AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Skrämmande goda recept till Halloween. Pumpapaj, pumpasoppa, kalkon och mycket mer.

Bjud på...
Sök
Android

Hemgjord surkål syrad vitkål

Hemgjord surkål syrad vitkål Hemgjord surkål. Syrad vitkål är billigt, gott och nyttigt. Det går bra att dubbla receptet på surkål. Receptet blir en 2 liters glasburk.
Som syrningskärl kan du använda en stor glasburk, kruka, rostfri hink, stor skål av porslin eller plast. Det finns också speciella jäskrukor med vattenlås för mjölksyrejäsning som är mycket smidiga om du syrar kål och grönsaker ofta.
Vitkål blir som godast på hösten när vitkålen är bäst.
Dofilus (helst bara vasslan) sätter fart på jäsningen men går såklart att syra utan.
Surkål passar till det mesta men speciellt till tysk surkålsfest med surkål på fat med stekta korvar, fläsk, kassler, senap och potatismos sk klassisk Choucroute från Alsace. Surkål passar också till grillad korv och på buffé, julbord mm.
Surkål är bra för magen och tarmen då den innehåller nyttiga bakterier som hjälper vid matsmältning och näringsintag.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote imagevote image 4.1 av 5 (Antal röster: 13)
ca 2 liter surkål syrad vitkål

Ingredienser:

  • 1 kilo vitkål
  • 1 tsk kummin (valfritt)
  • 2 äpplen (valfritt)
  • 1 gul lök (valfritt)
  • 1 msk salt
  • 1,5 dl vassla, avrunnen fil med dofilus (3 dl fil)
  • 2 lagerblad

Tillagning:

  1. Häll filen i ett kaffefilter och låt droppa några timmar eller över natten. Det går också att använda dofilus direkt men syrningen får superfart om du tar vasslan från filen.
  2. Rensa och skär bort fula delar och blad från vitkålen.
  3. Klyv kålhuvudet längs med stammen i fyra klyftor.
  4. Skär bort stammen.
  5. Skär i finare klyftor och strimla sedan varje klyfta så fint du kan för hand, med mandolin, råkostkvarn, rivjärn eller i matberedare.
  6. Lägg 2-3 dl av kålen i den skål du ska jäsa i.
  7. Tillsätt en msk salt och massera in saltet med händerna (ta en plastpåse på handen eller plasthandskar) eller med potatisstöt.
  8. Ta några dl till samt resten av saltet och fortsätt arbeta in saltet. Detta gör att kålen börjar vätska sig och allt kommer igång fortare.
  9. Tillsätt resten av kålen och blanda ihop.
  10. Skala lök. Dela den och skiva den fint samt tillsätt den.
  11. Skala och kärna ur äpple. Dela och skiva äpplena fint samt tillsätt dem.
  12. Tillsätt kummin.
  13. Tillsätt lagerblad.
  14. Häll på vasslan eller filen.
  15. Rör om allt och packa ihop så hårt du kan.
  16. Blanda en halv liter vatten med 5 krm salt.
  17. Lägg en tallrik ovanpå kålen.
  18. Tryck ner kålen med tallriken så att vätskan stiger - täcker inte vätskan så fyll på med salt vatten.
  19. Placera något tungt på tallriken ex. en vattenfylld skål eller kanna.
  20. Nu ska kålen stå och syra sig i rumstemperatur ca 20 grader i två veckor. Kolla så att vätskan täcker då och då. Sista veckan kan du ställa kålen lite svalare ca 16 grader.
  21. Efter 2 veckor är kålen färdigjäst. Godast smak har surkålen efter ca en månads jäsning i sval källare eller skafferi.
  22. Ta fram en väl rengjord stor glasburk på 2 liter eller flera små glasburkar. Sterilisera dem gärna (om du ska spara kålen länge) genom att koka dem eller köra i ugnen på 110 grader i en kvart.
  23. Lyft över surkål och packa ihop. Toppa med vätska. Sätt på lock.
  24. Surkålen håller sig upp till ett halvår oöppnad vid sval förvaring.
  25. Bäst är såklart att ha den i kylskåpet speciellt om du öppnat surkålsburken.


 

Fler recept ur samma kategori som Hemgjord surkål syrad vitkål:

Marinerad grillad paprika
Marinerad grillad paprika med olivolja, vitlök, basilika och bladpersilja.
God som tillbehör till det mesta som grillat, sallader, på risotto, pizza, tapas, fyllningar med mera.
Grillad paprika där skinnet skalas bort och paprikan strimlas att marinera i en burk. Förvaras i kylen.
Låt gärna oljan från paprikan droppa av när du tar av paprikan. Oljan kan du sedan använda till annat ex. att steka i eller ha som dressing med balsamvinäger till sallad.
Vitlökssill med dragon
Vitlökssill med dragon är inlagd sill eller strömming med gräddfil, majonnäs, vitlök och färsk hackad dragon.
Du kan använda färsk sill (ska vara fryst minst ett dygn först) eller salt inläggningssill (den måste du vattna ur innan över natten). Det finns också urvattnad saltsill som ska läggas in med ättikslag först eller sk minutsill som bara är att in lägga direkt med den smaksättning du önskar ex. lök och 1-2-3 lag nedan eller gräddfil och vitlök till vitlökssill.
Ättikslagen gör att den sura ättikan löser upp kalken i fiskbenen så att de inte känns i sillen. Den gör också sillen hållbar.
Alternativ till nedan recept är att lägga in färska fiskfiléer utan skinn i 12 timmar i salt ättikslag (till ett kilo fisk tar du 1 dl 12% ättika, 3 dl vatten och 1,5 msk salt) och sedan två dygn i en ättikslag sk 1-2-3 lag (1 del 12% ättika, två delar socker och tre delar vatten). Lägg ev. till lök, dill, kryddpeppar, lagerblad eller valfri kryddning för ex. löksill, glasmästarsill eller Brantevikssill). Efter det kan den sillen eller strömmingen läggas in i de såser med smaksättning man önskar (ex. senapssill) eller serveras som klar sill om du tillsatt kryddor och ex. lök med mera under inläggningen.
5-min snabbsill i tre smaker
5-minuters snabbsill i tre smaker. Senapssill, variant på Brantevikssill med lök och kryddpeppar samt vitlökssill med ton av chili.
Tre snabba och goda inläggningar som ger smak åt den redan inlagda 5-minuterssillen.
Se alla recept ur kategorin Inläggningar
Inlagd gurka
Två recept på inlagd gurka - hela små inlagda gurkor eller vanlig snabb pressgurka. Pressgurka görs med vanlig slanggurka som skivas och läggs under några timmar i en sötare ättikslag, gärna under press (därav namnet).
Små gurkor blir knapriga och goda inlagda i ättikslag.
Pressgurka och inlagd gurka är gott till husmanskost och smörgåspålägg.
På bilden är det pressgurka med hackad persilja i (blir också gott med dill) - som jag gillar.
Tomatjuice
Tomatjuice. Hemgjord tomatjuice av hela tomater. God och nyttig som dryck, matlagning eller till drinkar som ex. Bloody Mary.
Du behöver en råsaftcentrifug eller en mixer och en sil.
Nachos med hemgjord salsa
Nachos med hemgjord salsa av tärnade tomater, färsk koriander, lök, hackad persilja, vitlök samt chili.
God dippsås att dippa nachos i som tilltugg innan maten eller ha som tomatsalsa och tillbehör till tex mex, tortillas, grillat, på buffé eller vardags.
Se alla recept ur kategorin Grönsaksrecept
Blåbärsgifflar
Blåbärsgifflar. Gifflar med fyllning av blåbärs- och mandelmassa.
Skordalia grekisk vitlökssås
Skordalia - en vitlökssås från Grekland. En sås med rejält med vitlök samt brödsmulor och mandel och olivolja.
God till det mesta som grillat, ugnstekt fisk, grönsaker mm. Passar på buffe och till vitlöksälskare.
Vitlök är mycket nyttigt och innehåller flera aktiva ämnen som är bra för vår kropp.
Såsen var (och är) för grekerna ett sätt att ta tillvara gammalt trist bröd. Istället för att slänga det mixar man ut det med vinäger, olivolja, vitlök och mandel.
Stekt zucchini med vitlök
Stekt zucchini med vitlök, olivolja och lite chili. Gott som tillbehör eller hel rätt blandad med pasta eller till en omelett.
En dressing med senap är gott att skeda över den stekta zucchinin.
Se alla recept ur kategorin Vardagsrecept
Kycklingspett med sweet chili
Kycklingspett med sweet chili, vitlök och sesamfrön. Goda kycklingspett marinerade och grillade med sweet chilisås. Enkla att laga.
Låt gärna spetten marinera i minst 2 timmar innan. De kan dock grillas direkt också.
Kall marinerad kycklingfilé
Kall marinerad kycklingfilé passar till buffé, fest, bjudning, picknick eller till vardags. Smidig att förbereda innan. Kycklingen kan också serveras varm eller ljummen.
Kycklingfiléerna är först stekta, sedan skivade och marinerade i balsamvinäger, olivolja, vitlök och färska örter.
Brysselkex med sylt
Brysselkex med sylt i mitten En småkaka med röd kant bakt av mördeg med syltklick i mitten.
Goda hembakta kakor som är enkla att baka och ger lite färg till kakfatet. Brysselkex är goda till fika.
Se alla recept ur kategorin Buffé
Järpar med gräddsås
Järpar med gräddsås. Järparna serveras med rårörda lingon, pressgurka och potatismos.
Förutom gräddsås är järpar gott med potatismos, inlagd gurka och lingon.
Kokta grönsaker som ärtor, brysselkål, broccoli, blomkål, gröna bönor och morötter passar också till järpar.
Skippar du potatismoset och serverar med kokta bönor och valfria kokta grönsaker så blir rätten GI eller LCHF.
Tillsätter du finhackad persilja blir det persiljejärpar.
Garnera ev. med hackad persilja.
Ugnsbakad röding med vitvinssås
Ugnsbakad röding med vitvinssås, kokt potatis samt kokt sparris och färsk spenat. Ugnsstekt hel fisk med tillbehör.
En hel fisk ca 500 gram räcker till två stora portioner eller 3 normala portioner.
Vintips är blir ett vitt vin som ex. Riesling.
Kokt vårlök
Kokt vårlök är gott med en klick smör eller olivolja, salt och vit- eller svartpeppar.
Kokt vårlök är gott som tillbehör till det mesta.
Du kan strimla och koka med blasten från vårlöken några minuter på slutet.
Se alla recept ur kategorin Husmanskost
Tysk potatissallad
Tysk potatissallad. En potatissallad av kokt kall tärnad potatis i en dressing av olja och vinäger samt rödlök, kapris, senap och persilja.
Mycket god och nyttigare potatissallad utan majonnäs. Tysk potatissallad passar till wienerschnitzel, buffé och utflykter samt som alternativ till vanlig potatissallad.
Wienerschnitzel
Wienerschnitzel. Panerad kalvfilé som stekts eller friterats. Tysk wienerschnitzel är klassikt med tillbehör som skivad citron, sardeller och kapris.
Till wienerschnitzel serveras ofta kokta gröna ärtor. Potatis i någon form är gott till - välj mellan kokt potatis, smörslungad potatis, råstekt potatis, klyftpotatis, pommes frites eller kall tysk potatissallad med kokt tärnad potatis, vinäger, olja, hackad persilja, senap, kapris och hackad rödlök.
Köp ca 1 cm tjocka kalvinnanlår. Skinkschnitzlar går också bra.
Tysk äppelkaka
Tysk äppelkaka eller apfelstrudel. En tysk äppelkaka med äpplen, nötter, kanel och russin smaksatt med lite rom bakad i smördeg.
Servera apfelstrudel med vaniljsås, vispad grädde eller glass som dessert eller fika.
Se alla recept ur kategorin Tysk mat
Inkokt lax med skarpsås och inlagd gurka
Inkokt lax med skarpsås och inlagd gurka. En svensk klassiker med kokt potatis och inlagd gurka.
Vintips till får bli ett fylligt vitt från Alsace ex. Gewurtztraminer.
Det här är en perfekt rätt att förbereda innan - laxen blir bara godare om den får ligga i lagen över någon natt.
Såsen och gurkan kan också göras innan och då är det bara att koka lite potatis, morötter och lök när det är dags.
Fikonbollar fikongodis
Fikonbollar eller fikongodis. Ett gott hemgjort godis och nyttigt godis. Passar till jul om du gillar fikon. Mixa fikon med nötter och annat gott och forma till godisbollar.
Fikon är såklart den viktigaste ingrediensen i fikonbollar men sen kan du ha vad du gillar i också som nötter som mandel, paranötter, hasselnötter eller pistage; mandelmassa; solrosfrön; pumpafrön; sesamfrön eller annan torkad frukt som aprikos; kanel; kakao eller chokladbitar. Du kan marinera fikonen natten innan i lite starkvin som marsala eller sprit som whisky, konjak eller calvados (se till att fikonbollarna bara serveras till vuxna då bara). Vidare kan du rulla fikonbollarna i rostad kokos eller hackad eller flagade nötter som mandel eller hasselnötter. Nedan är ett förslag på goda fikonbollar men använd gärna fantasin samt vad du har hemma.
Fiskterrine terrine med fisk fiskpaté
Fiskterrine eller fiskpaté. Terrine med fisk är fiskfärs av gädda och lax som bakats med ägg i smeten i en avlång terrineform eller brödform.
Skivor av hemlagad fiskterrine är en klassiker och gott ljummen eller kall till förrätt med romsås eller Örtagårdssås, körsbärstomater och blandad sallad; eller till huvudrätt med vitvinssås eller skaldjurssås och kokt potatis; eller kall på buffé med romsås. Fiskterrinen kan också få mönster av den vita färsen av gäddan blandat med en ljust röda färsten av laxen.
Har du en mindre form med höga kanter kan du halvera receptet till 4 portioner.
Förslag på romsås till terrinen nedan som passar både till förrätt, buffé eller huvudrätt.
Skillnaden mellan fiskterrine och fiskpaté sägs vara att fiskpaté ofta bakas in i en deg.
Har du ingen matberedare kan du mala fisken i en kvarn först två gånger och ställa i kylen tills det är dags att röra ihop terrinesmeten.
Vintips till fiskterrine blir ett vitt vin som en klassisk chardonnay ex. från Chablis eller prova ett vin av druvan Viogner.
Se alla recept ur kategorin Kall mat

Gilla oss på Facebook