AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Fixa en buffé till festen. Goda och enkla tips samt recept till en stor buffé. Passar till studentfest,...
Sök
Android

Hemgjord surkål syrad vitkål

Hemgjord surkål syrad vitkål Hemgjord surkål. Syrad vitkål är billigt, gott och nyttigt. Här spontanjäst surkål. Gott till korv, fläsklägg, chocroute med mera. Och öl förstås.
Mjölksyrebakterier finns på kålen och dina händer som jäser kålen under rätt förutsättningar.
Man kan ha i andra grönsaker i surkålen också som slantade morötter, strimlad paprika, rädisor med mera.
Tips: tillsätt 1,5-2% salt per vikt av grönsaker. Salthalten i vätskan är viktig för att mjölksyrebakterier ska trivas. För mycket eller för lite salt kan döda mjölksyrebakterierna.
Saltlagen eller vätskan måste täcka vitkålen. Använd något som trycker ned grönsakerna under ytan ex. en fryspåse med vatten; tallrik, skål eller burk med en vikt på. Glas, keramik eller plast godkänd för livsmedelsanvändning funkar bra. Använd ej metall. För dig som älskar surkål finns det riktiga proffsiga jäskrukor i keramik med vattenlås. Alternativ är att som jag beskriver i receptet två stora plastburkar där man har vitkålen i den undre, lägger på den övre och trycker med en ex. 2 liters en petflaska vatten ner den övre burken på vitkålen så att väskan går upp på kanterna och det jäser utan kontakt med luften.
Jäs i rumstemperatur 20-25 grader. Desto varmare desto fortare går det. Vid svalare temperatur går det saktare men då utvecklas också lite mer smaker.
Det ska vara mörkt där du jäser. Täcköver med en svart sopsäck eller ställ i sval, garderob eller liknande. Jäsningen är klar när det slutat bubbla efter ca 3 dagar upp till en vecka. Lägg över i en lufttät burk och förvara upp till 6 månader svalt och mörkt ex. i kylen eller jordkällare. Öppnad burk förvaras i kylen.
Skålar, jäskrukor och syrningskultur med mera kan man beställa från www.hjemmeproduktion.dk.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote imagevote image 4.1 av 5 (Antal röster: 14)
2 liter hemgjord surkål
Förberedelse: 1 tim
Tillagning:4 dagar 2 tim
Klart på:4 dagar 3 tim

Ingredienser:

  • 1 kg färsk vitkål
  • 20 gram salt
  • Smaksättning (valfri): 2 lagerblad
  • 3 msk vit balsamvinäger
  • 3 nejlikor
  • 5 svartpepparkorn

Tillagning:

  1. Rensa och skär bort fula delar och blad från vitkålen.
  2. Klyv kålhuvudet längs med stammen i klyftor. Skär bort stammen.
  3. Strimla vitkålen så fint du kan för hand eller i maskin.
  4. Lägg vitkålen i en stor långpanna eller bunke och tillsätt saltet. Massera och knåda sönder kålen så att cellväggarna i kålen går sönder så mycket som möjligt.
  5. Lägg över kålen i det kärl du ska jäsa i - något som rymmer 2,5 liter typ en stor glasburk, kruka, jäskruka, stor skål av porslin eller plastburk (livsmedelsgodkänd).
  6. Tryck ner kålen så att vätskan täcker. Täcker inte vätskan så blanda en halv liter vatten med 10 gram salt och häll på.
  7. Lägg en tallrik ovanpå kålen eller något annat som trycker ner kålen under vätskan. Tryck ner kålen med tallriken så att vätskan stiger och placera något tungt på tallriken ex. en vattenfylld skål, petflaska eller kanna. Ställ mörkt eller täck med svart plastsäck.
  8. Nu ska surkålen stå och i rumstemperatur ca 20 grader i 4 - 14 dagar. Kallare så går det saktare och varmare så går det fortare.
  9. Kålen kan ätas direkt men poängen är ju att syra den så vänta i alla fall tills den har slutat bubbla och smakar syrligt. Ta fram en ren syltburk med lock på minst 2 liter eller flera små glasburkar.
  10. Lyft över surkål, varva med smaksättning som lagerblad, vinäger, nejlikor och svartpepparkorn om du vill. Tryck och packa ihop surkålen. Toppa med lagen. Sätt på lock. Tillsätt eventuellt mer saltlag så att det täcker kålen ex. 3 dl vatten blandat med 6 gram salt.
  11. Surkålen håller sig upp till ett halvår oöppnad vid sval förvaring. Bäst är såklart att ha den i kylskåpet speciellt om du öppnat surkålsburken.


 

Fler recept ur samma kategori som Hemgjord surkål syrad vitkål:

Rårörda lingon
Rårörda lingon. Lingon blandade med socker syltar sig själva till en hållbar lingonsylt.
Sterilisera gärna burken om du ska spara lingonen längre tid. Värm då glasburken i ugnen i 10 minuter på 120 grader eller koka den några minuter. Du kan också spara de rårörda lingonen i plastburk i kylen. Eller frysa dem.
225 gram lingon är ett paket frysta lingon. Istället för frysta lingon kan du ta ca 3 dl färska lingon.
Inlagda salta citroner
Inlagda salta citroner. Ett tillbehör från södra Medelhavet och norra Afrika. Används mycket i främst Marocko som smaksättning i grytor som tagine och citronkyckling med mera.
OBS tillagningstiden stämmer ej då citronerna marineras och läggs in i en månad innan de används. Dock tar de ca 30 minuter att förbereda samt lägga in.
De inlagda citronerna håller oöppnade upp till två år på mörk och sval plats. Öppnad burk förvaras säkrast i kylen.
Vitlökssill de lux med rostad vitlök
Vitlökssill med rostad vitlök. Extra god vitlökssill får du om du rostar vitlöksklyftorna i ugnen innan. Då blir vitlöken mjuk och söt men fyllig i smaken.
Sillen är lätt att laga men du får ha lite framförhållning då den ska stå och dra åt sig smakerna i kylen minst fem timmar och helst 1-2 dygn.
Räkna en burk inläggningssill på 420 gram vilket motsvarar 190 gram avrunnen saltsillfilé utan skinn till fyra portioner.
Använder du färsk sill så sök recept här på Receptfavoriter efter Inlagd sill strömming.
Använder du 5 minuters sill så är den redan inlagd. Den är det bara att hälla av lagen och lägga in i smaksättningen samt sedan låta stå och få smak.
Se alla recept ur kategorin Inläggningar
Morötter i vitt vin
Morötter i vitt vin med basilika passar som tillbehör till det mesta grillat samt på buffé och som sidorätt. Nyttiga och goda morötter.
Spontansallad med bacon och ägg
En blandad sallad med bacon, ägg, grönsallad, kidneybönor, paprika, bönor, lök, majs och tomater i vinäger och olivolja smaksatt med lite chili.
Du kan ta andra och laga din egen spontansallad ex. med andra bönor, tärnad ost, skinka, kassler, grillad kyckling, rivna morötter, rivna betor, kokt bulgur, kokt vete, groddar, babyspenat, riven rotselleri, rostade nötter som valnötter, solrosfrön, frukt som tärnat äpple, päron, ädelost osv efter tycke och blanda din egen spontansallad.
Vill du ha en vegetarisk sallad kan du ersätta baconet och ägg med soltorkad tomat samt tofu eller tärnad ost.
En god och nyttig sallad som passar som egen rätt till lunch eller lätt middag eller som tillbehör. Gi- och LCHF-anpassad (skippa ev. majsen). Tack Björn som GI-bantar.
Rostade rotfrukter med äpple
Rostade rotfrukter med äpple i ugnen. Ett tillbehör som passar till det mesta. Här med potatis, sötpotatis, morötter, kålrot, rotselleri samt rosmarin.
Du kan byta ut grönsaker som du vill. Jordärtskockor, palsternacka, rödbetor, vitlök, persiljerot, rödlök, kål med mera passar bra att rosta i ugnen.
Räkna minst 1 kg rotfrukter till 4 portioner.
Se alla recept ur kategorin Grönsaksrecept
Arraksbollar Myrstackar
Arraksbollar eller myrstackar. Chokladbollar med arrakssmak från punsch rullade i chokladströssel. Även kallade myrstackar.
Istället för punsch (om man vill ha arraksbollar utan sprit) kan man använda några droppar arraksarom som finns på bakhyllan.
Massaman Thai kycklingcurry
Massaman Thai kycklingcurry en currygryta med kyckling, kokosmjölk, potatis, currypasta, jordnötter, morot och broccoli. Gott med jasminris.
Ugnsbakad torsk med skaldjurssås
Ugnsbakad torskfilé med skaldjurssås med räkor, kokt potatis samt spenat.
Köp MSC eller Krav-märkt torsk. Rätten kan också göras med annan fiskfilé som gös, plattfisk eller lax.
Det finns fin styckfryst torsk som är smidigt att laga. Räkna annars 130-150 gram torsk per portion. Godas blir det med torskfilé från färsk torskrygg.
Se alla recept ur kategorin Vardagsrecept
Shole Zard Persisk risdessert
Shole Zard är en Persisk kall dessert med ris smaksatt med saffran och garnerad med kanel, mandel och pistaschnötter.
Shole Zard är lik en rispudding.
Namnet Shole Zard betyder fritt översatt Gula eldflammor pga av saffranspistiller som är vanlig variant av saffran att smaksätta med (i sverige är saffran på påse vanligast så här blir riset mest bara gult).
Shole Zard garneras med malen kanel, strimlad mandel och pistaschnötter. Även rosa kärnor av granatäpple är fint att garnera med.
Rosta gärna nötterna lätt i en torr panna innan garnering.
Pulled pork
Pulled pork är långstekt griskött som dras isär till servering. Pulled pork kan lagas på flera olika vis och med olika kryddningar - det viktiga är att köttet steks så pass länge att det lätt kan dras isär samt är mört och smakrikt. Pulled pork passar perfekt att laga på de billigare delarna av grisen som grishals (fläskkarré), tjocka revben eller fläsklägg.
Pulled pork kan också stekas på lägre värme ca 100 grader - räkna då 2-3 timmars ytterligare tillagning.
Om du väljer att laga en större bit på 2-3 kilo så blir det mycket god pulled pork om du steker det på 100 grader i 10 timmar. Höjer du värmen till 150 grader så kan du räkna ca 6 timmar.
Marinerar du grisköttet över natten i kryddorna och med löken får du extra god smak.
Istället för kryddblandningen nedan kan man använda färdig bbq-rub eller bbq-sås.
Vid servering kan man först dra isär köttet och sedan fräsa det i lite olja och krydda med någon tsk soja, några msk barbequesås och gärna några tsk hemgjord piri-piri salsa (sök recept här på receptfavoriter) eller annan chilisås. Att värma och steka på köttet är speciellt gott om du har förberett din pulled pork innan och ej vill servera kallt kött.
Servera pulled pork med valfria tillbehör - enkelt och genialiskt gott är att servera pulled pork sandwich med endast surdegsbröd, avokado, barbequesås, grönsallad och tomat; vidare är strimlad isbergssallad, tzatziki och inlagd rödlök eller lökconfit gott. Annat gott till pulled pork är rå strimlad rödlök, hamburgerböd, hackad bladpersilja, skivad inlagd gurka osv.
Tortillabröd eller tacos är också gott att fylla på tex-mex vis med pulled pork, guacamole, sallad, salsa, majs, svarta bönor, riven ost eller annat från tex-mex hyllan. Om du vill kan du då krydda köttet med tex-mex krydda när du steker det istället för kryddblandningen i receptet nedan.
Rostade kastanjer
Rostade kastanjer. Att rosta egna kastanjer är lätt och blir mycket gott.
Nyrostade kastanjer är supergoda som de är som snacks eller så kan de serveras som en liten förrätt eller tapasrätt med smör smaksatt med lite citron och salt.
Du kan rosta kanstanjer i ugnen eller över grillen i folie. De går också att baka i micron i ca 4 minuter.
Rostade kastanjer är också gott tillbehör till finare kötträtter - speciellt anka och vilt. Vidare är rostade kastanjer goda i wok och med ex. ostronsås och purjolök som en liten egen rätt.
Se alla recept ur kategorin Buffé
Plättårta eller plättatårta
Plättårta är en tårta med plättar varvade med sylt och vispad grädde. Som en pannkakstårta fast med plättar. Plättatårta säger min farmor från Skåne att det hette förr.
Du kan grädda pannkakor istället för plättar av samma smet.
Jordgubbssylt, hallonsylt, hjortronsylt eller blåbärssylt är gott till plättarna.
Istället för enbart vetemjöl kan du ta hälften grahamsmjöl.
Gravad lax med hovmästarsås
Gravad lax med hovmästarsås och färskpotatis. Här är det köpt gravlax men hovmästarsåsen är hemgjord.
Räkna förslagsvis tre skivor och mellan 120-150 gram rökt lax per portion.
Kokt potatis
Kokt potatis. Ett grundrecept på hur man kokar potatis som vinterpotatis, fast potatis med skal, mandelpotatis, delikatesspotatis och färskpotatis.
Någon dl av potatisvattnet kan användas att späda ex. gräddsås med som då får fin konsistens då stärkelsen i potatisvattnet reder såsen något.
Kokar du färskpotatis till ex. midsommar eller till sillbord så kan du ha i några stjälkar dill under kokningen.
Räkna ca 16 småpotatisar, 12 medelstora eller 8 större potatisar till 4 portioner. Är man riktigt hungrig så räkna 1-1,2 kg potatis till fyra portioner.
Se alla recept ur kategorin Husmanskost
Tysk potatissallad
Tysk potatissallad. En potatissallad av kokt kall tärnad potatis i en dressing av olja och vinäger samt rödlök, kapris, senap och persilja.
Mycket god och nyttigare potatissallad utan majonnäs. Tysk potatissallad passar till wienerschnitzel, buffé och utflykter samt som alternativ till vanlig potatissallad.
Schwarzwaldtårta
Schwarzwaldtårta. En klassisk gräddtårta från Tyskland med nöt- och marängbotten, gräddfyllning garnerade med chokladplattor på toppen.
Schwarzwaldtårta blir god direkt när den är spröd i marängen men även om några timmar eller om den bakas kvällen innan så mjuknar nötbottnarna och Schwarzwaldtårtan blir lättare att skära upp (vänta då med garnering tills servering). Ett annat alternativ är att baka nöt- och marängbottnarna dagen innan och förvara på ett torrt och varmt ställe att torka till. Sedan fyller du med grädde och garnerar tårtan till servering.
Hemgjord ölkorv
Hemgjord ölkorv smaksatt med vitlök, paprika och olika peppar. Smala långa ölkorvar stoppade med malt griskött stoppade i lammfjälster. Du kan också stoppa ölkorven med svinfjälster men då blir de tjockare. Då behöver du inte lika mycket fjälster men de måste torkas i ca 3 veckor jämfört med 8-10 dagar för smala ölkorvarna med lammfjälster. Korvsmeten prepareras med en mjölksyrabakteriekultur sk startkultur samt nitritsalt så att de håller sig vid torkningen. Torkningen ska ej vara för torrt utan korvarna ska torka inifrån så att säga. Vid torkningen ska det vara luftfuktigt så ett skåp ex. kett avstängt kylskåp eller annat skåp med dörr lite på glänt, stor plasttunna med lock eller stor plastlåda med lock (gör korvarna så långa att de får plats att hänga) där du kan reglera öppningen funkar att hänga och torka korvarna i. Lägg ett skrynklat hushållspapper dränkt med ättika under korvarna så är risken mindre att de får fel bakteriekultur och skulle de börja mögla på ytan så tvätta korvarna rena med ättika och fortsätt sedan torka dem.
Du behöver också bomullssnöre och en plats att hänga korvarna att torka med pinnar som en torkställning där du kan reglera luftfuktighet ex. ett avstängt kylskåp eller annat skåp med dörr lite på glänt, stor plasttunna med lock eller en stor plastlåda med lock.
Räkna att det tar 10-11 dagar innan du har ölkorvar att njuta av. Korvarna ska torka och jäsa i runt 8 dagar så man får ha lite framförhållning.
Tack till Alan Dougan för recept.
Se alla recept ur kategorin Tysk mat
Pesto med ramslök
Pesto med ramslök, solrosfrön och olivolja. Ramslökspesto är gott som sås och tillbehör till allt där vanlig pesto passar. Ramslök är full med nyttigheter och funkar perfekt till pesto - speciellt om man tröttnat på basilikasmak och vill ha en svensk variant av pesto.
Ramslök kallas också skogsvitlök då den smakar lite vitlök. Den ska helst inte kokas då tappar den smak och näring.
Ramslök säljs i välsorterade grönsaksdiskar. Man kan också plocka den själv då den växer vilt i södra och mellersta Sverige. Den är dock fridlyst i Blekinge.
Om du vill kan du halvera receptet och laga ramslökspeston på ett paket 50 gram ramslök.
Hemgjord Creme Fraiche
Hemgjord Crème Fraiche av grädde blir väldigt god och är passar att använda till fest, buffé eller vardags. Riktigt enkelt att laga. Bjud ex. på hemgjord creme fraiche till midsommar med matjessill, gräslök och färskpotatis.
Du behöver beställa frystorkad crème fraiche-kultur ex. från ostlabbet.se.
När du väl ha en färdig creme fraiche använder du en sparad del (0,5 dl räcker - förvara i kylen) som start för nästa omgång creme fraiche. Kan upprepas 10-15 gånger.
Kan serveras som sås naturell ex. med varmrökt lax, dekatesspotatis och citron. Ett annat gott förslag är att smaksätta med ex. hackade örter och vitlök samt servera som kall sås till grillat kött, lax eller kyckling serverat med rostade rotfrukter eller klyftpotatis.
Ceasardressing med ägg och sardeller
Ceasardressing med ägg, sardeller, parmesan, vitlök och worcestersås. Ceasardressing eller ceasarsås serveras oftast till ceasarsallad som är en sallad med plockad romansallad, brödkrutonger, riven parmesan och knaperstekt bacon.
Ceasardressing är också god till grillat kött, fisk, kyckling, rostad potatis, rostade rotfrukter osv.
Se alla recept ur kategorin Kall mat

Gilla oss på Facebook