AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Recept och tips till kräftskivan. Allt från att koka kräftor själv till kräftsallad och goda tillbehör....
Sök
Android

Hemgjord surkål syrad vitkål

Hemgjord surkål syrad vitkål Hemgjord surkål. Syrad vitkål är billigt, gott och nyttigt. Det går bra att dubbla receptet på surkål. Receptet blir en 2 liters glasburk.
Som syrningskärl kan du använda en stor glasburk, kruka, rostfri hink, stor skål av porslin eller plast. Det finns också speciella jäskrukor med vattenlås för mjölksyrejäsning som är mycket smidiga om du syrar kål och grönsaker ofta.
Vitkål blir som godast på hösten när vitkålen är bäst.
Dofilus (helst bara vasslan) sätter fart på jäsningen men går såklart att syra utan.
Surkål passar till det mesta men speciellt till tysk surkålsfest med surkål på fat med stekta korvar, fläsk, kassler, senap och potatismos sk klassisk Choucroute från Alsace. Surkål passar också till grillad korv och på buffé, julbord mm.
Surkål är bra för magen och tarmen då den innehåller nyttiga bakterier som hjälper vid matsmältning och näringsintag.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote imagevote image 4.1 av 5 (Antal röster: 14)
ca 2 liter surkål syrad vitkål

Ingredienser:

  • 1 kilo vitkål
  • 1 tsk kummin (valfritt)
  • 2 äpplen (valfritt)
  • 1 gul lök (valfritt)
  • 1 msk salt
  • 1,5 dl vassla, avrunnen fil med dofilus (3 dl fil)
  • 2 lagerblad

Tillagning:

  1. Häll filen i ett kaffefilter och låt droppa några timmar eller över natten. Det går också att använda dofilus direkt men syrningen får superfart om du tar vasslan från filen.
  2. Rensa och skär bort fula delar och blad från vitkålen.
  3. Klyv kålhuvudet längs med stammen i fyra klyftor.
  4. Skär bort stammen.
  5. Skär i finare klyftor och strimla sedan varje klyfta så fint du kan för hand, med mandolin, råkostkvarn, rivjärn eller i matberedare.
  6. Lägg 2-3 dl av kålen i den skål du ska jäsa i.
  7. Tillsätt en msk salt och massera in saltet med händerna (ta en plastpåse på handen eller plasthandskar) eller med potatisstöt.
  8. Ta några dl till samt resten av saltet och fortsätt arbeta in saltet. Detta gör att kålen börjar vätska sig och allt kommer igång fortare.
  9. Tillsätt resten av kålen och blanda ihop.
  10. Skala lök. Dela den och skiva den fint samt tillsätt den.
  11. Skala och kärna ur äpple. Dela och skiva äpplena fint samt tillsätt dem.
  12. Tillsätt kummin.
  13. Tillsätt lagerblad.
  14. Häll på vasslan eller filen.
  15. Rör om allt och packa ihop så hårt du kan.
  16. Blanda en halv liter vatten med 5 krm salt.
  17. Lägg en tallrik ovanpå kålen.
  18. Tryck ner kålen med tallriken så att vätskan stiger - täcker inte vätskan så fyll på med salt vatten.
  19. Placera något tungt på tallriken ex. en vattenfylld skål eller kanna.
  20. Nu ska kålen stå och syra sig i rumstemperatur ca 20 grader i två veckor. Kolla så att vätskan täcker då och då. Sista veckan kan du ställa kålen lite svalare ca 16 grader.
  21. Efter 2 veckor är kålen färdigjäst. Godast smak har surkålen efter ca en månads jäsning i sval källare eller skafferi.
  22. Ta fram en väl rengjord stor glasburk på 2 liter eller flera små glasburkar. Sterilisera dem gärna (om du ska spara kålen länge) genom att koka dem eller köra i ugnen på 110 grader i en kvart.
  23. Lyft över surkål och packa ihop. Toppa med vätska. Sätt på lock.
  24. Surkålen håller sig upp till ett halvår oöppnad vid sval förvaring.
  25. Bäst är såklart att ha den i kylskåpet speciellt om du öppnat surkålsburken.


 

Fler recept ur samma kategori som Hemgjord surkål syrad vitkål:

Röda vinbärssylt sylt på röda vinbär
Röda vinbärssylt. Hemgjord sylt på röda vinbär. Gott till rostmackan, dessert, pannkakor, creme caramel, ostbrickan samt desserter.
Rödavinbärssylt har en härlig sötsur smak och funkar bra till söta desserter som panna cotta, cheesecake mm.
Ta i natriumbensoat om du ska spara sylten och kommer att ha den öppen i kylen längre tid. Ska du äta sylten direkt skippar du konserveringsmedel. Du kan också använda syltsocker såklart.
Ska du ha sylten länge är det bra om du steriliserar glasburkarna med röda vinbärssylt genom att koka dem eller värma dem till 100 grader i ugnen. Inga fingrar sedan i sylten då blir den snabbt dålig.
Inlagda salta citroner
Inlagda salta citroner. Ett tillbehör från södra Medelhavet och norra Afrika. Används mycket i främst Marocko som smaksättning i grytor som tagine och citronkyckling med mera.
OBS tillagningstiden stämmer ej då citronerna marineras och läggs in i en månad innan de används. Dock tar de ca 30 minuter att förbereda samt lägga in.
De inlagda citronerna håller oöppnade upp till två år på mörk och sval plats. Öppnad burk förvaras säkrast i kylen.
Gravad inlagd sill eller strömming
Gravad inlagd sill eller strömming. Färsk sill eller strömming från början som du gravar i salt och lägger in i ättikslag och använder som grund till smaksatt sill som vitlökssill, senapssill och klar sill som löksill med 1-2-3 lag.
Sillen kan serveras till silbord, julbord, påsk eller midsommar. Eller bara med kokt potatis och knäckebröd.
Alternativ till nedan recept är att lägga in färska fiskfiléer utan skinn i 12 timmar i salt ättikslag (till ett kilo fisk tar du 1 dl 12% ättika, 3 dl vatten och 1,5 msk salt) och sedan två dygn i en ättikslag sk 1-2-3 lag (1 del 12% ättika, två delar socker och tre delar vatten). Lägg ev. till lök, dill, kryddpeppar, lagerblad eller valfri kryddning för ex. löksill, glasmästarsill eller Brantevikssill). Efter det kan den sillen eller strömmingen läggas in i de såser med smaksättning man önskar (ex. senapssill) eller serveras som klar sill om du tillsatt kryddor och ex. lök med mera under inläggningen.
Se alla recept ur kategorin Inläggningar
Spontansallad med bacon och ägg
En blandad sallad med bacon, ägg, grönsallad, kidneybönor, paprika, bönor, lök, majs och tomater i vinäger och olivolja smaksatt med lite chili.
Du kan ta andra och laga din egen spontansallad ex. med andra bönor, tärnad ost, skinka, kassler, grillad kyckling, rivna morötter, rivna betor, kokt bulgur, kokt vete, groddar, babyspenat, riven rotselleri, rostade nötter som valnötter, solrosfrön, frukt som tärnat äpple, päron, ädelost osv efter tycke och blanda din egen spontansallad.
Vill du ha en vegetarisk sallad kan du ersätta baconet och ägg med soltorkad tomat samt tofu eller tärnad ost.
En god och nyttig sallad som passar som egen rätt till lunch eller lätt middag eller som tillbehör. Gi- och LCHF-anpassad (skippa ev. majsen). Tack Björn som GI-bantar.
Stuvad spenat
Stuvad spenat. Hackad eller grovhackad bladspenat stuvad i vit sås sk Bechamelsås.
Gott och nyttigt som sås och grönsak i ett.
Passar till stekt falukork, korv, fårfiol, rökt lax, isterband, stekt fisk med mera.
Om du gillar muskotnöt kan du ha i något krm malen muskot i stuvning.
Har du använt väl sköljd spenat till stuvningen, snabbt kylt ner den i kallt vattenbad samt kokat upp den igen innan servering så är det ingen fara att servera spenaten ex. dagen efter. Då hinner det inte bildas nitrit-gift av ev. jordbakterier och den nitrat som finns naturligt i spenaten.
Pepperonata italiensk grönsaksröra
Pepperonata är en italiensk grönsaksröra med paprika, zucchini, lök, tomat, olivolja och vitlök.
Pepperonata är gott till grillat som ex. grillad kycklingfilé toppad med pesto serverad med klyftpotatis. Eller som tillbehör till det mesta. Dubblera receptet så passar det utmärkt på buffébordet.
Pepperonata kallas Ratatouille på franska men då ofta med aubergine också.
Pepperonata kan smakas av med en nypa socker och lite god vinäger förutom salt och peppar. Man kan också ha chili ex. en spansk chilifrukt för lite hetta.
Se alla recept ur kategorin Grönsaksrecept
Cobbsallad
Cobbsallad med grillad kyckling, bacon, ägg, avokado, romansallad, isbergssallad, tomat, grönmögelost, salladslök och dressing.
Servera din Cobbsallad med gott bröd om du vill.
Istället för roman- och isbergssallad kan du ta valfri blandning grönsallad samt välja salladsdressing efter tycke.
Cobbsallad sägs vara döpt efter den amerikanske restaurangägaren Robert Howard Cobb. Salladen skapades en sen kväll då kocken tog vad han hade över från dagen som kokt ägg, grillad kyckling, bacon, ost osv och slängde ihop till en sallad. Resultatet blev så bra att salladen sedan blivit en klassiker världen över.

Limepannacotta
Limepannacotta. En god variant på pannacotta smaksatt med lime. Här serverad med fruktsallad på melon, jordgubbar och blåbär.
Du kan smaksätta pannacottan med färsk vaniljstång, vaniljpulver eller torkad vanilj från kvarn ex. Dr Oetker´s vanilj-twister.
Limepannacottan kan också serveras med valfritt tillbehör som färska hallon, blåbär, mylta, färsk tärnad ananas, passionsfrukt, rårörda bär eller marinerad citrus.
Vintips till är ett sött dessertvin som ex. Italienskt Vin Santo.

Bräckt skinka med ägg
Bräckt skinka med ägg. Stekt skinka med stekt ägg - här på rostat bröd eller bagel med färskost, skånsk senap samt en grönsallad med tomat samt senapsdressing.
En god och lättlagad lunch eller vardagsmiddag.
Istället för rökt skinka kan du ta överbliven julskinka eller kassler.
Sök efter senapsdressing här på receptfavoriter om du vill ha det på salladen.
Se alla recept ur kategorin Vardagsrecept
Potatissallad med vita bönor
Potatissallad med vita bönor, rödlök, mangold, kapris och senapsdressing. Enkelt, gott och nyttigt tillbehör till det mesta.
Nej det är inte med vita bönor i tomatsås utan kokta naturella vita bönor. Du kan koka en stor omgång egna vita bönor (godast och billigast). Spara sedan i frysen i små påsar att ta fram vid behov. Eller om du har bråttom så köp färdigkokta bönor - se till att skölja dem noga innan dock.
Istället för vita bönor kan du ta valfri sort bönor ex. svarta bönor, blandad bönor eller linser.
Mangosalsa med tomat och avokado
Mangosalsa med tomat och avokado är gott och nyttigt tillbehör som sås och salsa till sallad, grillat och andra rätter.
Smaka av mangosalsan med salt, peppar och tabasco så att den blir så stark du önskar.
Välj mango som är mogen dvs mjuk och luktar sött. Avokadon ska också vara mogen och mjuk såklart. Välj gärna ekologiska tomater som har mer sötma och smak.
Mangosalsan kan förberedas innan och förvaras i kylen något dygn.
Avokadosallad med tomat
Avokadosallad med tomat är enkel och god med olivolja och vinäger. Tomaterna och avokadon ska vara mogna och gärna rumsvarma.
Använd kvisttomater, bifftomater eller cocktailtomater med hög och god smak - gärna svenska och Krav-märkta.
Se alla recept ur kategorin Buffé
Gurkmajonnäs
Gurkmajonnäs är gott som kall sås till korv, hamburgare, grillat, tunnbrödrulle; fisk som grillad fisk, varmrökt lax, böckling eller makrill.
Du kan blanda majonnäs med Bostongurka vilket är enklarst eller hacka egen inlagd gurka eller saltgurka. Annat gott i gurkmajonnäs är finhackad lök och kapris samt andra hackade picklade grönsaker. Andra smakvarianter är med chili, curry, ajvar (paprikaröra) eller pressad vitlök.
Här har jag lättat upp majonnäsen med matyoghurt men kan kan ta enbart majonnäs. Andra varianter är med crème fraiche eller gräddfil.
Får i kål
Får i kål med lammkött, vitkål och rotfrukter. En värmande gryta eller soppa med lamm samt god fyllig av kål.
Får i kål blir ännu godare om den får stå över natten i kylen. Låt den dock svalna innan du sätter in i kylen.
Använder du fårkött som är segare än lamm så får du koka det några timmar så att det blir mört. Känn efter när det är mört.
Du kan välja bort de övriga grönsakerna och bara koka Får i kål med vitkålen. Sedan kan du lägga till och koka ex. tärnad potatis osv mjuk senare i din lammbuljong. Tillsätt då också ev. tärnat lammkött från koket.
Rester på Får i kål blir bara godare efter några dagar och är gott att servera som soppa.
Stuvning med krabba
Stuvning med krabba. Krabbstuvning. Stuvning med krabba passar till ex. omelett eller crepes.
Späder du stuvningen med lite mer grädde så blir det en god pastasås med krabba.
Se alla recept ur kategorin Husmanskost
Tysk gulasch
Tysk gulasch är en köttgryta med lök, paprika och vitlök. God med bröd, pasta som tagliatelle, gnocchi eller råris. I Tyskland serveras ofta spätzle eller potatisknödel till gulaschen.
Laga gärna gulaschen dagen innan så den får stå och få ännu godare smak över natten i kylen. Kyl grytan snabbt efter tillagning. Tips är att ställa den i kallt vatten i diskhon utan lock.
Denna gulasch har massor av gul lök som kokar sönder och blir till grytans vätska men om grytan kokar för torr och bränner så tillsätter du bara lite vatten.
Skinkstek Schweinebraten med rotgrönsaker, gräddsås och spätzle
Skinkstek Schweinebraten på tyskt vis med rotgrönsaker, gräddsås och spätzle. Istället för spätzle kan du ta tagliatelle (bandpasta), råris eller kokt pressad potatis.
En god rätt med skinkstek i god sås med fräsch tomatsallad och tysk pasta sk spätzle.
Går utmärkt att göra på rimmad urvattnad julskinka också (passa på när det reas). Välj en liten julskinka ca 2 kg och dubbla receptet.
Spätzle är en sydtysk pasta av mjöl och ägg i form av avlånga 5-10 cm pastasträngar som är kokta i vatten.
Ofta gör man spätzlen i förväg och förvarar i ett några cm högt lager på en bricka under handduk i kylen. Sedan värmer man i spätzlen i smör i en panna till servering.
Spätzledeg är lösare än pastadeg, innehåller mer ägg och du behöver en spätzlepress eller spätzlehyvel för att forma degsträngarna då degen är klibbig och lite seg. Tyvärr är spätzlepress svårt att få tag på i Sverige och bästa tipset är att beställa från utlandet på nätet eller köpa i Tyskland eller Österrike.
Spätzle
Spätzle är en tysk pasta av mjöl och ägg i form av avlånga 5-10 cm pastasträngar som är kokta i vatten.
I södra Tyskland och Österrike serveras spätzle till vardags som tillbehör till det mesta, exempelvis till kötträtter (likt kokt potatis i Sverige) och köttgrytor som gulasch, skinkstek med gräddsås, rumpstek med skysås osv. En annan vanlig spätzlerätt är Käsespätzle - spätzle med ost - då varvar man spätzlen med riven ost och gratinerar i ugnen samt serverar med brynt eller rostad lök på toppen.
Ofta gör man spätzlen i förväg och förvarar i ett några cm högt lager på en bricka under handduk i kylen. Sedan värmer man i spätzlen i smör i en panna till servering. Kokt kall spätzle kan också frysas i fryspåsar. Ta ur dem ur plastpåsarna och tina utspridda på en bricka under en handduk.
Spätzledeg är lösare än pastadeg, innehåller mer ägg och du behöver en spätzlepress eller spätzlehyvel för att forma degsträngarna då degen är klibbig och lite seg. Tyvärr är spätzlepress svårt att få tag på i Sverige och bästa tipset är att beställa från utlandet på nätet eller köpa i Tyskland eller Österrike. Det går att göra spätzle på gammalt vis med deg som breds ut på en skärbräda och skärs med kniv men det är svårt (då ska degen vara lite fastare). Spätzledegen ska slås luftig med en slev i minst 10 minuter men du kan också prova med en elvisp.
Räkna med 1-1,5 medelstora ägg per person.
Se alla recept ur kategorin Tysk mat
Frostade frukter
Frostade frukter. Att frosta frukter går ut på att få dem att se ut som om de har frost - fast att det egentligen är socker och äggvita.
Välj frukter som man inte behöver skala för att äta ex äpplen och päron och undvik ex. clementiner.
Självklart kan man äta den frostade frukten också. Men ligger de för länge gör de kanske mest glädje som prydnad.
Inkokt lax
Inkokt lax. En svensk klassiker. Lätt att förbereda och laga till flera. Gott med kokt potatis, majonnäs eller majonässås och inlagd gurka.
Vintips till får bli ett fylligt vitt från Alsace ex. Gewurtztraminer.
Det här är en perfekt rätt att förbereda innan - laxen blir bara godare om den får ligga i lagen över någon natt.
Skarpsås, kokt potatis och inlagd gurka är gott till.
Potatissallad med pepparrot och kapris
Potatissallad med pepparrot, kapris, gräddfil, citron och rödlök. Gott till det mesta - framförallt grillat, till picknick och på buffé.
Se alla recept ur kategorin Kall mat

Gilla oss på Facebook