smaksatt med tryffel samt parmesan toppat med knaprig bacon.
Du kan såklart ta valfri pastasort. Istället för skogschampinjon kan du ta vanlig champinjon.
Istället för vitt vin kan du ta någon msk vitvinsvinäger.

4 portioner spagetti med svampsås

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 400 gram spagetti eller valfri pasta
  • 200 gram tärnad bacon eller pancetta
  • 2 msk olivolja eller smör
  • 150 gram skogschampinjon
  • 0,5 gul lök
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 msk vetemjöl
  • 2 dl mjölk
  • 2 dl grädde
  • 0,5 dl vitt vin
  • 0,5 dl hackad persilja eller gräslök
  • 1 msk hackad färsk timjan eller något krm torkad
  • 2 krm salt
  • 1 krm nymalen svartpeppar
  • 4 droppar tryffelolja (valfritt)
  • 1 dl riven parmesan

Tillagning

  1. Sätt på en kastrull vatten till pastan. Tillsätt 0,5 tsk salt och några droppar olivolja.
  2. Rensa skogschampinjonerna och skär den i halvor eller grova bitar ca 2x2 cm.
  3. Skala och hacka lök.
  4. Tärna baconet om det ej är gjort.
  5. Värm två stekpannor (gärna med höga kanter) eller wok.
  6. Tillsätt olivolja eller smör i en panna samt lök och skogchampinjon. Fräs på högsta värme under omrörning.
  7. Pudra över vetemjöl och rör ut mjölet i pannan med skogschampinjonerna. Häll på vin och rör ut det. Rör i mjölk och grädde. Tillsätt timjan.
  8. Stek baconet knaprigt på medelvärme i den andra pannan. Skala och pressa vitlök och blanda i svampen. Rör om.
  9. Låt svampsåsen puttra under tiden du kokar pastan och baconet steker.
  10. Koka pastan al dente (eller enligt förpackningen).
  11. Hacka under tiden persilja eller gräslök samt tillsätt till svampsåsen.
  12. Riv ost.
  13. Mixa svampsåsen med en stavmixer grovt. Eller halva soppan mixa i en matberedare samt häll tillbaks i kastrullen.
  14. Smaka av svampsåsen med salt och peppar. Samt ev. några droppar tryffelolja. Häll av pastan.
  15. Blanda spagettin med såsen i en stor skål eller kastrull.
  16. Servera pastan med knaprig tärnat bacon samt riven parmesanost.
E-mail
Medel: 5 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer