Spagetti med sås av skogschampinjon samt bacon

Introduktion och förberedelse

Spagetti med sås av skogschampinjon samt knaprig bacon.

Krämig pastasås med skogschampinjon, grädde och vitlök smaksatt med tryffel samt parmesan toppat med knaprig bacon.

Varianter

  • Du kan såklart ta valfri pastasort som penne, färsk pasta, tagliatelle, gnocchi, bavette eller liknande.
  • Istället för skogschampinjon kan du ta vanlig champinjon eller annan matsvamp som kantareller, citronskivling, Shiitake, ostronskivling eller Karljohan.
  • Istället för vitt vin kan du ta någon msk vitvinsvinäger.
  • Bacon kan bytas mot rökt fläsk, kalkonbacon eller pancetta.
  • Eller uteslut bacon samt parmesan för en vegetarisk version.

Spagetti med krämig svampsås toppad med bacon serverad i tallrik
Spagettin blandas med en krämig sås med skogschampinjon samt toppas med knaperstekt bacon, fläsk eller pancetta.

Att dricka till

Som vin till pastan skulle jag välja ett rött vin som italiensk Sangiovese eller Pinot Noir från Nya Zeeland. Kombucha är ett alternativ med låg alkohol samt alkoholfri öl passar också.

4 portioner spagetti med svampsås

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 400 gram spagetti eller valfri pasta
  • 200 gram tärnad bacon, rökt fläsk eller pancetta
  • 2 msk olivolja eller smör
  • 150 gram skogschampinjoner
  • 0,5 gul lök
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 msk vetemjöl
  • 2 dl mjölk
  • 2 dl grädde
  • 0,5 dl vitt vin
  • 0,5 dl hackad persilja eller gräslök
  • 1 msk hackad färsk timjan eller något krm torkad
  • 2 krm salt
  • 1 krm nymalen svartpeppar
  • 4 droppar tryffelolja (valfritt)
  • 1 dl riven parmesan eller grana padano

Tillagning

  1. Sätt på en kastrull vatten till pastan. Tillsätt 0,5 tsk salt och några droppar olivolja.
  2. Rensa skogschampinjonerna och skär den i halvor eller grova bitar ca 2x2 cm.
  3. Skala och hacka lök.
  4. Tärna baconet om det ej är gjort.
  5. Värm två stekpannor (gärna med höga kanter) eller wok.
  6. Tillsätt olivolja eller smör i en panna samt lök och skogchampinjon. Fräs på högsta värme under omrörning.
  7. Pudra över vetemjöl och rör ut mjölet i pannan med skogschampinjonerna. Häll på vin och rör ut det. Rör i mjölk och grädde. Tillsätt timjan.
  8. Stek baconet knaprigt på medelvärme i den andra pannan. Skala och pressa vitlök och blanda i svampen. Rör om.
  9. Låt svampsåsen puttra under tiden du kokar pastan och baconet steker.
  10. Koka pastan al dente (eller enligt förpackningen).
  11. Hacka under tiden persilja eller gräslök samt tillsätt till svampsåsen.
  12. Riv ost.
  13. Mixa svampsåsen med en stavmixer grovt. Eller halva soppan mixa i en matberedare samt häll tillbaks i kastrullen.
  14. Smaka av svampsåsen med salt och peppar. Samt ev. några droppar tryffelolja. Häll av pastan.
  15. Blanda spagettin med såsen i en stor skål eller kastrull.
  16. Servera pastan med knaprig tärnat bacon samt riven parmesanost.
E-mail
Medel: 4.8 (4 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 476 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2020-12-16