Panerad sik med kantareller och skirat smör

Panerad sik med kantareller och skirat smör serverad med kokt potatis, kokta morötter och sallad.
Räkna 4 bitar sik som kotlett (totalt 200 gram per portion) eller laga sikfiléer (ca 140 gram per portion).
Istället för sik kan du ta laxkotlett eller laxfilé.
Siken kan också lagas på enklare vis genom att sjudas i vatten (utan panering) i en kastrull i ca 15 minuter. Ta sedan upp och servera med kantarellerna, skirat smör och potatis mm.
Sikkotletter kan också grillas (utan panering) likt laxkotletter.

4 portioner panerad sik med kantareller

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 600 gram sik som kotlett med ben
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm vitpeppar
  • 1 dl ströbröd
  • 150 gram smör
  • 0,5 liter kantareller
  • 1 schalottenlök
  • 0,5 klyfta vitlök
  • Tillbehör: 12 potatisar ex. helst kravmärkt fast potatis
  • 2 morötter
  • 4 dl strimlad isbergssallad eller valfri grönsallad

Tillagning

  1. Rensa svampen, hacka schalottenlöken och skala samt pressa vitlöken. Lägg i en panna och börja fräs på medelvärme i ca 3 msk smör. Låt sakta steka på låg värme medan du lagar resten. Rör då och då. Smaka av med salt och peppar.
  2. Putsa och skala ev. potatis med fult skal. Börja koka potatisen totalt ca 20-25 minuter.
  3. Skölj och torka siken. Salta och peppra den. Vänd den i ströbröd på en tallrik.
  4. Stek siken på medelvärme i en panna med några msk smör - ca 5 minuter på varje sida. Sätt sedan ner värmen och låt gå på låg ca 5 minuter till. Steker du kotletter så så kan de ta längre tid och kontrollera då att fisken är genomstekt in vid benet.
  5. Skala och skär under tiden morot i grova bitar. Lägg i en kastrull med lite saltat vatten. Koka morotsbitarna mjuka i ca 10 minuter.
  6. Smält resterande smör i en kastrull till skirat smör och låt det bli så varmt att det slutar bubbla men ej får färg.
  7. Skölj och strimla ev. isbergssallad.
  8. Servera siken med kantarellerna, skirat smör, kokt potatis och morot samt salladen.
E-mail
Medel: 3 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer