AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Blåbär är superbäret som är både är gott, nyttigt och kan vara helt gratis om man plockar själv....
Sök
Android

Hemgjord surkål syrad vitkål

Hemgjord surkål syrad vitkål Hemgjord surkål. Syrad vitkål är billigt, gott och nyttigt. Det går bra att dubbla receptet på surkål. Receptet blir en 2 liters glasburk.
Som syrningskärl kan du använda en stor glasburk, kruka, rostfri hink, stor skål av porslin eller plast. Det finns också speciella jäskrukor med vattenlås för mjölksyrejäsning som är mycket smidiga om du syrar kål och grönsaker ofta.
Vitkål blir som godast på hösten när vitkålen är bäst.
Dofilus (helst bara vasslan) sätter fart på jäsningen men går såklart att syra utan.
Surkål passar till det mesta men speciellt till tysk surkålsfest med surkål på fat med stekta korvar, fläsk, kassler, senap och potatismos sk klassisk Choucroute från Alsace. Surkål passar också till grillad korv och på buffé, julbord mm.
Surkål är bra för magen och tarmen då den innehåller nyttiga bakterier som hjälper vid matsmältning och näringsintag.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote imagevote image 4.1 av 5 (Antal röster: 14)
ca 2 liter surkål syrad vitkål

Ingredienser:

  • 1 kilo vitkål
  • 1 tsk kummin (valfritt)
  • 2 äpplen (valfritt)
  • 1 gul lök (valfritt)
  • 1 msk salt
  • 1,5 dl vassla, avrunnen fil med dofilus (3 dl fil)
  • 2 lagerblad

Tillagning:

  1. Häll filen i ett kaffefilter och låt droppa några timmar eller över natten. Det går också att använda dofilus direkt men syrningen får superfart om du tar vasslan från filen.
  2. Rensa och skär bort fula delar och blad från vitkålen.
  3. Klyv kålhuvudet längs med stammen i fyra klyftor.
  4. Skär bort stammen.
  5. Skär i finare klyftor och strimla sedan varje klyfta så fint du kan för hand, med mandolin, råkostkvarn, rivjärn eller i matberedare.
  6. Lägg 2-3 dl av kålen i den skål du ska jäsa i.
  7. Tillsätt en msk salt och massera in saltet med händerna (ta en plastpåse på handen eller plasthandskar) eller med potatisstöt.
  8. Ta några dl till samt resten av saltet och fortsätt arbeta in saltet. Detta gör att kålen börjar vätska sig och allt kommer igång fortare.
  9. Tillsätt resten av kålen och blanda ihop.
  10. Skala lök. Dela den och skiva den fint samt tillsätt den.
  11. Skala och kärna ur äpple. Dela och skiva äpplena fint samt tillsätt dem.
  12. Tillsätt kummin.
  13. Tillsätt lagerblad.
  14. Häll på vasslan eller filen.
  15. Rör om allt och packa ihop så hårt du kan.
  16. Blanda en halv liter vatten med 5 krm salt.
  17. Lägg en tallrik ovanpå kålen.
  18. Tryck ner kålen med tallriken så att vätskan stiger - täcker inte vätskan så fyll på med salt vatten.
  19. Placera något tungt på tallriken ex. en vattenfylld skål eller kanna.
  20. Nu ska kålen stå och syra sig i rumstemperatur ca 20 grader i två veckor. Kolla så att vätskan täcker då och då. Sista veckan kan du ställa kålen lite svalare ca 16 grader.
  21. Efter 2 veckor är kålen färdigjäst. Godast smak har surkålen efter ca en månads jäsning i sval källare eller skafferi.
  22. Ta fram en väl rengjord stor glasburk på 2 liter eller flera små glasburkar. Sterilisera dem gärna (om du ska spara kålen länge) genom att koka dem eller köra i ugnen på 110 grader i en kvart.
  23. Lyft över surkål och packa ihop. Toppa med vätska. Sätt på lock.
  24. Surkålen håller sig upp till ett halvår oöppnad vid sval förvaring.
  25. Bäst är såklart att ha den i kylskåpet speciellt om du öppnat surkålsburken.


 

Fler recept ur samma kategori som Hemgjord surkål syrad vitkål:

Inlagda rödbetor
Hemgjorda inlagda rödbetor. Förvara burkarna med hemlagade inlagda rödbetor på en sval och mörk plats. Låt gärna rödbetorna stå och dra något dygn innan servering.
Inlagda rödbetor håller sig månader om lagen täcker rödbetorna. Som lag att lägga in färre eller fler rödbetor kan du använda inläggningslag sk 1-2-3 lag - dvs. 1 del ättika (24%), 2 delar socker och 3 delar vatten.
Öppnad burk rödbetor förvaras i kylen.
Några kryddnejlikor samt skalad färsk ingefära (i storlek som en sockerbit) är goda att lägga i varje burk rödbetor.
Currysill
Currysill som är inlagd sill eller strömming smaksatt med curry i gräddfil, majonnäs och/eller matyoghurt. Tärnat äpple är också gott i currysill.
Du kan använda färsk sill (ska vara fryst minst ett dygn först) eller salt inläggningssill (den måste du vattna ur innan över natten). Det finns också urvattnad saltsill som ska läggas in med ättikslag först eller sk minutsill som bara är att in lägga direkt med den smaksättning du önskar ex. lök och 1-2-3 lag nedan eller gräddfil och vitlök till vitlökssill.
Ättikslagen gör att den sura ättikan löser upp kalken i fiskbenen så att de inte känns i sillen. Den gör också sillen hållbar.
Alternativ till nedan recept är att lägga in fisken i 12 timmar i salt ättikslag (till ett kilo fisk tar du 1 dl 12% ättika, 3 dl vatten och 1,5 msk salt) och sedan två dygn i en ättikslag sk 1-2-3 lag (1 del 12% ättika, två delar socker och tre delar vatten). Lägg ev. till lök, dill, kryddpeppar, lagerblad eller valfri kryddning för ex. löksill, glasmästarsill eller Brantevikssill).
Efter det kan den sillen eller strömmingen läggas in i de såser med smaksättning man önskar (ex. senapssill) eller serveras som klar sill om du tillsatt kryddor och ex. lök med mera under inläggningen.
Brantevikssill
Brantevikssill. Inlagd sill eller strömming med lök, dill, kryddpeppar, citronpeppar och ättika.
Håller en vecka i kylen minst.
Brantevikssill passar till midsommar, jul, påsk eller som lunch med kokt potatis. Namnet sägs komma från en dam som lagade sillen i Brantevik på Österlen i Skåne på 70-talet och då hade citronpeppar (som då var en ny krydda) i lagen. Vanligt är att ha hela filéer till Brantevikssill. Det går såklart också bra att skära dem i bitar.
Se alla recept ur kategorin Inläggningar
Tomatsallad med basilika
Tomatsallad med basilika, rödlök, olivolja och vinäger. Gott, enkelt och nyttigt.
Desto finare tomater, olivolja och vinäger du använder desto godare.
Om du vill ha mildare löksmak så kan du strö lite salt på den strimlade rödlöken och massera in så mjuknar både i smak och konsistens.
Du kan välja annan vinäger som balsamvinäger, cidervinäger, vit balsamvinäger eller valfri sort.
Välj mogna och smakrika tomater - helst ekologiska. Goda sorter är bifftomater, kvisttomater eller cocktailtomater.
Annat gott i tomatsallad är skivad mozzarella eller smulad fetaost och svarta oliver.
Köttsoppa grönsakssoppa med kött och klimp
Köttsoppa. Gör egen klassisk svensk köttsoppa med grönsaker och ev. soppklimp.
En grönsakssoppa med kött som du kokar av ex. soppkött som högrev och goda grönsaker som purjolök, rotselleri, potatis och morot.
Gott med klimp i men det är valfritt.
Köttsoppan kan också smaksättas med några blad libbsticka samt grovt mald kryddpeppar. Är det blast på rotsellerin kan du koka med stjälkarna i soppkoket och hacka bladen att garnera med.
Kokt färsk majs
Kokt färsk majs är god som den är med smör, salt och svartpeppar eller så skär du loss majskornen från kolven och använder majsen till sallad eller annan matlagning.
Du kan också spara majsen i kylen eller frysa den i påsar eller burkar.
Se alla recept ur kategorin Grönsaksrecept
Apelsinkaka
Apelsinkaka. En god och enkel hembakt sockerkaka med smak av apelsin, kanel och mandel.
Råstekta rotsaker
Råstekta rotsaker. Kålrot, rödbetor, potatis med flera rotfrukter blir mycket goda råstekta.
Andra goda rotfrukter att råstekta är palsternacka, rotselleri, persiljerot, gulbeta och kålrabbi.
Vill du inte ha den rödfärgade rotfrukter så byt ut rödbetorna mot ex. palsternacka.
Stroganoff med het korv chorizo
Stroganoff med het korv som chorizo eller annan god köttig korv av valfri sort.
Ett gott bröd samt ris, quinoa, råris eller kokt vete eller couscous passar till stroganoff. En grönsallad med ex. babyspenat, cocktailtomater och avokado eller paprika blandad med lite olivolja, vinäger, salt och peppar passar också till.
Om du vill ha goda grönsaker i stroganoffen så passar fräst röd paprika, tärnad äggplanta, champinjoner, purjolök, riven morot, kokta vita eller svarta bönor mm i stroganoffen.
Se alla recept ur kategorin Vardagsrecept
Skånsk äppelkaka äppelpaj
Skånsk äppelkaka eller äppelpaj med riven kavring. Hemgjord skånsk äpplekaka eller äpplepaj är enkel och god med vaniljsås, vispad grädde eller vaniljglass. Klassisk som dessert till Gåsamiddag.
Istället för ströbröd av kavring så kan man vanligt ströbröd. En annan variant av äppelkakan är med bara äppelmos. Den kan då göras utan att den gräddas. Rör då ihop ströbröd och smör med några msk socker samt en tsk kanel i en panna till en smulig röra. Varva sedan äppelmos och smulor och servera kallt med tillbehör som vispad grädde, glass eller vaniljsås.
Vintips till är en söt dryck som heter Pommeau från Normandie eller ett sött dessertvin eller Vin Santo.
Asiatisk dressing eller marinad
Asiatisk dressing eller marinad är god till det mesta som salladsdressing, marinad eller grillsås. Ex. på sallad, skivat stekt eller grillat nötkött (stek gärna blodigt), fläskkött, stekt eller grillad kyckling, fisk eller grönsaker.
Räkrullar med tunnbröd
Räkrullar med tunnbröd med ingefära, färskost och dill. Goda och enkla räksnittar och tilltugg. Du kan byta ingefäran mot riven pepparrot som också blir mycket gott.
Gott till är ett mousserande vin ex. Rotari Brut eller champagne.
Se alla recept ur kategorin Buffé
Biffar med köttfärs köttfärsbiff
Biffar med köttfärs. Till köttfärsbiff kan du använda blandfärs, nötfärs, fläskfärs, viltfärs eller kycklingfärs. Köttfärsbiffarna kan du smaksätta på andra vis också med olika kryddor som vitlök, fetaost och oregano; persilja, vitlök, rosmarin och oliver; tex mex krydda; curry, garam masala och gurkmeja är några förslag.
Om färsen till biffarna är för lös kan du tillsätta mer ströbröd eller lite potatismjöl för att binda ihop biffarna.
Ett förslag är att passa på att laga tillbehör som rosta potatis, rotfrukter och grönsaker i ugnen när den ändå är varm.
Klassiskt till köttfärsbiffar är annars svampsås, kokt potatis och grönsaker. Råris, quinoa eller kokt vete passar också biffar.
Panerad torsk med dillmajonnäs
Panerad stekt torsk med dillmajonnäs och kokt potatis.
Istället för torsk så går kolja bra.
Köp torsk som är ex. Krav eller MSC märkt samt torsk från Östersjön - men bara från västra Östersjön (väster om Bornholm) där beståndet av torsk är rätt ok.
Kroppkakor
Kroppkakor med kokt potatis, rimmat fläsk, smör och kryddpeppar. Servera hemgjorda kroppkakor med smält smör och lingonsylt.
Du kan frysa kroppkakorna och sedan koka dem direkt från frysen. Ett tips är att koka potatisen till kroppkakorna dagen innan, pressa eller mosa ihop den och låta den stå i kylen över natten. Eller använda överbliven potatis - kroppkakor är en utmärkt resträtt att göra på kall potatis som blivit över från middagen kvällen innan. Till detta recept behöver du 10-12 medelstora kokta potatisar.
Se alla recept ur kategorin Husmanskost
Skinkstek Schweinebraten med rotgrönsaker, gräddsås och spätzle
Skinkstek Schweinebraten på tyskt vis med rotgrönsaker, gräddsås och spätzle. Istället för spätzle kan du ta tagliatelle (bandpasta), råris eller kokt pressad potatis.
En god rätt med skinkstek i god sås med fräsch tomatsallad och tysk pasta sk spätzle.
Går utmärkt att göra på rimmad urvattnad julskinka också (passa på när det reas). Välj en liten julskinka ca 2 kg och dubbla receptet.
Spätzle är en sydtysk pasta av mjöl och ägg i form av avlånga 5-10 cm pastasträngar som är kokta i vatten.
Ofta gör man spätzlen i förväg och förvarar i ett några cm högt lager på en bricka under handduk i kylen. Sedan värmer man i spätzlen i smör i en panna till servering.
Spätzledeg är lösare än pastadeg, innehåller mer ägg och du behöver en spätzlepress eller spätzlehyvel för att forma degsträngarna då degen är klibbig och lite seg. Tyvärr är spätzlepress svårt att få tag på i Sverige och bästa tipset är att beställa från utlandet på nätet eller köpa i Tyskland eller Österrike.
Tysk potatissallad
Tysk potatissallad. En potatissallad av kokt kall tärnad potatis i en dressing av olja och vinäger samt rödlök, kapris, senap och persilja.
Mycket god och nyttigare potatissallad utan majonnäs. Tysk potatissallad passar till wienerschnitzel, buffé och utflykter samt som alternativ till vanlig potatissallad.
Tysk äppelkaka
Tysk äppelkaka eller apfelstrudel. En tysk äppelkaka med äpplen, nötter, kanel och russin smaksatt med lite rom bakad i smördeg.
Servera apfelstrudel med vaniljsås, vispad grädde eller glass som dessert eller fika.
Se alla recept ur kategorin Tysk mat
Pannacotta med björnbär
Pannacotta med björnbär. Pannacotta är en italiensk dessert gjord av grädde, socker, vanilj och så lite gelatin. Pannacottan kan göras i god tid innan servering - det är bara bra så hinner den stelna.
Pannacottan häller du i portionsformar för att stelna i kyl eller frys. Du kan också göra åtta mindre portioner i små glas som då passar att servera på en buffé.
Sött dessertvin är en höjdare till pannacottan förslagsvis Sauternes eller Beaumes de Venise från Frankrike. Eller italienskt Vin Santo.
Hemgjord senap med senapspulver
Hemgjord senap med senapspulver. En god, stark, ljus, slät och snabb senap med senapspulver som passar till julskinkan, skinkmackor och till grillkorv mm.
Senapspulver som ex. Colmans är gjort på gula senapsfrön. Du kan också göra hemlagad senap med mörkare pulver med både bruna och gula senapsfrön som ger en mörkare hemgjord senap.
Senapen är stark i början och tappar sedan i styrka. Håller sig i kylen flera månader.
Pannacotta med hallon
Pannacotta med hallon. Söt vaniljpannacotta med färska hallon är en mycket god kombination.
Citronmeliss kan man också garnera med.
Vintips till pannacotta är ett sött dessertvin ex. Amfora Muscat eller valfri sort.
Se alla recept ur kategorin Kall mat

Gilla oss på Facebook