Pasta med spenat, mascarpone och parmesan

En vegetarisk pasta med krämig sås av mascarpone (en italiensk färskost) samt grädde med bladspenat samt smak av vitlök, muskot och parmesanost.
Istället för mascarpone kan du ta annan naturell färskost.
Parmesanost och annan ost är ej vegetarisk om den innehåller löpe. Välj en vegan ost med enzym istället. Välj ev. tofuline färskost istället för mascarpone. Uteslut ev. parmesanost från receptet om du vill.

4 portioner pasta med spenat och mascarpone

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 12 min
  • Klart på: 17 min

Ingredienser

  • 400 gram torkad pasta som tagliatelle eller spagetti. Eller köp färsk tagliatelle till 4 portioner
  • 2 msk olivolja
  • 2 msk smör
  • 2 klyftor vitlök
  • 200 gram färsk babyspenat eller 4 dl tinad tidigare fryst bladspenat
  • 2 krm salt
  • 1 krm svart- eller vitpeppar
  • 2 krm malen muskot
  • 150 gram mascarpone eller naturlig färskost
  • 1,5 dl grädde
  • 1,5 dl finriven parmesan eller grana padano

Tillagning

  1. Sätt på vatten till pastan. Salta vattnet med 0,5 tsk salt.
  2. Skala och pressa vitlök i en panna med höga kanter eller stor kastrull.
  3. Tillsätt olivolja och smör till vitlöken.
  4. Skölj spenaten. Grovhacka den.
  5. Börja koka pastan enligt paket. OBS har du köpt färsk pasta så kokar du den ca 3 minuter eller enligt paket efter du lagat pastasåsen.
  6. Börja fräs vitlöken under omrörning någon minut.
  7. Lägg i spenaten. Fräs vitlök och spenat i några minuter under omrörning.
  8. Tillsätt salt, peppar samt riven muskot.
  9. Rör ut mascarpone samt grädde till en jämn sås. Låt stå på låg värme medan pastan kokar klart. Tillsätt ev. någon slev pastavatten så att såsen späs ut något om den kokar ihop för mycket. Smaka av såsen med salt, peppar samt riven muskot.
  10. Riv parmesan.
  11. Häll av pastan.
  12. Blanda pastan med såsen samt hälften av den rivna osten i en skål eller kastrull.
  13. Servera pastan med resterande riven parmesan på toppen.
E-mail
Medel: 3.3 (3 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Klassiska semlor och nya varianter

Fira Fettisdagen - tisdag den 28 januari - med klassiska semlor fyllda med nyvispad grädde och massor med mandelmassa. Här hittar du de klassiska recepten såväl som modernare tolkningar och varianter med mindre fett, utan laktos med mera. 

Läs mer

Våffeldagen den 25 mars

Dags att äta våfflor tills man spricker igen :) Här hittar du våffelsmet med och utan ägg, frasiga och smöriga och andra varianter. Bästa våffellaggen och tips på hur du gräddar våfflor. 

Läs mer

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer