Pankopanerad torsk

Färsk eller fryst torsk panerad i pankosmulor - ett ströbröd som ger en frasig och god panering till fisk.

Du kan servera torsken med valfria tillbehör som ex. kokt potatis och remouladsås. Här har jag valt ett mos med potatis och palsternacka, en kall sås av crème fraiche, majonnäs, citron och dill samt broccoli och riven morot. En nyttig kombination.

Istället för torsk kan du välja sej eller kolja. Välj helst MSC-märkt fisk.

4 portioner pankopanerad torsk

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 25 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 500 gram torsk - gärna färsk skuren i portionsbitar
  • Panering: 1,5 dl vetemjöl
  • 1 krm salt
  • 2 dl panko ströbröd
  • 2 ägg
  • 3 msk rapsolja
  • 3 msk smör
  • Kall sås: 2 dl crème fraiche
  • 0,5 dl majonnäs
  • 1 msk citronsaft
  • 2 msk hackad dill
  • 0,5 krm salt
  • Tillbehör: 8 potatisar
  • 2 palsternackor
  • 50 gram smör
  • 1,5 dl mjölk
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar

Tillagning

  1. Förbered önskade tillbehör.
  2. Mos: skala potatis och palsternackor. Skär dem i mindre bitar ca 2x2 cm.
  3. Koka potatis och palsternacka mjuka i ca 20 minuter. Häll av.
  4. Mosa med en potatisstöt tillsammans med smör, mjölk salt och peppar. Sätt åt sidan och håll varmt.
  5. Blanda såsen av crème fraiche, majonnäs, dill, citronsaft, salt och peppar i en skål.
  6. Koka broccoli några minuter under tiden du panerar fisken.
  7. Skär torsken i portionsbitar.
  8. Blanda mjöl, salt och peppar i en djup tallrik.
  9. Vispa upp ägget i en djup tallrik.
  10. Mät upp panko i en tallrik.
  11. Vänd torskbitarna i mjöl sedan ägg och sist i panko.
  12. Stek dem i rikligt med olja och smör i en panna ca 3 minuter på varje sida på medelvärme. Paneringen ska bli ljust brun utan att brännas samtidigt som torsken ska bli genomstekt.
  13. Skala och riv morot fint.
  14. Servera den pankopanerade torsken med mos, kall sås, broccoli och riven morot.
E-mail
Medel: 4.7 (9 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Klassiska semlor och nya varianter

Fira Fettisdagen - tisdag den 28 januari - med klassiska semlor fyllda med nyvispad grädde och massor med mandelmassa. Här hittar du de klassiska recepten såväl som modernare tolkningar och varianter med mindre fett, utan laktos med mera. 

Läs mer

Våffeldagen den 25 mars

Dags att äta våfflor tills man spricker igen :) Här hittar du våffelsmet med och utan ägg, frasiga och smöriga och andra varianter. Bästa våffellaggen och tips på hur du gräddar våfflor. 

Läs mer

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer