Hemgjord surkål syrad vitkål

Hemgjord surkål. Syrad vitkål är billigt, gott och nyttigt. Här spontanjäst surkål. Gott till korv, fläsklägg, chocroute med mera. Och öl förstås.
Mjölksyrebakterier finns på kålen och dina händer som jäser kålen under rätt förutsättningar.
Man kan ha i andra grönsaker i surkålen också som slantade morötter, strimlad paprika, rädisor med mera.
Tips: tillsätt 1,5-2% salt per vikt av grönsaker. Salthalten i vätskan är viktig för att mjölksyrebakterier ska trivas. För mycket eller för lite salt kan döda mjölksyrebakterierna.
Saltlagen eller vätskan måste täcka vitkålen. Använd något som trycker ned grönsakerna under ytan ex. en fryspåse med vatten; tallrik, skål eller burk med en vikt på. Glas, keramik eller plast godkänd för livsmedelsanvändning funkar bra. Använd ej metall. För dig som älskar surkål finns det riktiga proffsiga jäskrukor i keramik med vattenlås. Alternativ är att som jag beskriver i receptet två stora plastburkar där man har vitkålen i den undre, lägger på den övre och trycker med en ex. 2 liters en petflaska vatten ner den övre burken på vitkålen så att väskan går upp på kanterna och det jäser utan kontakt med luften.
Jäs i rumstemperatur 20-25 grader. Desto varmare desto fortare går det. Vid svalare temperatur går det saktare men då utvecklas också lite mer smaker.
Det ska vara mörkt där du jäser. Täcköver med en svart sopsäck eller ställ i sval, garderob eller liknande. Jäsningen är klar när det slutat bubbla efter ca 3 dagar upp till en vecka. Lägg över i en lufttät burk och förvara upp till 6 månader svalt och mörkt ex. i kylen eller jordkällare. Öppnad burk förvaras i kylen.
Skålar, jäskrukor och syrningskultur med mera kan man beställa från www.hjemmeproduktion.dk.

2 liter hemgjord surkål

  • Förberedelse: 1 tim
  • Tillagning: 4 dagar 2 tim
  • Klart på: 4 dagar 3 tim

Ingredienser

  • 1 kg färsk vitkål
  • 20 gram salt
  • Smaksättning (valfri): 2 lagerblad
  • 3 msk vit balsamvinäger
  • 3 nejlikor
  • 5 svartpepparkorn

Tillagning

  1. Rensa och skär bort fula delar och blad från vitkålen.
  2. Klyv kålhuvudet längs med stammen i klyftor. Skär bort stammen.
  3. Strimla vitkålen så fint du kan för hand eller i maskin.
  4. Lägg vitkålen i en stor långpanna eller bunke och tillsätt saltet. Massera och knåda sönder kålen så att cellväggarna i kålen går sönder så mycket som möjligt.
  5. Lägg över kålen i det kärl du ska jäsa i - något som rymmer 2,5 liter typ en stor glasburk, kruka, jäskruka, stor skål av porslin eller plastburk (livsmedelsgodkänd).
  6. Tryck ner kålen så att vätskan täcker. Täcker inte vätskan så blanda en halv liter vatten med 10 gram salt och häll på.
  7. Lägg en tallrik ovanpå kålen eller något annat som trycker ner kålen under vätskan. Tryck ner kålen med tallriken så att vätskan stiger och placera något tungt på tallriken ex. en vattenfylld skål, petflaska eller kanna. Ställ mörkt eller täck med svart plastsäck.
  8. Nu ska surkålen stå och i rumstemperatur ca 20 grader i 4 - 14 dagar. Kallare så går det saktare och varmare så går det fortare.
  9. Kålen kan ätas direkt men poängen är ju att syra den så vänta i alla fall tills den har slutat bubbla och smakar syrligt. Ta fram en ren syltburk med lock på minst 2 liter eller flera små glasburkar.
  10. Lyft över surkål, varva med smaksättning som lagerblad, vinäger, nejlikor och svartpepparkorn om du vill. Tryck och packa ihop surkålen. Toppa med lagen. Sätt på lock. Tillsätt eventuellt mer saltlag så att det täcker kålen ex. 3 dl vatten blandat med 6 gram salt.
  11. Surkålen håller sig upp till ett halvår oöppnad vid sval förvaring. Bäst är såklart att ha den i kylskåpet speciellt om du öppnat surkålsburken.
E-mail
Medel: 3.5 (4 röster)

Författare:

Hej, tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Svamprecept från kocken

Vet du inte vad du ska göra med svampskörden eller är du bara sådär grymt sugen på en kantarellmacka? Här hittar du alla möjligt tips på hur du fixar svampen i köket från Receptfavoriters kock Henrik Mattsson. 

Läs mer

Artikel

Sommartips till grillen

Har du börjat tröttna på din grillrepertoar? Behöver du lite nya tips till grillen - och varför smakar grillat så gott? Här hittar du marinader, såser, förrätter, grillspett, helgrillat och tillbehör. 

Läs mer

Artikel

Svalkande sommardrinkar och cocktails

Bjud på en drink eller cocktail innan middagen. Här hittar du lyxig Bellini med champagne eller enklare men goda variander sangria och spritzer. Ett gäng goda drinkar för alla smaker helt enkelt.  

Läs mer

Artikel

Äntligen ny sida

Välkommen till nya Receptfavoriter.se. Nu har sidan snyggats till och blivit mobilvänlig - bättre sent än aldrig. Detta är ett första steg och vi kommer att förbättra sidan ytterligare med större bilder, sökfunktionalitet och annat smått och gott. Ser ni några konstigheter så kontakta gärna mig så kan jag rätta till det. Stort tack till 040.se som byggt sidan.

Läs mer

Artikel