Hemgjord ölkorv

Hemgjord ölkorv smaksatt med vitlök, paprika och olika peppar. Smala långa ölkorvar stoppade med malt griskött stoppade i lammfjälster. Du kan också stoppa ölkorven med svinfjälster men då blir de tjockare. Då behöver du inte lika mycket fjälster men de måste torkas i ca 3 veckor jämfört med 8-10 dagar för smala ölkorvarna med lammfjälster. Korvsmeten prepareras med en mjölksyrabakteriekultur sk startkultur samt nitritsalt så att de håller sig vid torkningen. Torkningen ska ej vara för torrt utan korvarna ska torka inifrån så att säga. Vid torkningen ska det vara luftfuktigt så ett skåp ex. kett avstängt kylskåp eller annat skåp med dörr lite på glänt, stor plasttunna med lock eller stor plastlåda med lock (gör korvarna så långa att de får plats att hänga) där du kan reglera öppningen funkar att hänga och torka korvarna i. Lägg ett skrynklat hushållspapper dränkt med ättika under korvarna så är risken mindre att de får fel bakteriekultur och skulle de börja mögla på ytan så tvätta korvarna rena med ättika och fortsätt sedan torka dem.
Du behöver också bomullssnöre och en plats att hänga korvarna att torka med pinnar som en torkställning där du kan reglera luftfuktighet ex. ett avstängt kylskåp eller annat skåp med dörr lite på glänt, stor plasttunna med lock eller en stor plastlåda med lock.
Räkna att det tar 10-11 dagar innan du har ölkorvar att njuta av. Korvarna ska torka och jäsa i runt 8 dagar så man får ha lite framförhållning.
Tack till Alan Dougan för recept.

20-25 ölkorvar

 • Förberedelse: 59 min
 • Tillagning: 4 dagar 3 tim
 • Klart på: 4 dagar 3 tim

Ingredienser

 • 9 m lammfjälster
 • 1,8 kg fläskkött som karré, skinka, bok eller lägg
 • 200 gram grisspäck
 • 1,2 gram snabb startkultur, mjölksyrabakteriekultur
 • 3 msk kallt vatten
 • 4 klyftor vitlök
 • 3 tsk paprikapulver
 • 2 tsk hel vitpeppar
 • 2 tsk hel svartpeppar
 • 2 tsk hel grönpeppar
 • 2 tsk hel rosépeppar
 • 5 muskotblommor
 • 1 tsk nejlikor
 • 3 gram strösocker
 • 2 gram druvsocker
 • 50 g nitratsalt
 • 3 msk ättika 12%

Tillagning

 1. Lägg fjälster i blöt i 2 timmar i förväg.
 2. Skär fläskköttet och späcket i 2x2 cm stora kuber. Sprid ut på två eller tre tallrikar och sätt i frysen att bli riktigt kallt.
 3. Rosta under tiden de hela kryddorna vitpeppar, svartpeppar, grönpeppar, rosépeppar, muskotblommor samt nejlikor i en stekpanna i några minuter under omrörning. Mal dem i en mortel eller en kaffekvarn.
 4. Skölj och spola igenom fjälstret med kallt vatten några gånger.
 5. Blanda kallt kött och späck med skalad och pressad vitlök tillsammans med paprikapulver, kryddblandningen, strösocker, druvsocker samt nitritsalt. Blanda ut startkulturen med 3 msk kallt vatten, tillsätt och blanda med kött och kryddor.
 6. Mal kött och fläsk om vart annat i en köttkvarn två gånger på grov hålskiva. Blanda färsen så att du har en jämn smet. Överarbeta ej smeten.
 7. Sätt fjälster på korvhornet ex en matberedare med korvhorn eller annan korvstoppningsmaskin. Du kan också stoppa korven i fjälster för hand med hjälp av en spritspåse.
 8. Fyll fjälstret med ca 20 cm långa långa korvar med några cm mellanrum. Du kan snurra korvskinnet mellan eller knyta med bommulsnöre. Tänk på att de ska få plats där du har förberett för att hänga och torka korvarna ex. om du tänk torka dem i en 25 cm hög plastlåda så får du göra ej göra ölkorvarna mer än ca 20 cm långa.
 9. Gnid in ölkorvarna med ett papper indränkt i ättika.
 10. Häng upp dem svalt i kylen i 4 timmar.
 11. Häng dem sedan i varmt i ca 23 grader i 15 timmar så att bakterierekulturen kommer igång.
 12. Sänk sedan temperaturen till rumsvärme ca 19 grader och häng att torka i ca 8 dagar och titta till dem varje dag. Tips är att sätta upp några pinnar att hänga över i ett avstängt kylskåp eller annat skåp med dörr lite på glänt, stor plasttunna med lock eller stor plastlåda med locket (låt locket ha en glipa på några cm). Du ska ej torka ute i vanligt rum - då torkar ytan på korven för snabbt. Korvarna ska torka inifrån och ut för att bli bäst. Skulle det börja växa fel bakteriekultur på ytan på korvarna så får du torka rent korvarna med ättika och sedan öka luftgenomströmningen något så att det ej är för fuktigt.
 13. Förvara ölkorvna i bunt löst inslagna i tidningspapper eller smörpapper.
E-mail
Medel: 4.3 (4 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer