Stekt lax med mango, avokado och tomat

Stekt lax med mango-, avokado- och tomatsalsa. Gott och nyttigt. Här med mos på sötpotatis eller vanligt potatismos.
Istället för mos kan du servera råris, quinoa, klyftpotatis eller annat tillbehör.
Välj gärna Msc-märkt lax och ekologisk mango, avokado, tomat och potatis.

4 portioner stekt lax med mango, avokado och tomat

  • Förberedelse: 25 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 45 min

Ingredienser

  • 4 bitar laxfilé utan skinn på runt 125 gram
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm vitpeppar
  • 3 msk olivolja
  • 1 avokado
  • 1 mango
  • 0,5 rödlök
  • 1 tomat
  • 4 msk olivolja
  • 2 msk vinäger
  • Mos: 700 gram sötpotatis, vanlig potatis eller blanda
  • 0,5 tsk salt till kokning
  • 2 dl varm mjölk
  • 1 tsk salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 2 msk smör eller olivolja

Tillagning

  1. Börja med potatismos (eller annat valfritt tillbehör): Skala potatisen och skär i mindre bitar. Lägg i en stor kastrull.
  2. Täck med vatten och tillsätt salt och koka upp samt låt småkoka i 10-15 minuter (beroende på hur stora bitar du skurit potatisen i) tills potatisen är mjuk.
  3. Värm mjölk i en kastrull bredvid. Salta och peppra mjölken.
  4. Häll av vattnet och mosa potatisen med en potatisstöt eller pressa den genom en potatispress.
  5. Späd och mosa ihop potatisen med varm mjölk till önskad konsistens. Avsluta potatismoset med en klick smör eller lite olivolja samt smaka av potatismoset med salt och peppar. Håll varmt medan du steker laxen.
  6. Stekt lax: Värm en stekpanna och tillsätt olivoljan.
  7. Lägg i laxbitarna samt salt och peppra.
  8. Bryn dem någon minut på båda sidor. Sänk till lägsta värme och sätt över ett lock eller folie och låt steka klart i ca 15 minuter. Innan servering kan du skära i laxen och se så att den är stekt som du vill ha den. Att den delar sig i köttet och är ljust genomstekt. Jag tycker det kan vara en liten kärna av rå lax i mitten kvar.
  9. Mango, avokado och tomatsalsa lagar du under tiden laxen steker klart: Dela avokadon i halvor. Ta ur kärnan. Gröp ur avokadon och tärna den grovt samt lägg i en bunke. Tillsätt vinäger och rör om.
  10. Skala mangon med en potatisskalare. Skär av kinderna och tärna mangoköttet i bitar. Lägg med avokadon.
  11. Skär tomaten i tärningar.
  12. Finhacka rödlöken.
  13. Lägg allt i en skål och rör i olivoljan. Smaka av med salt och peppar samt vinäger.
  14. Servera den stekta laxen med mango-, avokado och tomatsalsan samt moset.
E-mail
Medel: 4 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer