Pankopanerad torsk

Färsk eller fryst torsk panerad i pankosmulor - ett ströbröd som ger en frasig och god panering till fisk.

Du kan servera torsken med valfria tillbehör som ex. kokt potatis och remouladsås. Här har jag valt ett mos med potatis och palsternacka, en kall sås av crème fraiche, majonnäs, citron och dill samt broccoli och riven morot. En nyttig kombination.

Istället för torsk kan du välja sej eller kolja. Välj helst MSC-märkt fisk.

4 portioner pankopanerad torsk

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 25 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 500 gram torsk - gärna färsk skuren i portionsbitar
  • Panering: 1,5 dl vetemjöl
  • 1 krm salt
  • 2 dl panko ströbröd
  • 2 ägg
  • 3 msk rapsolja
  • 3 msk smör
  • Kall sås: 2 dl crème fraiche
  • 0,5 dl majonnäs
  • 1 msk citronsaft
  • 2 msk hackad dill
  • 0,5 krm salt
  • Tillbehör: 8 potatisar
  • 2 palsternackor
  • 50 gram smör
  • 1,5 dl mjölk
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar

Tillagning

  1. Förbered önskade tillbehör.
  2. Mos: skala potatis och palsternackor. Skär dem i mindre bitar ca 2x2 cm.
  3. Koka potatis och palsternacka mjuka i ca 20 minuter. Häll av.
  4. Mosa med en potatisstöt tillsammans med smör, mjölk salt och peppar. Sätt åt sidan och håll varmt.
  5. Blanda såsen av crème fraiche, majonnäs, dill, citronsaft, salt och peppar i en skål.
  6. Koka broccoli några minuter under tiden du panerar fisken.
  7. Skär torsken i portionsbitar.
  8. Blanda mjöl, salt och peppar i en djup tallrik.
  9. Vispa upp ägget i en djup tallrik.
  10. Mät upp panko i en tallrik.
  11. Vänd torskbitarna i mjöl sedan ägg och sist i panko.
  12. Stek dem i rikligt med olja och smör i en panna ca 3 minuter på varje sida på medelvärme. Paneringen ska bli ljust brun utan att brännas samtidigt som torsken ska bli genomstekt.
  13. Skala och riv morot fint.
  14. Servera den pankopanerade torsken med mos, kall sås, broccoli och riven morot.
E-mail
Medel: 4.5 (10 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Festmat till Valborg och 1 maj

Till Valborg kan man laga lite vad man vill. Här är lite tips på enkla men festliga rätter till grillen samt till buffé med pajer, plock och lite tidiga primörer som sparris och annat grönt. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer